TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Herbata japońska

(44)

 

Herbata japońska

 

Japonia słynie z herbaty wysokiej jakości. Przede wszystkim z herbaty zielonej, która stanowi zdecydowaną większość japońskiej produkcji. Japonia wykształciła swój unikalny styl zielonej herbaty liściastej – w szczególności sencha. Tylko z japonii pochodzi też oryginalna matcha, czyli herbata sproszkowana. 

 

 

Japońska herbata sencha 

 

Sencha jest niemal synonimem japońskiej herbaty zielonej. Typowa, klasyczna sencha ma postać drobnych, ciemnozielonych igiełek, a w wersji fukamushi (dłużej przetwarzanej parą wodną) listki pomieszane są z większą ilością pyłu. Sencha jest herbatą o bardzo świeżym aromacie, intensywnie zieloną, trawiastą. W dobrej sencha można znaleźć nuty owoców tropikalnych, aromaty morskie i umami. Jest to jednak herbata stosunkowo różnorodna, bo wytwarzana z co najmniej kilkudziesięciu szczepów krzewu herbacianego, uprawiana we wszystkich herbacianych regionach Japonii, a w jej obróbce mogą występować znaczne różnice. Zawsze oferujemy w naszym sklepie kilka herbat sencha. Najbardziej modelowa i ciesząca się największym powodzeniem to Sencha Miyazaki – sencha pochodząca z prefektury Miyazaki na południu Japonii. Osoby oczekujące mocnej, niedrogiej, codziennej herbaty japońskiej najchętniej wybierają podstawową herbatę sencha. Dla bardziej wymagających mamy herbaty jak Sencha Yabukita czy Sencha Kyoto. Często oferujemy też małe partie wysokiej klasy herbat sencha.

 

 

Gyokuro i kabusecha – japońskie liściaste herbaty zacieniane

 

Te herbaty produkowane są niemal tak samo jak sencha, ale różnica leży w uprawie. Krzewy na gyokuro i kabusecha na krótko przed zbiorami są zakrywane płachtami materiału, więc przez pewien czas rosną w cieniu. Gyokuro zakrywane jest na około 3 tygodnie, a kabusecha maksymalnie na 14 dni. Gyokuro to herbata ekskluzywna, spożywana w małej ilości. Ma dużo słodyczy i umami, a parzy się ją najczęściej w wyraźnie niższej temperaturze, 50-60°C. Kabusecha jest natomiast kompromisem pomiędzy sencha i gyokuro.

 

 

Codzienne herbaty japońskie – bancha, genmaicha, kukicha, hojicha

 

Na co dzień w Japonii spożywa się także prostsze herbaty – bancha jest przetwarzana podobnie jak sencha, ale wykorzystywane do niej są mniej delikatne, starsze liście. Przez niektórych ceniona jest również za to, że ma mniej kofeiny niż sencha. Genmaicha, w Polsce nazywana często herbatą ryżową, to mieszanka zielonej herbaty (najczęściej bancha) z prażonym ryżem. Bardzo smaczne połączenie! Kukicha wytwarzana jest głównie z łodyżek krzewu herbacianego. Jest lekka i ma mało kofeiny. Hojicha jest herbatą prażoną, o intensywnym, ciepłym, palonym smaku. Smaczna i niewymagająca, bo można ją parzyć wrzątkiem. 

 

 

Tamaryokucha i kamairicha – niszowe zielone herbaty japońskie

 

Tamaryokucha jest ciekawym typem herbaty – tak jak sencha jest obrabiana parą wodną, ale jej liście nie przechodzą formowania w kształt igiełek. Kamairicha to coś zgoła innego – inaczej niż większość japońskich herbat zielonych nie jest podgrzewana parą wodną, lecz prażona w głębokich garach lub wokach. Ten styl obróbki wywodzi się z Chin, a do Japonii dotarł za pośrednictwem Korei. Kamairicha jest aromatyczna i intensywna, przez co zyskuje obecnie coraz większą popularność, ale charakterystyczna jest raczej dla południa Japonii.

 

 

Matcha – sproszkowana herbata zielona

 

Mówiąc o japońskiej herbacie, nie można zapomnieć o matcha, kojarzonej z tradycyjną japońską ceremonią herbacianą, ale obecnie także wykorzystywaną do wypieków, koktajli, deserów. W naszym sklepie oferujemy tylko oryginalną japońską herbatę matcha w wielu różnych stopniach jakości i do różnych przeznaczeń – od herbaty idealnej do kulinarnych zastosowań, przez tradycyjne do picia codziennego, aż po ekskluzywne, ceremonialne herbaty najwyższej jakości. Dla zastosowań kulinarnych polecamy naszą podstawową matcha. Matcha Uji Premium i Matcha Kotobuki Organic to tradycyjne matcha o dobrym stosunku jakości do ceny. Dla najbardziej wymagających polecamy Matcha Seian Organic – to nasza najlepsza matcha, a być może nawet najlepsza matcha dostępna w Polsce. Tutaj znajdziecie pełną ofertę herbat matcha

  

Japońska herbata czarna – wakōcha

 

O tym, że w Japonii wytwarza się herbatę czarną nie wie nawet wielu Japończyków. A jest to bardzo ciekawa herbata, o unikalnym i lokalnym charakterze, zupełnie inna niż herbaty czarne od największych producentów. Wakōcha (tak nazywana jest japońska czarna herbata) czerpie z indyjskich i chińskich tradycji oraz z tajwańskiej techniki i wiedzy. Dodajmy do tego japoński klimat, glebę, szczepy herbaciane i własne modyfikacje obróbki, a otrzymamy naprawdę unikalną herbatę. Na pierwsze spotkanie z japońską herbatą czarną polecamy klasyczną Wakocha Benifuki lub aromatyczną, wysokiej klasy Wakocha Koshun.
Więcej o japońskiej herbacie czarnej dowiecie się na naszym blogu. 

 

Fermentowana herbata z Japonii

 

W naszym sklepie znajdziecie też ultra-rzadkie japońskie herbaty fermentowane, wytwarzane w mikroskali. To też herbaty naprawdę nietypowe: Goishicha, najsłynniejsza z nich osiągnęła przez to status niemal legendarny, jako jedna z najdziwniejszych herbat Świata. Także Awa Bancha, kwaśna herbata o wielkich liściach, zasługuje na uwagę.