TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Herbata z Nilgiri (Madras)

(3 produkty)

Jesteś w: Herbaty indyjskie z Nilgiri

 

 

Herbata Madras – herbata z Gór Błękitnych (Nilgiri)

 

Nazwa geograficzna Nilgiri większości osób nie mówi wiele. Są to góry w południowych Indiach, w stanie Tamilnadu. Dawna nazwa stanu Tamilnadu to natomiast Madras – ta nazwa jest już znana wielu osobom, szczególnie w kontekście herbaty! W czasach PRL herbata Madras była jedną z zaledwie kilku dostępnych w Polsce herbat sypanych. Oczywiście nie ma pewności, że dawna herbata Madras pochodziła z Nilgiri. Znacznie bardziej prawdopodobne jest, że pochodziła z Kerali, która także wchodziła w skład stanu Madras. Kerala to teren, gdzie znajdują się wielkopowierzchniowe plantacje herbaty położone na niższych terenach. Jakość herbaty „Madras” z Nilgiri jest więc znacznie wyższa niż herbat z Kerali. 


 

 

Herbata Nilgiri – co to jest? Charakterystyka ogólna

 

Herbata Nilgiri to najczęściej lekko utleniana herbata czarna, dająca napar koloru pomarańczowego, o intensywnym cytrusowo-kwiatowym aromacie i mocnym smaku. Rośnie ona na wysokości 1000-2500 metrów n.p.m., co sprawia, że jej jakość jest lepsza niż herbat z okolicznych terenów położonych poniżej. Styl obróbki herbat z Nilgiri przypomina herbaty z Dardżylingu, jednak zupełnie inne środowisko naturalne wpływa na zupełnie inny i unikalny smak obu tych herbat. Większość produkowanej w Nilgiri herbaty to nadal czarna herbata CTC (crush, tear, curl) przeznaczona głównie do torebek herbaty ekspresowej, ale od 2006 roku znacznie zwiększyła się produkcja ortodoksyjnej herbaty liściastej w Nilgiri. Herbata rosnąca w Nilgiri należy do odmiany Camellia sinensis var. sinensis. Badania wykazują, że herbata z Nilgiri zawiera więcej kwasu chinowego i mniej katechin niż przeciętna herbata czarna. Herbaty z Nilgiri bardzo dobrze nadają się do parzenia na zimno (cold brew), bo po wystygnięciu nie robią się mętne, w przeciwieństwie na przykład do herbat assamskich.  


 

 

Historia herbaty w Nilgiri

 

 

Pierwsze nasiona herbaty mogły być zasadzone w Nilgiri przez Brytyjczyków już w 1835 roku, ale pierwsza komercyjna plantacja powstałą w roku 1859. Była to plantacja Thiashola, która działa nadal, a herbatę z niej można znaleźć w naszym sklepie. Góry Nilgiri zostały wybrane jako jedne z pierwszych miejsc eksperymentalnej uprawy herbaty Kompanii Wschodnioindyjskiej. Odpowiednia gleba, ilość opadów, wysokość nad poziomem morza i nachylenie zboczy górskich nadają się bardzo dobrze do uprawy herbaty odmiany chińskiej. 


 

 

Frost Tea – najlepsza herbata z Nilgiri

 

Ciepły klimat południowych Indii sprawia, że z każdego krzewu herbacianego w Nilgiri można zebrać herbatę średnio 32 razy w ciągu roku. Krzewy wchodzą tu w okres hibernacji na mniej niż 2 miesiące, w grudniu i styczniu. Najlepsza herbata jest zbierana w styczniu i w lutym, tuż po „przebudzeniu” krzewów. Nazywana jest ona Frost Tea i można ją uznać za „first flush” wśród herbat z Nilgiri.