TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

 

Herbata cejlońska 

 

Cejlon (Ceylon) to dawna nazwa Sri Lanki, która w świecie herbacianym nadal funkcjonuje i jest synonimem jednej z najsłynniejszych herbat. Mimo małej powierzchni, Sri Lanka jest też jednym z największych producentów herbaty świecie – zajmuje czwarte miejsce jako producent i drugie miejsce jako eksporter.

Historia upraw herbaty na Sri Lance sięga lat 20. XIX wieku, ale na dużą skalę rozpoczęła się dopiero 50 lat później, kiedy cejlońskie plantacje kawy zostały doszczętnie zniszczone przez chorobę zwaną rdzą kawową. Kawę zastąpiła herbata i okazało się, że świetnie sobie tam radzi. 


 

Czarna herbata ze Sri Lanki

 

Ceylon kojarzy się oczywiście przede wszystkim z herbatą czarną. Przez dziesięciolecia była to najpopularniejsza czarna herbata na świecie, baza mieszanek „English Breakfast” i herbata, która w formie pyłu trafiała do torebek ekspresowych. Herbata ze Sri Lanki przyniosła sukces wielu zachodnim markom herbaty – to dzięki cejlońskiej herbacie Thomas Lipton zbudował swoje herbaciane imperium. Obecnie większość herbaty trafiającej do ekspresowych torebek produkowane jest w Afryce. Sława herbaty cejlońskiej sprawiła, że producenci herbat ekspresowych, którym jak zawsze zależy tylko na zysku, musieli szukać innych, tańszych źródeł. 
 

Najlepsza herbata świata?
 

Ponieważ cejlońska herbata była podstawą wielu dużych biznesów herbacianych, na jej promocję przeznaczano ogromne środki. Sprzedawcy często reklamowali herbatę cejlońską jako najwyższej jakości herbatę świata. Jest to niestety dalekie od prawdy. Najlepsze czarne herbaty cejlońskie nigdy nie zbliżyły się jakością do najlepszych herbat chińskich czy herbat darjeeling. Oczywiście sława herbaty ze Sri Lanki nie jest bezpodstawna. Ceylon to czarna herbata o dobrej, stabilnej jakości oraz o klasycznym smaku lubianym przez zachodnich konsumentów. Dzięki dużej cielistości, intensywnej barwie i stosunkowo dużej mocy naparu, herbata cejlońska świetnie nadaje się także do podawania z mlekiem, co oczywiście ma istotny wpływ na jej popularność na Wyspach Brytyjskich. Jeśli szukasz solidnej codziennej czarnej herbaty o klasycznym smaku, jednocześnie lżejszej i bardziej aromatycznej od herbat asamskich, to Ceylon będzie dobrym wyborem. To właśnie herbata cejlońska stanowi najważniejszą część mieszanki English Breakfast, która jest bezsprzecznie jedną z najczęściej wybieranych herbat codziennych.
 

Regiony uprawy herbaty cejlońskiej

 

Herbata rośnie w południowej i centralnej części Sri Lanki. Chociaż odległości pomiędzy poszczególnymi regionami uprawy nie są duże, to z powodu dużych różnic w wysokości nad poziomem morza, otoczeniu naturalnym i kompozycji gleby, herbaty z poszczególnych różnych części wyspy mogą się od siebie znacznie różnić. Mikroklimat miejsca uprawy ma ogromny wpływ na finalny smak herbaty. 

Regiony uprawy herbaty cejlońskiej dzielone są na 3 główne grupy: high grown (rosnące na dużej wysokości), medium grown (średnia wysokość) oraz low grown (rosnące nisko nad poziomem morza).
Herbaty high grown pochodzą z Nuwara Eliya, Uda Pusselawa, Dimbula oraz z części regionu Uva.
Medium grown to region Kandy i część regionu Uva.
Herbaty low grown pochodzą z plantacji w regionie Ruhuna i Sabaragamuwa. 

Najbardziej cenione są herbaty z wysoko położonych plantacji. Są one najbardziej aromatyczne, ale przy tym wyraziste. Nasza herbata Ceylon Nuwara Eliya jest bardzo dobrym przykładem herbaty high grown, a także jedną z najpopularniejszych herbat czarnych w naszej ofercie.
Wysokość plantacji nad poziomem morza nie jest jednak czynnikiem decydującym o jakości herbaty. Finalny efekt w filiżance w największej mierze zależy od kunsztu producenta, a w ostatnich latach pod tym kątem prym wiodą herbaty z plantacji niżej położonych – najwyższe ceny osiąga na aukcjach w Colombo herbata „SIlver Tips” z plantacji New Vithanakande w Sabaragamuwa. Także my uważamy herbatę Ceylon Moragalla za najlepszą wśród naszych herbat cejlońskich, a pochodzi ona z regionu Ruhuna. Także Ceylon Ruhuna Golden Garden jest jedną z ulubionych wśród naszych klientów, a do tego ma świetny stosunek ceny do jakości. 


 

 

Herbaty z dodatkami

 

Czarne herbaty cejlońskie ze względu na swój wyrazisty i klasyczny smak są często wykorzystywane jako baza do mieszanek. Szczególnie lubiane są herbaty Earl Grey na bazie cejlońskiej. Nasz Ceylon Earl Grey przez wiele osób uważany jest za najlepszą herbatę Earl Grey dostępną w sieci.