TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

herbata z Indii

(33 produkty)

Jesteś w: Herbaty indyjskie

 

 

Herbata indyjska 


Indie zajmują drugie miejsce na świecie pod względem ilości produkowanej herbaty, ustępując tylko Chinom. Indie są też największym producentem herbaty czarnej i odpowiadają za ponad 40% światowej produkcji. Herbata jest uprawiana w całych Indiach, od Kerali na samym południu, do Sikkimu na samej północy. W związku z tym indyjska herbata jest bardzo różnorodna. Mocne, ciemne herbaty z Assamu, o słodowym charakterze, znacznie różnią się od delikatnych, jasnych i kwiatowych herbat z Dardżylingu! Większość herbaty produkowanej w Indiach to czarna herbata typu CTC (crush, tear, curl), która trafia następnie do torebek herbaty ekspresowej, wytwarza się z niej zimne napoje herbaciane lub mieszanki korzenne masala chai, niezwykle popularne w Indiach. 
 

 

Herbata Darjeeling


Darjeeling to najsłynniejsza i najwyższej jakości herbata pochodząca z Indii, ale stanowi mniej niż 1% całej herbaty produkowanej w Indiach. Nazwa tej herbaty pochodzi os górzystego regionu położonego u podnóża Himalajów. Początkowo miał on być sanatorium dla weteranów Kompanii Wschodnioindyjskiej, ale udane próby z uprawą herbaty zadecydowały, że Brytyjczycy wybrali Dardżyling (bo tak nazwa regionu zapisywana jest po Polsku) na jedno z pierwszych miejsc uprawy herbaty poza Chinami. W Dardżylingu produkowana jest czarna herbata w unikalnym stylu. Szczególnie wyróżnia się darjeeling first flush (wiosenny zbiór), który jest herbatą lekko utlenianą, jasną, o kwiatowo-łąkowym aromacie. To jedna z najbardziej wyczekiwanych herbat wiosennych na świecie. Darjeeling second flush jest herbatą już o ciemniejszym, pomarańczowo-czerwonym naparze, a jego charakterystyczną cechą jest smak przypominający winogrona szczepu Muscat. Większość krzewów herbacianych w Dardżylingu to odmiana chińska.
 

 

Herbata Assam 


Assam to druga bardzo znana herbata indyjska, tak jak darjeeling uprawiana w północno-wschodnich Indiach, jednak uprawiana na terenach nizinnych i wytwarzana z wielkolistnej odmiany Camellia assamica. Rezultatem jest bardzo mocna herbata czarna o słodowym charakterze. Wysokiej jakości herbaty assamskie, z dużą zawartością młodych pąków, mogą oferować bardzo bogaty smak. W Assamie krzewy herbaciane rosły dziko, ale odkryte zostały w roku 1823. Herbata Assam świetnie nadaje się do podawania z mlekiem, także jako baza mieszanek korzennych masala chai.
 

 

Herbata Nilgiri 


Wielu polskich konsumentów zna herbatę Madras z czasów PRL. Czasem jesteśmy pytani: dlaczego obecnie tak trudno znaleźć herbatę Madras? Dlatego, że ani stan Madras, ani miasto Madras już nie istnieją! A właściwie istnieją pod innymi nazwami: stan Tamilnadu oraz miasto Chennai. Najlepszej jakości herbatą z dawnego stanu Madras jest herbata z Gór Błękitnych, czyli Nilgiri. Tak jak w Dardżylingu rosną tu krzewy odmiany chińskiej, a przetwarzane są w podobny sposób jak w Dardżylingu. Ze względu na odległe położenie geograficzne herbata z Nilgiri jest jednak zupełnie inna – intensywna, nieco ostra, ale bardzo aromatyczna. Najlepsze herbaty z Nilgiri to tak zwane Frost Tea, zbierane w styczniu i lutym, gdy krzewy budzą się z krótkiej zimowej hibernacji.
 

 

Herbata Sikkim

 

Sikkim to region położony na północ od Dardżylingu i obdarzony bardzo podobnymi warunkami klimatycznymi oraz ukształtowaniem terenu. Mimo to w Sikkimie znajduje się tylko jedna plantacja herbaty – Temi. Produkowane tam herbaty są bardzo podobne do darjeelingów, a ich jakość stale się polepsza. Najlepsze herbaty z ogrodu Temi nie ustępują herbatom z sąsiedniego Dardżylingu. 

 

 

Masala Chai – indyjska czarna herbata korzenna


Unikalną indyjską herbatą jest tak zwana masala chai, czyli herbata z przyprawami. W skład tych mieszanek najczęściej wchodzi kardamon, goździki, imbir, anyż, cynamon, pieprz, gałka muszkatołowa i ziele angielskie. Herbata z przyprawami (i zazwyczaj z dużą ilością cukru) gotowana jest na ogniu, a na samym końcu dodaje się do niej mleko i ponownie podgrzewa aż do zagotowania. Masala chai zdobyła w Indiach popularność, bo hindusom wcale nie smakowała sama herbata, która została na ich teren siłą sprowadzona przez Brytyjczyków. Dodatek lokalnych przypraw korzennych całkowicie zmienił jednak status herbaty w Indiach. Masala chai jest według nas idealnym napojem na zimę!

 

 

Indyjskie herbaty zielone, białe i oolong


W Indiach produkowane są również herbaty zielone, białe i herbaty oolong, jednak w małej ilości. Herbata zielona i biała z Assamu, Dardżylingu lub Nilgiri może pozytywnie zaskoczyć! Produkcja herbaty oolong pozostaje w fazach eksperymentalnych.