TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Yerba Mate

(53)

Jesteś w: Yerba Mate

 

Yerba Mate 

 


Co to jest Yerba Mate? 

 

Yerba Mate to napar sporządzany z liści i łodyżek ostrokrzewu paragwajskiego Ilex paraguariensis. Mate jest cenione przede wszystkim za swoje działanie pobudzające – w naszej opinii, oraz jak słyszymy od wielu klientów, pobudza skuteczniej i przyjemniej niż kawa! Ostrokrzew paragwajski uprawiany jest w Argentynie, Paragwaju, Urugwaju oraz w Brazylii. To napój niebywale popularny w Ameryce Południowej. Europejczycy poznali mate dzięki jezuickim misjonarzom, ale przez indian Guarani spożywana była od niepamiętnych czasów. 


Jak parzyć Yerba Mate? 

 

Do tradycyjnego zaparzenia yerba mate potrzebna jest bombilla, czyli rureczka (najczęściej metalowa) z filtrem na jednym końcu. Zwyczajowo przydałoby się także odpowiednie naczynie, często w gruszkowatym kształcie: tykwa, palo santo, lub najczęściej wybierane matero ceramiczne. Tradycyjne naczynie nie jest jednak niezbędne – na początek wystarczy kubek lub szklanka. 

Żeby przygotować tradycyjne yerba mate musimy wsypać do naczynia dosyć dużo suszu: w zależności od preferencji ¼, ⅓ lub połowę objętości naczynia. Niektórzy fani mocnego smaku zasypują nawet ⅔ lub ¾ pojemności naczynia! Początkującym polecamy mniejszą proporcję suszu do wody. Susz usypujemy w kopczyk opierający się o jedną ściankę naczynia. Na kopczyku lekko kładziemy bombillę i zalewamy ciepłą wodą. 

Temperatura wody do yerba mate jest bardzo istotna – idealnie powinna mieć między 70 a 80°C. Ponieważ każda porcja yerba mate zalewana jest wielokrotnie, warto mieć przy sobie termos z wodą o takiej temperaturze, lub zaopatrzyć się w czajnik utrzymujący temperaturę wody. 

Pierwsze zalanie może być krótkie – pijemy napar kiedy tylko osiągnie pozwalającą na to temperaturę. Każde kolejne zalanie może być dłuższe. Jedną porcję yerba mate można zalewać wielokrotnie, co najmniej 5-8 razy i sączyć przez kilka godzin. 

Yerba mate może być też przyrządzana jako terere, czyli na zimno. Wystarczy zalać susz zimną wodą i dodać kostki lodu. Polecamy też terere z orzeźwiającymi dodatkami, jak cytryna czy mięta.


Właściwości yerba mate

 

Czy yerba mate jest zdrowa? Tak, nawet bardzo! Badania naukowe pokazują coraz więcej pozytywnych aspektów spożywania yerba mate, można znaleźć w Internecie bardzo długie listy procesów w ludzkim organizmie, na które wpływa yerba mate. Najważniejszy jest oczywiście efekt pobudzający, stymulujący ośrodkowy układ nerwowy. Yerba mate zwiększa naturalną odporność organizmu, a także reguluje pracę układu pokarmowego, przez co często polecana jest osobom na diecie. Już w latach 60. badacze z Instytutu Pasteura w Paryżu stwierdzili: „Trudno byłoby znaleźć na Ziemi inną roślinę, która mogłaby się równać pod względem wartości odżywczych z Yerba Mate. Jej liście zawierają właściwie wszystkie niezbędne witaminy.”


Typy Yerba Mate

 

Najczęściej spotykany podział yerba mate to: sin palu lub con palo. Yerba mate con palo jest spotykana najczęściej, to typ z patyczkami, które stanowią zazwyczaj około 35% składu suszu. Patyczki sprawiają, że susz ma mniejszą tendencję do zatykania bombilli, ale zawiera mniej kofeiny. Sin palo znaczy „bez patyczków” – oznacza to, że łodyżki stanowią maksymalnie 10% składu suszu. To właśnie w liściach jest najwięcej kofeiny, więc yerba mate sin palo (inaczej despalada) pobudza mocniej. 

Najsłynniejsze argentyńskie marki yerba mate to Taragui, Amanda, Rosamonte, Cruz de Malta, La Merced, CBSe. Argentyńskie yerba mate mają zazwyczaj stosunkowo delikatny, zbalansowany smak. 

Wśród paragwajskich yerba mate prym wiedzie Pajarito, z charakterystycznym ptaszkiem na opakowaniu. Inne popularne paragwajskie mate to Colon, La Rubia czy Kurupi. Paragwajskie yerba mate często są bardzo mocne, o tytoniowym i dymnym aromacie, oraz zawierają dużo drobnego pyłku, który decyduje o mocy naparu. Ten smak ma wielu fanów, ale paragwajska yerba mate raczej nie jest polecana dla początkujących.

 

Yerba Mate na wagę

 

Poza tradycyjnie pakowanymi yerba mate, znajdziecie tu także yerba mate sprzedawane na wagę. To brazylijskie yerba mate pozbawione pyłu, przez co są szczególnie polecane początkującym i tym, dla których smak tradycyjnego yerba mate jest zbyt intensywny. Dla tych, którzy chcą zakosztować klasycznego smaku yerba mate w bardziej przystępnym wydaniu proponujemy Yerba Mate Green. Najpopularniejsza mieszanka yerba mate z dodatkami to Yerba Mate IQ – wzbogacona guaraną dla jeszcze lepszego pobudzenia, ze skórką pomarańczową, ananasem, gujawą i kwiatami dla aromatu i smaku. Brzoskwiniowa Yerba Mate Magic to kolejny bestseller. 

Jeśli chcecie spróbować kilku naszych najpopularniejszych yerba mate przed decyzją o zakupie większej ilości, to koniecznie zapoznajcie się z zestawem polecanym yerba mate.