Herbata Assamska
(8 produktów)Jesteś w: Herbaty indyjskie z Assamu
Herbata Assam
Assam (Asam) to nizinny region w północno-wschodnich Indiach. Herbata rośnie tutaj na nizinach wzdłuż rzeki Brahmaputra. Korzystne warunki klimatyczne sprawiają, że Assam jest największym producentem herbaty ze wszystkich regionów indii. Szczep krzewu uprawiany w Assamie to Camellia sinensis var. assamica, czyli odmiana o dużych liściach, która rosnąc dziko może osiągnąć nawet kilkanaście metrów wysokości i dożyć wieku kilkuset lat.
Czarna herbata Assam
Assam jest synonimem herbaty czarnej. Assamskie herbaty czarne znane są z tego, że są wyjątkowo mocne i pobudzające, napar jest bardzo ciemny, ma ciężkie body i słodowy smak. W naszej ofercie zawsze znajdziecie kilka czarnych herbat assamskich. Assam Dagapur to niedroga mieszanka liści podstawowej jakości, bardzo popularna jako herbata codzienna. Dla bardziej wymagających polecamy Assam Mangalam, intensywną herbatę z dużą ilością złotych tipsów. Jeśli szukacie dobrej herbaty assamskiej w niewygórowanej cenie, to odpowiednim wyborem będzie Assam Singri lub Assam Brahmaputra.
Herbaty z Assamu często wykorzystywane są jako baza do popularnych mieszanek jak English Breakfast czy Wschodniofryzyjska. Dzięki dużej mocy i ciężkiemu body dobrze nadają się też do podawania z mlekiem.
Historia herbaty z Assamu
Herbata została odkryta w Assamie w roku 1823 przez brytyjskiego podróżnika Roberta Bruce’a, który zanotował, że plemię Singhpo piło wywar z przetworzonych liści dzikich krzewów podobnych do herbaty chińskiej. Po badaniach okazało się, że to inna odmiana krzewu herbacianego, niż znany do tej pory krzew chiński, ale również można z niej wytworzyć czarną herbatę, na której najbardziej zależało Brytyjczykom. Już w latach 30. XIX wieku zaczęto uprawiać herbatę w Assamie, ale dopiero w latach 50. uprawy zaczęły być opłacalne. Assamska herbata idealnie pasowała do brytyjskiego stylu picia herbaty z mlekiem.



