TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość rabat wartość
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

herbata Oolong

(54 produkty)

Herbata Oolong (Ulung)

 

Co to jest herbata oolong?


Gdy ktoś pyta nas czym jest oolong w skrócie odpowiadamy zazwyczaj, że to herbata pomiędzy zieloną a czarną. To bardzo duże uproszczenie, bo oolong jest najbardziej skomplikowaną i najbardziej różnorodną kategorią herbat: jasne oolongi mogą się niektórym kojarzyć z herbatą zieloną, natomiast ciemne oolongi mogą zbliżać się do herbaty czarnej. Pomiędzy tymi skrajnościami mamy ogromne spektrum oolongów o różnym stopniu utlenienia i pieczenia – wierzymy, że wśród oolongów każdy znajdzie coś dla siebie! 
 

Skąd pochodzi oolong? Jak jest produkowany? 


Herbata oolong wywodzi się z południowych Chin i nadal głównie tam jest produkowana. Stamtąd powędrowała na pobliski Tajwan, który ma idealne warunki do produkcji oolongów.  Tradycyjne oolongi w stylu chińskim i tajwańskim produkuje się też w Wietnamie i Tajlandii, a nawet na jednej plantacji w Nowej Zelandii. Kraje jak Japonia i Nepal również tworzą własne interpretacje oolonga.

Oolong powstaje zazwyczaj z bardziej rozwiniętych liści konkretnych szczepów krzewu herbacianego. Liście te poddawane są dłuższemu więdnięciu (zazwyczaj na słońcu), następnie są lekko „obijane” w celu lekkiego uszkodzenia komórek liścia i wzbudzenia utleniania. Ten krok, na przemian z chwilami odpoczynku dla liści, może być powtarzany kilkakrotnie aż do uzyskania pożądanego aromatu. Następnie utlenianie jest zatrzymywane w odpowiednim momencie poprzez podgrzanie liści. Potem liście oolonga są zwijane – służy to ułatwieniu wydzielania substancji z liści, a także nadaje im odpowiedni kształt. Przeważają dwie formy herbaty oolong – zwijana w nieregularne kuleczki lub w podłużne strączki. Ostatnim etapem może być pieczenie liści w elektrycznym piecu lub na węglu drzewnym. Pieczenie to cecha bardziej tradycyjnych gatunków herbaty oolong, na przykład herbat skalnych z gór Wuyi, ale wiele współczesnych i popularnych oolongów nie przechodzi tego etapu obróbki. 

 

Jak kolor ma oolong? Co znaczy nazwa oolong? 


Oolong nazywany jest w języku chińskim także qing cha 青茶, czyli herbatą turkusową. Przez niektórych termin ten tłumaczony jest błędnie jako herbata niebieska. Zupełnie rozmijają się z prawdą ci, którzy określają oolong herbatą czerwoną. 

Najczęściej jednak pozostaje się przy nazwie oolong, po polsku zapisywanej także „ulung”, a we współczesnej transkrypcji języka chińskiego – wūlóng. Wulong (乌龙) znaczy dosłownie „czarny smok” i nazwa ta wzięła się od wyglądu liści. Oolongi w starym stylu, palone i zwijane w podłużne strączki, w wodzie przypominały chińskie czarne smoki.

 

Najsłynniejsze gatunki herbat oolong


Najsłynniejszymi i najdroższymi oolongami chińskimi są „skalne herbaty” z gór Wuyi. Wśród nich obecnie największą popularnością cieszą się Shui Xian, Rou Gui oraz Da Hong Pao. Oolongi z Wuyi są palone, mają intensywny smak i mineralny posmak. Cechują się bardzo dużą różnorodnością aromatów. Kolejny słynny oolong chiński to Tie Guan Yin. W swojej współczesnej wersji najczęściej jest jasny, niepalony i intensywnie kwiatowy. Oolongi Dancong z Gór Feniksa również są bardzo aromatyczne i zróżnicowane jak skalne herbaty z Wuyi. Cechują się mocnym, goryczkowym smakiem, który w posmaku przekształca się w słodycz. Tajwan, jak na swoją małą powierzchnię, tworzy mnóstwo wspaniałych herbat oolong. Kwiatowy Bao Zhong jest oolongiem najbardziej zbliżonym do herbaty zielonej. Miodowo-żywiczno-owocowy Bai Hao Oolong (znany też jako „Oriental Beauty”) jest natomiast jako jedyny oolong wytwarzany z młodych listków i pąków, a smakiem kieruje się ku herbatom czarnym – najwyższej jakości przedstawiciele tego gatunku mogą kosztować zawrotne sumy! W centralnej części wyspy powstaje palony Dong Ding i najczęściej niepalone, gładkie i słodkie oolongi wysokogórskie, uprawiane nawet na wysokości ponad 2000 metrów n.p.m. 
 

Właściwości herbaty oolong. 


Herbata oolong posiada szereg właściwości zdrowotnych. Umiarkowana zawartość kofeiny pomaga poprawić koncentrację. Oolong zawiera także teinę, która działa łagodnie na układ nerwowy, zapewniając uczucie relaksu i równowagi. Oolong jest często stosowany jako pomoc w procesie utraty wagi, ponieważ wspiera przemianę materii i pomaga spalać kalorie. Ponadto, badania sugerują, że oolong może pomóc w obniżaniu poziomu cholesterolu, poprawiać trawienie i wspierać zdrowie skóry dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym. Oprócz tego, herbata oolong jest źródłem fluoru, który wspiera zdrowe zęby, oraz polifenoli, które pomagają w utrzymaniu zdrowego układu odpornościowego.

Mleczny oolong i nie tylko – aromatyzowane oolongi

Milk oolong, czyli herbata o aromacie mlecznym cieszy się ogromnym powodzeniem i w tej chwili jest to jedyna aromatyzowana herbata oolong w naszej ofercie. To jednak nie jedyne aromatyzowane oolongi – obecnie na Tajwanie popularnością cieszą się oolongi aromatyzowane kwiatami osmantusa, jaśminu, a także olejkiem bergamotki. W Chinach znajdziemy oolong z żeń-szeniem. 

Więcej o herbatach oolong dowiecie się z naszego obszernego artykułu wprowadzającego.