TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Jesteś w: Herbaty indyjskie darjeeling

 

Herbata Darjeeling

 

Dardżyling to mały region w północno-wschodnich Indiach, od którego wzięła się nazwa rosnących tam herbat. Chociaż Dardżyling odpowiada za mniej niż 1% całej produkcji herbaty w Indiach, produkowana tam herbata, ze względu na swoją jakość i unikalny charakter, jest chyba najsłynniejszą indyjską herbatą na świecie. Zdecydowana większość herbaty produkowanej w dystrykcie Dardżyling to herbata czarna. 

Herbaty darjeeling produkowane są na 87 plantacjach, w przypadku Dardżylingu zwyczajowo nazywanych „ogrodami herbacianymi”. Pierwsze ogrody w Dardżylingu zostały otwarte w latach 50. XIX wieku przez Brytyjczyków. Herbatę darjeeling od innych herbat indyjskich wyróżnia między innymi to, że w większości wytwarzana jest z chińskiej, drobnolistnej odmiany krzewu herbacianego (Camellia sinensis var. sinensis), w przeciwieństwie do odmiany wielkolistnej Camellia sinensis var. assamica, która występuje naturalnie w Assamie. Pierwsze krzewy herbaciane zasadzone w Dardżylingu zostały wykradzione i przemycone z Chin.

 

Czarna herbata darjeeling

 

First Flush

Czarne herbaty z Dardżylingu wyraźnie różnią się od większości czarnych herbat świata, a szczególnie dotyczy to herbat darjeeling first flush, czyli z najwcześniejszego, wiosennego zbioru. Mają one jasne, zielonkawe liście, które dają napar o barwie od słomkowej do pomarańczowej. Jest to efekt dłuższego więdnięcia liści, czyli wstępnego suszenia po zbiorze, delikatniejszego zwijania liści, ale także samego klimatu wzgórz Dardżylingu.
Aromat tych herbat jest określany jako łąkowy, czasem z nutami cytrusów i innych owoców tropikalnych, a także z orzechowymi niuansami. Trzeba jednak uważać przy parzeniu, bo za mocno zaparzony darjeeling first flush potrafi być bardzo mocny i cierpki! Herbaty first flush zbierane są od lutego do kwietnia.


 

Second Flush

Herbaty z drugiego zbioru powstają od kwietnia do około końca maja. Są wyraźnie ciemniejsze niż herbaty ze zbioru pierwszego, ale nadal nie tak ciemne jak większość herbat czarnych z innych regionów. Charakterystyczną cechą świadczącą o dobrej jakości herbat darjeeling sf jest aromat podobny do winogron szczepu Muscat. W smaku pojawiają się często nuty dojrzałych owoców i orzechów. 


 

Autumnal Flush

Jesienny zbiór to herbaty o barwie już niemal typowej dla większości herbat czarnych, ale nadal o charakterystycznej dla darjeelingów cierpkości, z nutami dojrzałych owoców i orzechów. Niektóre herbaty ze zbioru jesiennego potrafią bardzo pozytywnie zaskoczyć, wcale nie ustępując jakością pierwszemu i drugiemu zbiorowi.


 

Herbaty z tzw. Monsoon Flush (zbiór przeprowadzany późnym latem) są uważane za niższej jakości i częściej trafiają do torebek herbat ekspresowych lub sprzedawane są jako supermarketowe, tanie darjeelingi.


 

Herbaty zielone, białe i oolong 

 

Do całkiem niedawna znak towarowy „Darjeeling” był zarezerwowany tylko dla herbat czarnych z tego regionu. Przepis ten został jednak zniesiony i producenci coraz chętniej eksperymentują z innymi kategoriami herbat. Tak jak sąsiedni Nepal, Dardżyling oferuje bardzo dobre herbaty białe. Oolongi darjeeling nie przypominają klasycznych herbat z tej kategorii, ale mają swój własny styl i urok.


 

Parzenie herbaty darjeeling

Zalecane jest parzenie wodą o temperaturze ok 85-95°C przez około 2-3 minuty. Idealna ilość liści to 2,5 grama herbaty na 150 ml wody.