TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Shincha Kabuse 2021

Shincha Kabuse 2021
Shincha Kabuse 2021 – świeża japońska sencha zacieniana kilka dni przed zbiorem. Najwcześniejszy zbiór wiosenny. Intensywny i orzeźwiający aromat, pełny smak,

Aromat suchych liści niesie skojarzenia z  lasem iglastym i ziołami. W smaku znajdziemy umami, zioła, słodycz i nieco nut owocowych.  Ta herbata ma bardzo intensywny aromat, ale przy odpowiednim zaparzeniu smak jest łagodny i zbalansowany. Bez trudu można z jednej porcji liści uzyskać 4 napary.  Ciemnozielone igiełki rozwijają się w delikatne listki o żywej i jasnej zieleni. Taką świeżość można znaleźć tylko w herbacie shincha!

To herbata typu kabusecha, czyli sencha zacieniana na krótko przed zbiorami, w celu osiągnięcia większej słodyczy i umami. Herbata zbierana wczesną wiosną i sprzedawana tuż po zbiorach nosi sezonową nazwę shincha, czyli „nowa herbata”. Prezentowana herbata jest mieszanką dwóch szczepów uprawnych krzewu herbacianego. Autorem tej herbaty jest pan Katahira, który uprawia swoje herbaty w górskich regionach prefektury Shizuoka. 


Zbiór: ichibancha (pierwszy zbiór wiosenny), kwiecień 2021
Kultywary: о̄iwase, saemidori
Styl obróbki: asamushi (krótka obróbka parą wodną)
Pochodzenie: Japonia, prefektura Shizuoka, dystrykt Shimizu, Ryōgōchi

Herbata pakowana oryginalnie w torebki o masie 50 g netto.
Parzenie
6-7g / 250 ml
I parzenie 65-70°C;
II 75°C;
III 80-85°C
I parzenie 70 s;
II 20 s;
III 50 s
4 parzenia
przeglądane