TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Herbaty organiczne, ekologiczne, bio

(86 produktów)

 

Herbaty z upraw ekologicznych

 

W tej sekcji można znaleźć herbaty organiczne, uprawiane zgodnie z normami rolnictwa ekologicznego i rolnictwa naturalnego. To herbaty, przy uprawie których nie stosuje się sztucznych środków ochrony roślin oraz sztucznych nawozów, bądź też stosuje się ich bardzo małe ilości w sezonie poza zbiorami. Jak zawsze stawiamy herbatę na miejscu pierwszym, więc nie ograniczamy się tu jedynie do herbat opatrzonych jednym z certyfikatów upraw organicznych. Prezentujemy tu wszystkie herbaty, co do których mamy informacje, że są uprawiane w ten sposób, nawet jeśli nie są certyfikowane. Wielu producentów herbaty, szczególnie produkujących herbaty na małą skalę, nie zadaje sobie trudu certyfikacji swoich upraw, chociaż czasem stosują metody bardziej rygorystyczne niż na plantacjach certyfikowanych. 


 

 

Herbata organiczna

 

Herbata organiczna to najczęściej herbata z większych, certyfikowanych plantacji, które są dokładnie kontrolowane. Herbaty organiczne nie otrzymują sztucznych nawozów i środków ochrony roślin. Są jednak nawożone naturalnie, na przykład obornikiem czy specjalnie przygotowanymi mieszankami z naturalnych odpadów, które wzbogacają glebę o składniki istotne dla wzrostu krzewu herbacianego. Dla przykładu w Japonii popularne są odpadki z ryb, które dobrze wzbogacają glebę w azot i są ekologicznym zamiennikiem nawozów azotowych. W uprawach organicznych mogą być też stosowane naturalne środki ochrony roślin. Popularne są też specjalne pułapki na owady, które umieszcza się w pobliżu krzewów. Odciągają one insekty od herbaty bez i łapią je na lep, zapewniając dobrą ochronę upraw bez konieczności oprysków. Herbata organiczna, tak jak herbata konwencjonalna, wymaga dużej „interwencji” rolnika w ekosystem i dużego nakładu pracy, zazwyczaj większego niż w przypadku upraw konwencjonalnych. Uprawy ekologiczne dają mniejsze plony w przeliczeniu na jednostkę powierzchni gruntu, przez co są zawsze droższe. Są też dodatkowo narażone na czynniki atmosferyczne, jak na przykład susze. 


 

 

Rolnictwo naturalne

 

Prawdziwym odejściem od rolnictwa konwencjonalnego jest tak zwane rolnictwo naturalne, czyli sposób uprawy, gdzie interwencja rolnika w ekosystem i samo życie uprawianych roślin jest minimalna. W tym modelu uprawy krzewy herbaciane „żyją własnym życiem”, tak jak przed wiekami, kiedy rosły wyłącznie dziko. Krzewy rosną w symbiozie z innymi roślinami – takie pole herbaciane to nie są równe rządki krzewów, ale raczej gąszcz różnych roślin. Krzewy, którym pozwala się rosnąć w ten sposób, dają bardzo małe plony, ale jest to herbata w prawdziwie pierwotnej formie – oraz oczywiście w odpowiednio wyższej cenie. Idealnie prowadzone rolnictwo naturalne jest najbardziej korzystne dla ekosystemu. 


 

 

Dlaczego warto kupować herbatę z upraw ekologicznych?

 

Uważamy, że herbata uprawiana ekologicznie jest lepsza. Ale uwaga! W bezpośrednim starciu na degustacji niemal zawsze wygra intensywnie nawożona herbata. Walory herbaty ekologicznej ujawniają się nie tyle w smaku, co w uczuciu po wypiciu naparu, a także w „cierpliwości” herbaty, czyli w tym, ile parzeń jest w stanie wytrzymać. Jak powiedział znajomy rolnik z Tajwanu, herbata intensywnie nawożona jest jak sportowiec na sterydach – trudno z nim wygrać, ale ostatecznie prawda wychodzi na jaw. Herbata uprawiana ekologicznie jest też zapewne zdrowsza, chociaż nie można tego odczuć bezpośrednio w porównaniu z innymi herbatami dostępnymi w Europie. Normy UE są bardzo restrykcyjne i także herbaty uprawiane konwencjonalnie są w pełni zdrowe dla konsumenta. Zalecamy ostrożność w stosunku do herbat niepewnego pochodzenia, szczególnie sprzedawanych w dużych chińskich serwisach sprzedażowych. W ogólnym rozrachunku herbaty organiczne nie są znacznie lepsze dla ekosystemu od herbat konwencjonalnych, ale na pewno ograniczają przedostawanie się chemikaliów do środowiska. Idealnym rozwiązaniem są herbaty z upraw naturalnych lub dzikich, jednak niewielu konsumentów jest gotowych płacić cenę, jaką takie herbaty osiągają, a taki model upraw nie byłby w stanie zaspokoić potrzeb rynku. Mając do wyboru herbaty organiczne i konwencjonalne tej samej jakości zawsze sięgniemy po herbatę organiczną, mimo jej wyższej ceny. Zachęcamy jednak do racjonalnego podejścia do tematu – rozsądnie i umiejętnie prowadzona uprawa konwencjonalna daje dobrą, zdrową i bezpieczną herbatę. W żadnym wypadku nie należy jej demonizować.


 

 

Matcha organiczna

 

Matcha to jedyna herbata, którą chcielibyśmy oferować głównie w wersji organicznej. Spożywając całe liście herbaty w postaci zawiesiny przyswajamy sobie wszystkie substancje zawarte w liściach, także ewentualne pozostałości środków ochrony roślin. Najpopularniejsze i najlepsze herbaty matcha znanych producentów japońskich są uprawiane konwencjonalnie. Firmy jak Marukyū Koyamaen mają w swojej ofercie również herbaty organiczne, ale nie są to ich „flagowe” produkty. Dlatego porównując organiczną herbatę matcha z herbatą słynnej marki polecamy pamiętać w jaki sposób osiągnięto intensywne umami i słodycz tych herbat. Większość słynnych herbat matcha dostępnych w Japonii nie spełniłaby norm UE koniecznych, aby można je było sprzedawać w Polsce. Uprawa organiczna jest szczególnie trudna w wypadku uprawy krzewów na herbatę matcha, bo szkodniki szczególnie lubią zacienione uprawy. Oznacza to więcej wkładu pracy w ochronę roślin naturalnymi metodami, ale również niższe plony. Oczywiście idzie za tym wyższa cena, ale wierzymy, że korzyści są jej warte. Nie tylko korzyści dla zdrowia, ale też dla smaku herbaty, chociaż zalety smaku organicznej matcha mogą nie być dostrzegalne natychmiast.


 

 

Zioła organiczne 

 

W naszym sklepie znajdziecie także herbatki ziołowe z upraw organicznych. Nasz czystek bio czy organiczne rooibosy (klasyczny i zielony) są od lat wysoko ocenianymi bestsellerami. Zdecydowana większość konsumentów ziół uważa, że warto zapłacić nieco wyższą cenę za zioła z ekologicznych upraw.