TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, dostawa od 12 zł, do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 12 zł, do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

herbata Oolong

(48 produktów)

Herbata Oolong (Ulung)

 

Co to jest herbata oolong?


Gdy ktoś pyta nas czym jest oolong w skrócie odpowiadamy zazwyczaj, że to herbata pomiędzy zieloną a czarną. To bardzo duże uproszczenie, bo oolong jest najbardziej skomplikowaną i najbardziej różnorodną kategorią herbat: jasne oolongi mogą się niektórym kojarzyć z herbatą zieloną, natomiast ciemne oolongi mogą zbliżać się do herbaty czarnej. Pomiędzy tymi skrajnościami mamy ogromne spektrum oolongów o różnym stopniu utlenienia i pieczenia – wierzymy, że wśród oolongów każdy znajdzie coś dla siebie! 
 

Skąd pochodzi oolong? Jak jest produkowany? 


Herbata oolong wywodzi się z południowych Chin i nadal głównie tam jest produkowana. Stamtąd powędrowała na pobliski Tajwan, który ma idealne warunki do produkcji oolongów.  Tradycyjne oolongi w stylu chińskim i tajwańskim produkuje się też w Wietnamie i Tajlandii, a nawet na jednej plantacji w Nowej Zelandii. Kraje jak Japonia i Nepal również tworzą własne interpretacje oolonga.

Oolong powstaje zazwyczaj z bardziej rozwiniętych liści konkretnych szczepów krzewu herbacianego. Liście te poddawane są dłuższemu więdnięciu (zazwyczaj na słońcu), następnie są lekko „obijane” w celu lekkiego uszkodzenia komórek liścia i wzbudzenia utleniania. Ten krok, na przemian z chwilami odpoczynku dla liści, może być powtarzany kilkakrotnie aż do uzyskania pożądanego aromatu. Następnie utlenianie jest zatrzymywane w odpowiednim momencie poprzez podgrzanie liści. Potem liście oolonga są zwijane – służy to ułatwieniu wydzielania substancji z liści, a także nadaje im odpowiedni kształt. Przeważają dwie formy herbaty oolong – zwijana w nieregularne kuleczki lub w podłużne strączki. Ostatnim etapem może być pieczenie liści w elektrycznym piecu lub na węglu drzewnym. Pieczenie to cecha bardziej tradycyjnych gatunków herbaty oolong, na przykład herbat skalnych z gór Wuyi, ale wiele współczesnych i popularnych oolongów nie przechodzi tego etapu obróbki. 

 

Jak kolor ma oolong? Co znaczy nazwa oolong? 


Oolong nazywany jest w języku chińskim także qing cha 青茶, czyli herbatą turkusową. Przez niektórych termin ten tłumaczony jest błędnie jako herbata niebieska. Zupełnie rozmijają się z prawdą ci, którzy określają oolong herbatą czerwoną. 

Najczęściej jednak pozostaje się przy nazwie oolong, po polsku zapisywanej także „ulung”, a we współczesnej transkrypcji języka chińskiego – wūlóng. Wulong (乌龙) znaczy dosłownie „czarny smok” i nazwa ta wzięła się od wyglądu liści. Oolongi w starym stylu, palone i zwijane w podłużne strączki, w wodzie przypominały chińskie czarne smoki.

 

Najsłynniejsze gatunki herbat oolong


Najsłynniejszymi i najdroższymi oolongami chińskimi są „skalne herbaty” z gór Wuyi. Wśród nich obecnie największą popularnością cieszą się Shui Xian, Rou Gui oraz Da Hong Pao. Oolongi z Wuyi są palone, mają intensywny smak i mineralny posmak. Cechują się bardzo dużą różnorodnością aromatów. Kolejny słynny oolong chiński to Tie Guan Yin. W swojej współczesnej wersji najczęściej jest jasny, niepalony i intensywnie kwiatowy. Oolongi Dancong z Gór Feniksa również są bardzo aromatyczne i zróżnicowane jak skalne herbaty z Wuyi. Cechują się mocnym, goryczkowym smakiem, który w posmaku przekształca się w słodycz. Tajwan, jak na swoją małą powierzchnię, tworzy mnóstwo wspaniałych herbat oolong. Kwiatowy Bao Zhong jest oolongiem najbardziej zbliżonym do herbaty zielonej. Miodowo-żywiczno-owocowy Bai Hao Oolong (znany też jako „Oriental Beauty”) jest natomiast jako jedyny oolong wytwarzany z młodych listków i pąków, a smakiem kieruje się ku herbatom czarnym – najwyższej jakości przedstawiciele tego gatunku mogą kosztować zawrotne sumy! W centralnej części wyspy powstaje palony Dong Ding i najczęściej niepalone, gładkie i słodkie oolongi wysokogórskie, uprawiane nawet na wysokości ponad 2000 metrów n.p.m. 
 

Mleczny oolong i nie tylko – aromatyzowane oolongi


Milk oolong, czyli herbata o aromacie mlecznym cieszy się ogromnym powodzeniem i w tej chwili jest to jedyna aromatyzowana herbata oolong w naszej ofercie. To jednak nie jedyne aromatyzowane oolongi – obecnie na Tajwanie popularnością cieszą się oolongi aromatyzowane kwiatami osmantusa, jaśminu, a także olejkiem bergamotki. W Chinach znajdziemy oolong z żeń-szeniem. 

Więcej o herbatach oolong dowiecie się z naszego obszernego artykułu wprowadzającego.