Pu-Erh

Pu-Erh – podstawowej jakości dojrzała herbata z prowincji Yunnan, ceniona za swoje właściwości pro-zdrowotne i charakterystyczny, ziemisty smak.
Daje ciemnobrunatny i „gęsty” napar oraz intensywny ziemisty smak. Jako młoda herbata typu shu ma jeszcze charakterystyczne nuty zapachowe, niektórym kojarzące się z sadzawką lub rybą, nazywane w żargonie herbacianym dui wei.
O herbacie pu-erh* mówi się, że obniża zawartość tłuszczu w organizmie, reguluje poziom cholesterolu i wspomaga procesy trawienia, stąd znana jest jako herbata odchudzająca.
Sposób przygotowania: 5g/250 ml, zalać wodą o temp. 96°C, parzyć ok. 2 min.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan
Przeczytaj nasze wprowadzenie do herbat pu-erh.
*Herbata pu-erh jest też spotykana w Polsce pod błędną nazwą „czerwona herbata”.
Pu-Erh

trwa wysyłanie opinii...



