TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Jesteś w: Herbaty nepalskie

 

 

Herbata z Nepalu 

 

Herbata nepalska rośnie wysoko w górach, u podnóża Himalajów. Jak wiadomo w górach powstaje najlepsza herbata, więc herbaty Nepalskie mają wiele do zaoferowania. Herbata uprawiana jest przede wszystkim we wschodniej części Nepalu. Herbaty z Nepalu to najczęściej delikatne, lekko utleniane herbaty czarne w stylu herbat z Dardżylingu, ale wspaniałe warunki klimatyczne pozwalają na tworzenie znacznie szerszego wachlarza niezwykle ciekawych herbat. 


 

 

Zarys historii herbaty nepalskiej

 

Herbata po raz pierwszy trafiła do Nepalu w 1863 roku, kiedy w premier Junga Bahadur Rana otrzymał sadzonki w darze od chińskiego cesarza Daoguanga. Jak widać początki herbaty nepalskiej są znacznie bardziej szlachetne niż herbaty Darjeeling, której sadzonki zostały z Chin ukradzione! Produkcja herbaty w Ilamie (wschodni Nepal) zaczęła się niedługo po tym jak ruszyły pierwsze fabryki w Dardżylingu. Niestety przez długi czas herbata nepalska nie mogła zdobyć reputacji, bo była kupowana przez indyjskich i brytyjskich kupców, a następnie sprzedawana jako herbata darjeeling – ta nieuczciwa praktyka pokazuje jednak, że nepalskie herbaty nie ustępowały jakością słynnym darjeelingom i mogły być z nimi mylone. Jeszcze kilkanaście lat temu pod nazwą Darjeeling sprzedawano czterokrotnie więcej herbaty, niż rzeczywiście produkowano w dystrykcie Dardżyling. Większość tej herbaty pochodziła z Nepalu. Większość herbaty nepalskiej pozostawała na lokalnym rynku, ale była to przeciętnej jakości herbata z łamanymi liśćmi. 
Dopiero w ostatnich latach Nepal zaczął walczyć o zasłużone uznanie jako producent herbaty. Plantacje jak Jun Chiyabari, Arya Tara czy Pathivara są rozpoznawalne i cenione w herbacianym świecie. 


 

 

Charakterystyka herbaty nepalskiej. Gatunki herbaty z Nepalu.

 

Większość herbat powstających w Nepalu jest obecnie wytwarzane w stylu takim, jak w Dardżylingu. Są to zatem lekkie, jasne herbaty czarne, o zielonkawych liściach i słomkowo-pomarańczowym naparze. Herbaty z późniejszych, letnich i jesiennych zbiorów, są ciemniejsze, intensywniejsze, a ich smak skłania się ku nutom owocowo-orzechowym. 
W Nepalu wytwarzana jest także herbata biała. Pod tym względem Nepal wydaje się górować nad Dardżylingiem, gdzie produkcja białej herbaty nie przyjęła się tak dobrze. Produkowane są zarówno herbaty w klasycznych stylach chińskich, jak srebrne igły czy Bai Mu Dan, ale także liściaste herbaty białe w bardziej unikalnym, nepalskim stylu, z lekko pozwijanymi listkami. To lekkie i aromatyczne herbaty, które w naszym sklepie mają wielu fanów. 

Nepalska herbata zielona jest stosunkowo lekka, o niskim poziomie goryczy. Produkowane są zarówno zielone herbaty naśladujące słynne gatunki z Chin i Japonii, jak i herbaty zielone, w których producenci szukają unikalnego, nepalskiego stylu. Nepalskie herbaty oolong powstają w małej ilości i trzeba je nadal traktować raczej jako eksperymentalne ciekawostki, ale zdecydowanie mają swój niepowtarzalny charakter.

Ponieważ plantacje w Nepalu są dzierżawione od Państwa, muszą one na terenach górskich dbać o środowisko. Większość herbat nepalskich jest uprawiana zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego, nawet jeśli nie mają certyfikatu organicznego.


 

 

Jun Chiyabari – nepalska rewolucja herbaciana

 

W 2000 roku bracia Lochan i Bachan Gyawali założyli mały ogród herbaciany, który wprowadził prawdziwą rewolucję w herbacie nepalskiej. Bracia Gyawali wiedzieli, że nie mają zamiaru po prostu kopiować herbat darjeeling. Zamiast tego zainwestowali w nowoczesne maszyny do produkcji herbaty, a także pobierali nauki u producentów wysokiej klasy herbaty z Tajwanu i Japonii. Efektem są piękne, klasyczne herbaty czarne o pełnym smaku i dobrze zachowanych pełnych liściach. Jedną z ich sztandarowych herbat od lat sprzedajemy pod nazwą Nepal Everest i cieszy się ona dużą i w pełni zasłużoną popularnością! W Jun Chiyabari powstają bardzo dobre herbaty białe, oolongi i herbaty zielone. Oczywiście tworzą także klasyczną herbatę first flush, aromatyczną i czystą!


 

 

Dlaczego warto zainteresować się herbatą z Nepalu?

 

– to prawdziwa herbata wysokogórska, rosnąca w czystym środowisku idealnym dla herbaty
– tworzy herbaty w stylu darjeeling, ale ich cena jest niższa
– nepalski rynek herbaciany aktywnie się rozwija i producenci odważnie eksperymentują
– nepalskie herbaty pochodzą w większości z upraw ekologicznych