TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Jesteś w: Herbaty wietnamskie

 

 

Herbata z Wietnamu

 

Wietnam to kraj o pięknej przyrodzie i klimacie bardzo sprzyjającym uprawie herbaty. Wietnamskie pola herbaty stanowią 3% całej powierzchni uprawnej herbaty na świecie i odpowiadają za 5% światowej produkcji, co sytuuje Wietnam na 5 pozycji w rankingu największych producentów herbaty. Wietnam nie jest bardzo dużym krajem, nieco mniejszym niż na przykład Niemcy. Jest jednak bardzo rozciągnięty w osi północ-południe – odległość między południowym a północnym krańcem Wietnamu wynosi aż 1650 kilometrów! Oznacza to, że herbaty wietnamskie rosnące w różnych częściach kraju wystawione są na znacznie różniące się warunki klimatyczne. Herbata jest uprawiana w 34 z 58 prowincji Wietnamu – najwięcej powstaje jej w prowincji Lam Dong, położonej w centralnej części kraju. Na drugim miejscu jest Thai Nguyen, prowincja położona w północno-wschodniej części Wietnamu. Północne prowincje jak Ha Giang, Yen Bai czy Lao Cai słyną ze starych drzew herbacianych odmiany wielkolistnej, w tym drzew unikalnej odmiany wietnamskiej Shan Tuyet, czyli „górskiej herbaty śnieżnej”.


 

 

Jakie herbaty produkowane są w Wietnamie?

 

W Wietnamie produkuje się herbaty zielone, czarne, oolong, białe i heicha (herbata czarna lub ciemna w chińskiej klasyfikacji). Niewątpliwie najbardziej sztandarową herbatą Wietnamu jest herbata zielona, wytwarzana na wzór herbat chińskich. Jest to też preferowana herbata samych Wietnamczyków i większość wietnamskiej herbaty zielonej nie opuszcza kraju. Popularne zielone herbaty powstają w Lam Dong, Thai Nguyen i Lai Chau. Na północy kraju, tuż przy granicy z chińskim Yunnanem, wytwarza się herbaty w stylu chińskich herbat pu-erh – nazwa pu-erh jest jednak zarezerwowana dla herbat wyłącznie z Yunnanu. Materiał bazowy do produkcji tych herbat nie ustępuje w Wietnamie materiałowi z Yunnanu, a jego cena jest najczęściej niższa. Niestety w Wietnamie technika i wiedza na temat odpowiedniej obróbki tych herbat nie jest tak zaawansowana jak w Chinach, ale można się spodziewać, że w nadchodzących latach ta różnica będzie maleć. Godne uwagi są też wietnamskie oolongi. W produkcję herbat oolong w Wietnamie zaangażowanych jest wielu Tajwańczyków, którzy sprowadzili do Wietnamu tajwańskie szczepy krzewów i sztukę obróbki herbat w stylu tajwańskich oolongów. Niestety wiele tych oolongów było następnie sprzedawanych na Tajwanie jako herbata tajwańska – to nieuczciwa praktyka, ale pokazuje też, że wietnamski oolong może czasem dorównywać tajwańskiemu pierwowzorowi! Obecnie świadomość zarówno producentów jak i konsumentów wzrasta, więc Wietnamczycy coraz częściej i z coraz większą dumą sprzedają swoje oolongi pod własnym szyldem. Czarna herbata wietnamska może mieć różne oblicza – na północy, produkowana z lokalnych odmian wielkolistnych, będzie przypominać yunnańską herbatę czarną (dianhong). To słodowa, pełna herbata z cięższym body i z dużą ilością złotych pąków. Czarna herbata produkowana w Wietnamie z tajwańskich szczepów herbaty będzie natomiast słodka i lekka, o klarownym naparze, więc zbliżona do czarnej herbaty tajwańskiej. Wietnam wytwarza też duże ilości prostej i mocnej czarnej herbaty „śniadaniowej”.


 

 

Tradycyjne wietnamskie herbaty kwiatowe

 

Unikalną dla Wietnamu herbatą aromatyzowaną jest zielona herbata lotosowa. Liście zielonej herbaty aromatyzowane są samymi pręcikami kwiatów lotosu; świeże pręciki muszą być dodawane trzykrotnie lub więcej, aby herbata przeszła intensywnym aromatem lotosu. Potrzeba aż 100 do 120 pręcików lotosu do aromatyzacji tylko jednego grama zielonej herbaty lotosowej. Kwiaty lotosu muszą być zbierane rano, bo wtedy ich aromat jest najintensywniejszy. Kiedy proces aromatyzacji jest zakończony, pręciki są usuwane z herbaty i jest ona ponownie lekko suszona. Taka herbata jest czasem podawana w całym kwiatostanie lotosu dla efektu estetycznego. Jak można się domyśleć, to ekskluzywna, droga i odświętna herbata.

Tak jak Chińczycy, Wietnamczycy bardzo lubią herbatę jaśminową, więc powstaje ona w dużych ilościach. Jest to herbata znacznie łatwiejsza do wytworzenia i tańsza niż herbata lotosowa. Inaczej niż w przypadku kwiatów lotosu, jaśmin do aromatyzacji musi być zebrany wieczorem. 

Kiedy już mowa o kwiatach i herbatach kwiatowych, to w Wietnamie zbierane są także kwiaty krzewu herbacianego Camellia sinensis. Suszone kwiaty herbaciane dają naprawdę smaczny napar same z siebie, a także mogą być ciekawym dodatkiem do herbaty.