TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Gaiwany

Co to jest gaiwan?


Gaiwan to chińskie naczynie do parzenia herbaty, składające się czarki oraz pokrywki. Najczęściej ma również podstawkę w postaci spodka. Gaiwan jest bardzo uniwersalny i może być wykorzystany do parzenia większości herbat, a także do picia bezpośrednio z niego. Przede wszystkim jest jednak używany przy parzeniu w chińskim stylu gongfu cha. Idealnie sprawdza się do parzenia oolongów, herbat pu-erh, czarnych i białych. 
 

Zalety gaiwana


W gaiwanie najłatwiej precyzyjnie zaparzyć herbatę, ponieważ bardzo szybko można z niego wylać napar, kończąc parzenie dokładnie w pożądanym momencie. W porównaniu do czajniczka jest też znacznie łatwiejszy w myciu. Można w nim też zaparzyć herbaty o bardzo dużych liściach, które nie zmieszczą się do większości małych czajniczków używanych w gongfu cha. Ostatecznie, nie bez powodu gaiwan jest w Chinach preferowanym naczyniem do degustacji herbat. Jego gładka, najczęściej porcelanowa powierzchnia, idealnie odwzorowuje smak i aromat herbaty. Wąchanie spodu pokrywki gaiwana jest najlepszym sposobem na ocenę aromatu herbaty. W porównaniu z innymi specjalistycznymi naczyniami do gongfu cha, gaiwan jest też niedrogi, a zawsze przydatny!
 

Shiboridashi – japońska wersja gaiwana


W tym dziale znajdziecie też shiboridashi, czyli japońskie naczynia podobne do gaiwana, ale zmodyfikowane z myślą o parzeniu japońskich herbat zielonych. Shiboridashi ma mały dzióbek i często także ząbki, które pomagają zatrzymać drobne listki w naczyniu. Gyokuro jest herbatą, którą w shiboridashi parzy się najczęściej, bo jej tradycyjne przygotowanie wymaga małej ilości wody i niskiej temperatury. Wysokiej klasy sencha również mogą być parzone w shiboridashi.

Aby dowiedzieć się więcej o gaiwanie, przeczytaj nasz artykuł na blogu.