TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Kubki – najpopularniejsze naczynia do picia herbaty


Kubki pozostają najpopularniejszymi naczyniami do picia herbaty i kawy w Polsce. W warunkach domowych zdecydowanie wygrywają z bardziej eleganckimi filiżankami, chociaż to w nich otrzymalibyśmy herbatę czy kawę zamówioną w kawiarni lub restauracji. Kubki prawie całkiem wyparły też szklanki w koszyczkach, tak popularne w czasach PRL, że stały się niemal symbolem polskiej kultury herbacianej. Azjatyckie czarki do herbaty niestety znane są tylko entuzjastom wysokiej klasy herbat, Co może być powodem takiej popularności kubków? Jednym z nich jest zapewne pojemność – kubki są znacznie większe od filiżanek i czarek, a najczęściej również od szklanek Polacy lubią pić dużo herbaty! Jeszcze nie zadomowił się u nas azjatycki sposób picia dużej ilości herbaty, ale w małych porcjach, więc kubek jest idealny do przygotowania dużej ilości herbaty w jednej porcji. Taką herbatę można wygodnie popijać w każdych warunkach – przy jedzeniu czy w pracy. Kubek jest też bardziej trwały niż delikatne filiżanki i szklanki, a przy tym zazwyczaj nie kosztuje dużo. 


 

Kubek z zaparzaczem


Do parzenia herbat liściastych bardzo wygodny jest kubek sprzedawany razem z dopasowanym zaparzaczem. Po odpowiednim czasie parzenia wystarczy wyjąć zaparzacz i cieszyć się naparem. Liście dobrych herbat warto zostawić w zaparzaczu i zalać drugi raz. Wiele herbat nadaje się nawet do trzykrotnego parzenia jednej porcji liści. Z naszego doświadczenia kontaktów z Klientami wynika, że kubek z zaparzaczem jest zazwyczaj bardzo trafionym prezentem.


 

Parzenie herbaty w kubku


Jest wiele sposobów parzenia herbaty w kubku. Jeśli kubek nie ma w zestawie zaparzacza, możemy do niego dopasować zaparzacz zakupiony osobno. Dla przykładu, nasz zaparzacz z długą metalową rączką pasuje niemal do każdego kubka, niezależnie od rozmiaru. Herbatę w kubku można też zaparzyć używając papierowych filtrów do herbaty, co jest rozwiązaniem szczególnie popularnym w przypadku drobnych rooibosów. Herbaty, które potrzebują dużo miejsca, możemy zaparzyć przy użyciu dwóch kubków: w jednym kubku parzymy liście luzem, a napar przelewamy przez sitko do drugiego kubka, z którego będziemy pić. Czy jednak zawsze potrzebny jest zaparzacza, sitko lub filtry? Nie! Wiele herbat można przecież pić bez oddzielania liści od naparu. Jest to bardzo popularny sposób picia herbaty w Chinach, który jeden ze znanych blogerów herbacianych ochrzcił mianem „grandpa style”, ponieważ w ten sposób często piją herbatę herbaciani wyjadacze. Szczególnie dobrze nadają się do tego te herbaty, których liście zostają przy dnie.