herbata żółta
(5 produktów)Herbata żółta
Co to jest herbata żółta?
Herbata żółta to najrzadsza ze wszystkich typów herbaty. Na szerszą skalę wytwarza się ją jedynie w Chinach, a nawet tam stanowi tylko około 0,2% całkowitej rocznej produkcji herbaty. Nazywana jest czasem herbatą cesarską. Poza Chinami z wytwarzaniem żółtej herbaty w skali mikro eksperymentuje się na Tajwanie i ostatnio w Dardżylingu. Żółta herbata ma smak zbliżony do zielonej herbaty – delikatny i słodszy, jednak z mniejszą dawką świeżości, która charakterystyczna jest dla herbaty zielonej. Można ją parzyć tak jak herbatę zieloną, lub użyć wody o nieco wyższej temperaturze.
Jak powstaje żółta herbata?
W celu otrzymania tej herbaty, do standardowego procesu produkcji zielonej herbaty dodano jeszcze jeden krok – duszenie gorących liści. Pod wpływem tego procesu w liściach zachodzą skomplikowane procesy chemiczne, które nie zostały jeszcze do końca dobrze przebadane: ciemnienie nieenzymatyczne, a być może także lekki stopień dojrzewania mikrobiologicznego.
Typy herbaty żółtej
Najsłynniejsza herbata żółta, a jednocześnie najbardziej tradycyjna, to herbata pąkowa. Wytwarzana jest z samych młodych, nierozwiniętych pąków liściowych krzewu herbacianego. Tak jak biała herbata yin zhen, czarna herbata jin jun mei, czy niektóre herbaty zielone. Nie ma tych herbat wiele, tylko kilka gatunków, a najbardziej prestiżowym z nich niewątpliwie jest Junshan Yin Zhen. Ze względu na swoją rzadkość, oryginalna herbata Junshan Yin Zhen jest bardzo droga. Na szczęście są też nowsze, nie tak tradycyjne, ale znacznie tańsze i nadal smaczne herbaty żółte: Huang Xiao Cha i Huang Da Cha. Wytwarzane są ze starszych, bardziej rozwiniętych listków. Są też mocniej pieczone.
Herbata Kekecha (Herbata Kakaowa) jest klasyfikowana przez producenta jako herbata żółta, chociaż w rzeczywistości ją nie jest. Zasługuje na odrębne traktowanie, bo wytwarzana jest z zupełnie innego gatunku krzewu herbacianego – Camellia Ptilophylla. Charakteryzuje się ekstremalnie niską lub nawet zerową zawartością kofeiny, a wysoką zawartością teobrominy.
Więcej o herbacie żółtej dowiecie z naszego wprowadzenia do herbat żółtych.
Herbata Kekecha (Herbata Kakaowa) jest klasyfikowana przez producenta jako herbata żółta, chociaż w rzeczywistości ją nie jest. Zasługuje na odrębne traktowanie, bo wytwarzana jest z zupełnie innego gatunku krzewu herbacianego – Camellia Ptilophylla. Charakteryzuje się ekstremalnie niską lub nawet zerową zawartością kofeiny, a wysoką zawartością teobrominy.
Więcej o herbacie żółtej dowiecie z naszego wprowadzenia do herbat żółtych.



