Czarki do herbaty
(58 produktów)
czekamy na dostawę
Zestaw Gongfu Travel
kompletny podróżny zestaw do parzenia w stylu gongfu cha
ocena
5.00
Jesteś w: Czarki do herbaty
Czarki do herbaty
Czarka to najbardziej tradycyjne naczynie do picia herbaty. Używana jest co najmniej od I wieku p.n.e. czyli od samego początku historii spożywania herbaty. Czarki zazwyczaj wytwarzane są z ceramiki, czyli z porcelany lub kamionki, ale także ze szkła. Polecamy wszystkie czarki wykonane z tych materiałów, które należy dobrać do swoich osobistych preferencji. Odradzamy natomiast czarki żeliwne, które są ciężkie, toporne i bardzo się nagrzewają, parząc w palce.
Czarka to bardzo szeroki termin. Może oznaczać maleńkie czarki o pojemności 20-30 ml używane w parzeniu gongfu cha bądź do degustacji. Czarkami są także japońskie yunomi, które często mają formę niedużego kubka bez rączki, najczęściej używane do picia herbaty japońskiej. Chawan, miseczka do przygotowania i picia herbaty matcha to też czarka, chociaż kształtem i rozmiarem przypomina raczej miskę.
Jesteśmy wielkimi fanami czarek i pijemy herbatę głównie z nich. Uważamy, że czarka zwiększa radość z picia wysokiej jakości herbaty i podnosi tę czynność na wyższy poziom.
Dobrze dobrana czarka rzeczywiście może lepiej podkreślić walory danej herbaty i nie jest to jedynie efekt psychologiczny. Wąska czarka o wysokich ściankach lepiej nada się do aromatycznych herbat, dodatkowo wzmacniając ich aromat. Szeroka i płytka czarka będzie bardziej odpowiednia do herbat, których ważną cechą jest struktura naparu, na przykład pu-erh.
Czarka to bardzo szeroki termin. Może oznaczać maleńkie czarki o pojemności 20-30 ml używane w parzeniu gongfu cha bądź do degustacji. Czarkami są także japońskie yunomi, które często mają formę niedużego kubka bez rączki, najczęściej używane do picia herbaty japońskiej. Chawan, miseczka do przygotowania i picia herbaty matcha to też czarka, chociaż kształtem i rozmiarem przypomina raczej miskę.
Jesteśmy wielkimi fanami czarek i pijemy herbatę głównie z nich. Uważamy, że czarka zwiększa radość z picia wysokiej jakości herbaty i podnosi tę czynność na wyższy poziom.
Dobrze dobrana czarka rzeczywiście może lepiej podkreślić walory danej herbaty i nie jest to jedynie efekt psychologiczny. Wąska czarka o wysokich ściankach lepiej nada się do aromatycznych herbat, dodatkowo wzmacniając ich aromat. Szeroka i płytka czarka będzie bardziej odpowiednia do herbat, których ważną cechą jest struktura naparu, na przykład pu-erh.



