TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

herbata z Afryki

(23 produkty)

Jesteś w: Herbaty afrykańskie

 

 

Herbata z Afryki 

 

Chociaż Afryka może nie być naszym pierwszym skojarzeniem na dźwięk słowa „herbata”, to produkuje się tam ogromne ilości herbaty – i mówimy tu o prawdziwej herbacie z krzewu Camellia sinensis, a nie o „herbatkach” ziołowych, których wiele również pochodzi z Afryki.

Kenia jest największym obecnie krajem eksportującym największą ilość czarnej herbaty ze wszystkich krajów produkujących herbatę. Jest też jednym z największych producentów herbaty świata i pod tym względem wyprzedza nawet Sri Lankę (Cejlon), która niewątpliwie bardziej kojarzona jest z herbatą. Kenia odpowiada aż za 8% całej produkowanej herbaty na świecie! Nie jest to jednak jedyny afrykański kraj produkujący herbatę. Herbata w mniejszej lub większej ilości rośnie w wielu krajach afryki, ale obok Kenii wartymi odnotowania producentami są Malawi, Etiopia, Rwanda, Tanzania i Mauritius. Póki co jedynie Kenia i Malawi prezentują herbaty które zadowalają nas swoją jakością, a czasem można je nawet zaliczyć do herbat klasy premium. Plantacja Satemwa z Malawi przede wszystkim cieszy nas od lat swoimi intensywnymi białymi herbatami o dużych i pięknie zachowanych liściach. Wkładają też wiele serca w ręcznie wytwarzane herbaty czarne i przeprowadzają odważne eksperymenty, jak wędzona herbata, czy herbata dojrzewająca w stylu chińskiej herbaty pu-erh. Spółdzielnia Kangaita z Kenii zrzesza małych plantatorów z wysokogórskiego regionu Mount Kenya. Ich herbaty, z ręcznie zwijaną Kenią Rhino na czele, zaskakują złożonością smaku i aromatu. To prawdziwie ekskluzywne herbaty i polecamy nie przekreślać ich przez sam fakt, że nie pochodzą z kraju o wielowiekowych tradycjach produkcji herbaty!


 

 

Rooibos – sztandarowa „czerwona herbata” z RPA

 

Rooibos, chociaż nie jest wytwarzany z krzewu herbacianego, często nazywany jest herbatą, bo przygotowuje się z niego napar jak z herbaty. Rooibos, czyli napar z  czerwonokrzewu Aspalathus linearis, to delikatna, smaczna i zdrowa herbatka. Rooibos rośnie tylko w górach Cederberg w RPA i pomimo wielu prób nie udało się go z powodzeniem wyhodować nigdzie indziej na świecie. Rooibos ma lekki kwiatowo-miodowy smak z nutami wanilii, co zaskarbiło mu fanów na całym świecie. Nie zawiera kofeiny i jest bardzo łagodny dla żołądka. Rooibos pomaga obniżać poziom kortyzolu, nazywanego hormonem stresu. Substancje antyhistaminowe w rooibosie są zbawienne w walce z sezonowymi alergiami. W naszym sklepie można znaleźć klasyczny rooibos, rooibos z upraw ekologicznych, oraz wiele rooibosów smakowych, wzbogaconych aromatycznymi składnikami takimi jak owoce, kwiaty czy liście.


 

 

Honeybush (miodokrzew) – alternatywa dla rooibosa

 

Miodokrzew rośnie w RPA tak jak rooibos, ale to roślina innego gatunku. Jego smak jest jednak nieco podobny do rooibosa. Jego nazwa bierze od miodowego zapachu kwiatów tego krzewu, ale naparu honeybusha też ma lekkie nuty miodowe. Smak miodokrzew jest intensywniejszy od rooibosa – w jego bukiecie dominuje miód, żywica i nuty drzewne. Można go parzyć długo bez obawy o zgorzknienie czy cierpkość – tak jak rooibosa. Właściwości honeybusha są nie mniej interesujące od właściwości rooibosa – dobrze jest go pić przy problemach z bezsennością, przy przeziębieniach, anemii. Ma lekkie działanie antyalergiczne, zawiera wiele antyoksydantów i mikroelementów, a do tego nie ma kofeiny.


 

 

Gdzie kupić najlepsze herbaty afrykańskie?

 

Zapraszamy do zapoznania się z afrykańskimi herbatami, rooibosem, miodokrzewem (honeybush) i innymi afrykańskimi ziołami w tym dziale sklepu eherbata.pl. Doświadczenie w selekcji i sprzedaży herbat od 2006 roku!