TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Czystek Kreteński (Cistus Creticus)

Czystek Kreteński (Cistus Creticus)
Czystek kreteński (z łac. Cistus Creticus, Cistus polymorphus) – szczególna odmiana czystka, której przypisywane są szerokie właściwości zdrowotne. Roślina bogata w olejek eteryczny, wykazujący silne właściwości przeciwbakteryjne, oraz flawonoidy i kwasy fenolowe. Źródło polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym i wzmacniającym odporność organizmu. 

Czystek kreteński rośnie w rejonach Morza Śródziemnego i Morza Czarnego. Nazwę „kreteński” wziął od miejsca swojego pochodzenia – Krety, gdzie jest uprawiany na ziemiach zasobnych w magnez. W medycynie ludowej znany od stuleci, głównie jako lecznicza roślina o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwzapalnym, stosowana przy przeziębieniach i osłabieniu systemu immunologicznego. 
 
Właściwości:
- przeciwgrzybiczne, 
- antyalergiczne, 
- przeciwbakteryjne
- przeciwwirusowe
- wspomagające odporność organizmu,
- przeciwzapalne.

Może być pomocny przy dolegliwościach, takich jak:
- borelioza,
- infekcje żołądkowo - jelitowe, 
- bóle stawów, 
- zapalenia krtani i gardła,
- angina, 
- zapalenie oskrzeli i płuc.

Czystkowi kreteńskiemu przypisywane są także właściwości antynowotworowe. W takim przypadku napary z suszu nie mają tak silnego działania i stosuje się je raczej profilaktycznie, zapobiegliwie. Natomiast frakcja żywicowa lub olejek eteryczny czystka mogą mieć działanie wspomagające przy leczeniu chorób nowotworowych. 

Dodatkowo przyrządzony napar można używać do przemywania skóry lub płukania gardła. 

Sposób przygotowania: Około 5 gramów liści zalać gorącą wodą (96° C), parzyć około 7-10 minut.

Kraj pochodzenia: Albania. 

* Przed spożyciem ziół, szczególnie w przypadku osób przyjmujących różnego rodzaju leki, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
 
Parzenie
5g / 250ml
96 °C
7-10 min.
Liście zalać gorącą wodą (96° C), parzyć około 7-10 minut.
przeglądane