Pu-erh Qi Zi Bing Cha
Pu erh Qi Zi Bing Cha (Chi tse beeng cha) – ciemny, dojrzały pu-erh*, prasowany w okrągłe „ciastko” o wadze 357g, przypominające kołacza. Jak wszystkie herbaty pu-erh, pochodzi ona z prowincji Yunnan. Miłośnicy herbat pu-erh nie zawiodą się klasyką tego gatunku.
Materiał bazowy do produkcji tej herbaty to mieszanka liści z różnych roczników i zbiorów (wiosennych i jesiennych). Najmłodsza partia herbaty wykorzystywana przy prasowaniu ciastka musi jednak odleżeć przynajmniej rok od zakończenia jej obróbki. Taki blend zapewnia bardzo klasyczny, zrównoważony smak.
Liście pochodzą z plantacji położonej około 1350 metrów nad poziomem morza w prefekturze Pu'er, która do 2007 roku nosiła jeszcze nazwę Simao, ale została ona zmieniona ze względu na ogromną popularność herbaty pu-erh z tego regionu.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Pu'er (dawniej Simao)
Opcja 357g to całe ciastko w oryginalnym papierku. Pozostałe opcje to fragmenty ciastka i/lub liście luzem pakowane w nasze firmowe torebki.
*Herbata pu-erh jest też spotykana w Polsce pod błędną nazwą „czerwona herbata”.
II 5-6 min
Pu-erh Qi Zi Bing Cha
trwa wysyłanie opinii...