TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Jesteś w: Herbaty z cytryną

 

 

Herbata z cytryną

 

Herbata z cytryną najczęściej rozumiana jest jako czarna herbata, do której dodawany jest świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub świeży plasterek cytryny. Dodanie soku z cytryny do mocnej herbaty maskuje jej gorycz, bo aktywacja receptorów smaku kwaśnego w naszych kubkach smakowych blokuje receptory smaku gorzkiego. Poza tym dodanie soku z cytryny do herbaty zapobiega powstawaniu osadu na kubkach czy filiżankach, co jest szczególnie widoczne, kiedy parzy się herbatę używając twardej wody. Obok mleka, cytryna jest najpopularniejszym dodatkiem do herbaty w stylu angielskim. 


 

 

Jaka herbata jest najlepsza z dodatkiem cytryny?

 

Jeśli poszukujesz herbaty, która dobrze łączy się z cytryną, to zachęcamy do spróbowania herbat indyjskich z Assamu oraz herbat cejlońskich (ze Sri Lanki). To mocne, cięższe herbaty, których smak nie zostanie przytłoczony po dodaniu odrobiny soku z cytryny. Dobrym wyborem mogą też być herbaty kenijskie lub mieszanki jak English Breakfast czy herbata wschodniofryzyjska. 


 

 

Czy herbata z cytryną jest bezpieczna dla zdrowia? 

 

Tak, herbata z cytryną jest w pełni bezpieczna dla zdrowia jeśli jest parzona w prawidłowy sposób. Należy pamiętać, że cytryna i sok z cytryny nie powinny mieć kontaktu z liśćmi herbaty. Liście herbaty zawierają glin, który jednak nie jest wydzielany do naparu. Sok z cytryny wiąże się z glinem w liściach herbaty, przez co powstaje cytrynian glinu wydzielający się do naparu. Glin może kumulować się w ludzkim mózgu, uszkadzając połączenia nerwowe i zwiększając ryzyko choroby Alzheimera w podeszłym wieku. U dzieci może natomiast odkładać się w wątrobie, grożąc niewydolnością wątroby w dorosłym życiu. Aby uniknąć wydzielania glinu wystarczy dodać cytrynę do herbaty dopiero po oddzieleniu naparu od liści, co jest raczej standardowym sposobem przygotowania herbaty z cytryną. 


 

 

Mieszanki herbaty z cytryną

 

Skórka cytrynowa może być dodatkiem w gotowych mieszankach na bazie herbaty. Taka herbata jest w pełni bezpieczna, bo suszona skórka cytrynowa nie zawiera substancji, które mogłyby wejść w reakcję z glinem w liściach herbaty. Skórka cytrynowa wnosi do herbaty bardzo świeży, orzeźwiający aromat. 


 

 

Właściwości skórki cytrynowej

 

Skórka cytrynowa zawiera bardzo dużo witaminy C. Wspomaga naszą odporność, redukuje wzdęcia i zaparcia, reguluje ciśnienie krwi. Suszona skórka cytryny w herbacie nie ma aż takiego potencjału dla zdrowia jak świeża skórka cytrynowa, ale nadal zachowuje wiele z jej właściwości. 


 

 

Cytryna i Butterfly Pea Tea

 

Butterfly Pea Tea (kwiaty klitorii ternateńskiej) w połączeniu z sokiem z cytryny zachowuje się w niezwykły sposób, który wielu może zaskoczyć niczym magiczna sztuczka. Intensywnie niebieski napar Butterfly Pea Tea zmienia barwę na różową! To reakcja antocyjanów na zmianę pH. Napar klitorii ternateńskiej z dodatkiem cytryny jest też bardzo smaczny. Podobnie zachowują się klasyczne herbaty z odmian purpurowych: Zi Juan z Yunnanu, odmiany purpurowe z Kenii czy herbata zielona z japońskiego kultywaru Sun Rouge.