Herbaty dojrzewające Pu-erh i heicha
(56 produktów)
Yiwu Jiaji Hongyin Pu-erh 2010
współczesna wersja legendarnego pu'era „Red Mark”
smak
5.00
aromat
5.00
Pu-erh Menghai Tuo Cha 100g
dojrzała herbata pu-erh w formie tuo, czyli gniazda lub miseczki
smak
4.83
aromat
4.67
czekamy na dostawę
Matai Gushu Sheng Pu-erh 2023
świeży, surowy pu-erh ze starych drzew
smak
4.25
aromat
4.50
darmowa dostawa
HK Sheng Pu-erh 2002
tradycyjna herbata pu-erh w stylu hongkońskim
smak
3.00
aromat
3.00
czekamy na dostawę
Yongde Lao Cha Tou 2022
dojrzały pu-erh w formie zbitych „herbacianych główek”
smak
4.00
aromat
4.50
Menghai Chen Xiang Shu Pu-erh 1990
dojrzała, prasowana herbata pu-erh, leżakowana na Tajwanie
smak
4.44
aromat
4.33
Yongde Gushu Pu-erh 2005
sezonowany na Tajwanie pu-erh sheng rzadko spotykanej jakości
smak
5.00
aromat
5.00
czekamy na dostawę
Nóż do herbat pu-erh
narzędzie do rozdrabniania prasowanych herbat, głównie pu-erh
ocena
5.00
darmowa dostawa
Jingmai Sheng Pu-erh Tuo 2003
świetny przykład starej herbaty pu'er „dry storage”
smak
3.50
aromat
4.00
czekamy na dostawę
Pu-Erh Lincang
klasyczny dojrzały (shu) pu-erh z upraw ekologicznych
smak
4.86
aromat
4.71
czekamy na dostawę
Pu-Erh Mini Tuocha
dojrzały pu-erh w formie małych gniazdek
smak
4.42
aromat
4.11
darmowa dostawa
czekamy na dostawę
HK Shu Zhuan Pu-erh 1998
dojrzały pu-erh sezonowany w Hong Kongu – duża cegła
smak
4.00
aromat
4.00
czekamy na dostawę
Elephant Sheng Pu-erh 2021
wyrazisty i świeży, z przyjemnym posmakiem
smak
5.00
aromat
5.00
czekamy na dostawę
Da Xue Shan Yesheng Pu-erh 2022
surowy pu'er z dzikiej odmiany drzew herbacianych
wyprzedany
Xi Zi Hao Pasha Shu Pu-erh 2008
dojrzały pu'er bardzo wysokiej jakości
smak
4.67
aromat
5.00
czekamy na dostawę
Vintage Liu Bao (lata 90.)
sezonowana herbata ciemna (heicha) z Guangxi
smak
4.57
aromat
4.43
Herbata Pu-erh
Co to jest pu-erh?
Pu-erh w Polsce często nazywany jest potocznie herbatą czerwoną. W tej kategorii kryje się tak naprawdę kilka znacznie różniących się od siebie herbat. Najbardziej powszechnie kojarzony pu-erh ma charakterystyczny ziemisty aromat i daje bardzo ciemny napar. To pu-erh typu shu (dojrzały), powstający w przyspieszonym procesie dojrzewania mikrobiologicznego (przy udziale drobnoustrojów, w podwyższonej temperaturze i wilgotności). Potocznie mówi się, że jest to herbata fermentowana. To herbata słodkawa, lepka, gęsta.
Drugi typ herbaty pu-erh to sheng, czyli „surowy” lub „zielony” pu-erh. Z technicznego punktu widzenia, bardzo młoda surowa herbata pu-erh jest zbliżona do herbaty zielonej – ma ziołowo-kwiatowy aromat oraz goryczkowy, zielony smak. Kolor naparu takiej herbaty jest bardzo jasny, zielonkawo-żółty. Surowy pu-erh to herbata swobodnie dojrzewająca i dopiero z biegiem lat nabiera ciemniejszej barwy, owocowych i ziemistych aromatów.
Wszystkie herbaty pu-erh pochodzą z prowincji Yunnan w południowych Chinach i w większości wytwarzane są z wielkolistnej odmiany krzewu herbacianego. Herbata produkowana w ten sam sposób, ale nie wytwarzana w Yunnanie, nie jest herbatą pu-erh.
