Gaiwan
(8 produktów)Gaiwany
Co to jest gaiwan?
Gaiwan to chińskie naczynie do parzenia herbaty, składające się czarki oraz pokrywki. Najczęściej ma również podstawkę w postaci spodka. Gaiwan jest bardzo uniwersalny i może być wykorzystany do parzenia większości herbat, a także do picia bezpośrednio z niego. Przede wszystkim jest jednak używany przy parzeniu w chińskim stylu gongfu cha. Idealnie sprawdza się do parzenia oolongów, herbat pu-erh, czarnych i białych.
Zalety gaiwana
W gaiwanie najłatwiej precyzyjnie zaparzyć herbatę, ponieważ bardzo szybko można z niego wylać napar, kończąc parzenie dokładnie w pożądanym momencie. W porównaniu do czajniczka jest też znacznie łatwiejszy w myciu. Można w nim też zaparzyć herbaty o bardzo dużych liściach, które nie zmieszczą się do większości małych czajniczków używanych w gongfu cha. Ostatecznie, nie bez powodu gaiwan jest w Chinach preferowanym naczyniem do degustacji herbat. Jego gładka, najczęściej porcelanowa powierzchnia, idealnie odwzorowuje smak i aromat herbaty. Wąchanie spodu pokrywki gaiwana jest najlepszym sposobem na ocenę aromatu herbaty. W porównaniu z innymi specjalistycznymi naczyniami do gongfu cha, gaiwan jest też niedrogi, a zawsze przydatny!
Shiboridashi – japońska wersja gaiwana
W tym dziale znajdziecie też shiboridashi, czyli japońskie naczynia podobne do gaiwana, ale zmodyfikowane z myślą o parzeniu japońskich herbat zielonych. Shiboridashi ma mały dzióbek i często także ząbki, które pomagają zatrzymać drobne listki w naczyniu. Gyokuro jest herbatą, którą w shiboridashi parzy się najczęściej, bo jej tradycyjne przygotowanie wymaga małej ilości wody i niskiej temperatury. Wysokiej klasy sencha również mogą być parzone w shiboridashi.
Aby dowiedzieć się więcej o gaiwanie, przeczytaj nasz artykuł na blogu.