TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Yongde Maocha 2022

surowa (zielona) herbata pu-erh w formie liści luzem

Yongde Maocha 2022
Yongde Maocha 2022 – surowa herbata pu-erh, liście luzem. Klasyczny smak młodego, świeżego i orzeźwiającego pu-erha. 

Liście mają zapach świeży, łąkowy, ziołowy, rustykalny – mówiąc w skrócie surowy i „zielony”. Smak to ponownie mocne akcenty ziołowe, odrobina owoców  tropikalnych i kwasowości. Orzeźwiająca i pobudzająca herbata. Daje napar o barwie żółtawej, typowej dla chińskich herbat zielonych. Aromatyczna i dosyć lekka, z niską cierpkością i goryczą. Nadaje się do parzenia w gaiwanie w stylu gongfu cha, lub do parzenia w większym czajniczku, dzbanku czy szklance, jak herbata zielona. 

Jest to dobrej jakości herbata, ale wprowadzamy ją do sprzedaży także ze względu na walory edukacyjne: właśnie ta maocha jest materiałem bazowym wykorzystanym do produkcji naszych dwóch dojrzałych herbat pu-erh – Yongde Shu Pu-erh 2022 oraz Yongde Lao Cha Tou 2022. To unikalna okazja, aby porównać tę samą herbatę surową i dojrzałą.

Do produkcji tej herbaty wykorzystano liście dużych, swobodnie rosnących drzew herbacianych, wśród których wiele zalicza się do drzew starych (laoshu), a nawet prastarych (gushu), w wieku ponad 100 lat. Do wykonania dojrzałej herbaty Pu-erh potrzebna jest jednorazowo duża ilość herbaty, w związku z czym zmieszano herbatę ze zbiorów z całego roku, od wiosny do jesieni, dzięki czemu udało się zachować przystępną cenę. Wszystkie drzewa herbaciane użyte do produkcji znajdują się w Mingfeng Shan i okolicznych górach na południu powiatu Yongde. 

Zbiory: 2022
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Lincang, Yongde, Mingfeng Shan/ Wujiazhai
Odmiana: Yunnan Da Ye Zhong (yunnańska odmiana wielkolistna)
Parzenie
4 g / 250 ml
85-90°C
I parzenie: 1-2 minuty
II 2-3 minuty
III 5-8 minut
3 parzenia
W stylu gongfu cha:
6 g / 100 ml, 90-96°C, krótkie płukanie liści*, seria krótkich, stopniowo wydłużanych parzeń
*zalecamy parzenie w gaiwanie
przeglądane