Prasowana herbata pu-erh
Duża część herbat pu-erh prasowana jest w formy dysków, cegiełek, gniazdek lub kuleczek. Najbardziej tradycyjna forma to „ciastko”, czyli dysk o masie 357 gramów, ale rzadziej także 100, 200, 250 lub 400 lub 500 gramów. Prasowane są zarówno herbaty dojrzałe, jak i surowe. Prasowany pu-erh jest łatwiejszy w przechowywaniu, a biorąc pod uwagę, że te herbaty można przechowywać przez dziesięciolecia, jest to istotna kwestia.
Nieprasowany surowy pu-erh nazywany jest mao cha.
Właściwości herbaty pu-erh
W Internecie znaleźć można mnóstwo informacji o cudownych właściwościach odchudzających „czerwonej herbaty”. Jest prawdą, że pu-erh wpływa na metabolizm bardziej aktywnie niż inne typy herbaty i w małym zakresie przejawia zdolność do rozbijania tkanki tłuszczowej. Nic dziwnego, że jest standardową herbatą od dziesięcioleci podawaną w Hongkongu jako stały element ciężkich posiłków dimsum! Tak jak inne herbaty, pu-erh zawiera też duże ilości silnych przeciwutleniaczy.
Chcemy jednak zaznaczyć, że spłycanie znaczenia pu-erha jedynie do jego roli jako herbatki funkcyjnej nie pozwala mu na zyskanie zasłużonego uznania jako wysokiej klasy herbaty dla koneserów.
Nazwa – czy pu-erh to herbata czerwona?
Nazewnictwo tej kategorii herbat jest przedmiotem wielu dyskusji. Dojrzewającą herbatę z Yunnanu najlepiej nazywać po prostu – pu-erh. Często spotykana w Polsce nazwa „herbata czerwona” jest nielogiczna i błędna. Nie ma żadnych powodów historycznych i technicznych dla takiej nazwy! Więcej o problemie czerwonej herbaty piszemy w tym artykule.
W Chinach dojrzała herbata pu-erh i inne herbaty produkowane w tym samym stylu grupowane są jako heicha – czyli dosłownie herbata czarna. Przyjęło się jednak, że termin heicha używa się dla herbat dojrzewających spoza Yunnanu, np. Liu Bao z Guangxi. Aby nie wprowadzać zamieszania w nazewnictwie, w Polsce heicha często tłumaczy się jako „herbata ciemna”. Sama nazwa pu-erh (w obecnej transkrypcji chińskiego zapisywana pu’er) pochodzi od miasteczka Pu’er, gdzie znajdowała się placówka cesarskiego poborcy podatkowego i skąd herbata pu-erh ruszała w drogę do innych regionów Chin.
Stara herbata pu-erh
Pu-erh świetnie nadaje się do długiego, wieloletniego przechowywania. Szczególnie ceniona jest stara herbata pu-erh typu sheng, która z biegiem lat aktywnie zmienia swój charakter. Również dojrzały pu-erh shu z wiekiem łagodnieje i nabiera coraz ciekawszego smaku, ale zmiana ta jest znacznie bardziej subtelna. Pu-erh w wieku kilkudziesięciu lat to jedne z najdroższych herbat na świecie. Nie znaczy to jednak, że pu-erh koniecznie musi być długo leżakowany! Dobrej jakości herbata pu-erh świetnie smakuje niezależnie od wieku.
Jak parzyć herbatę pu-erh?
Parzenie herbaty pu-erh jest bardzo proste – prawie zawsze parzymy pu-erh świeżo zagotowaną wodą w temperaturze bliskiej wrzenia. Wyjątkiem mogą być jedynie młode herbaty sheng, do których wodę można lekko ostudzić (do 85-90°C). Parząc herbaty dojrzałe (shu) dobrą praktyką jest krótkie płukanie liści przed parzeniem, aby oczyścić je z niepożądanych produktów procesu dojrzewania. Parząc pu-erh w stylu europejskim zalecamy użycie ok. 4 g liści na 250 ml. Polecamy parzenie przez 1-3 minuty. Jedną porcję herbaty pu-erh można parzyć więcej niż raz.
Standardowym sposobem parzenia pu-erhów w Chinach jest styl gongfu cha – w gaiwanie lub małym czajniczku. W tym stylu używamy dużo liści i mało wody, jakieś 5-7 gramów na 100 ml. Parzenia są bardzo krótkie, ale wielokrotne, stopniowo wydłużane.
Więcej dowiecie się z naszego wprowadzenia do herbaty pu-erh.