TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
do zapłaty 0 pln
kod promocyjny
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Żółty – najrzadszy, najbardziej niszowy ze wszystkich sześciu „kolorów” herbaty. Jej ojczyzną, jak wszystkich innych herbat, są Chiny. Co więcej, wszystkie tradycyjne herbaty żółte nadal produkowane są tylko w Chinach. Czasem nazywana „herbatą cesarską”, gdyż w przeszłości cała jej produkcja była ponoć zarezerwowana dla dworu cesarskiego.  Herbata żółta, pozostając wierną swojej nazwie, ma żółty kolor zarówno liści jak i naparu. W smaku ma często wytrawne, warzywne nuty, bez trawiastości występującej czasem w herbacie zielonej. Wszystko to jest zasługą charakterystycznego kroku w procesie obróbki  – menhuang, czyli żółknięcia pod przykryciem.

 

1. Herbata żółta – typy i gatunki

 

Wyróżniamy 3 podstawowe typy herbaty żółtej:

– huang ya cha (黄芽茶) – żółta herbata wytwarzana wyłącznie z młodych pąków krzewu herbacianego, tradycyjny typ herbaty żółtej, bardzo wysokiej jakości

– huang xiao cha (黄小茶) – żółta herbata z młodych liści (standard dwa liście i pąk), często mocno pieczona – nowszy, mniej tradycyjny typ

– huang da cha (黄大茶) – wytwarzana z większych i starszych liści (standard trzy liście i pąk) – nowszy, mniej tradycyjny typ, herbata niższej jakości

 

Istnieją tylko 4 tradycyjne gatunki herbaty żółtej i wszystkie są herbatami pąkowymi:

– Junshan Yin Zhen 君山银针

– Meng Ding Huang Ya 蒙顶黄芽

– Huoshan Huang Ya 霍山黄芽

– Mogan Huang Ya 莫干黄芽

 

Niewątpliwie najsłynniejszą z tych herbat jest Junshan Yin Zhen, jedyna herbata żółta, która notowana jest na liście 10 słynnych herbat chińskich. Huoshan Huang Ya wyróżnia się na tle tych herbat tym, że wytwarzana jest często w standardzie „jeden pąk i jeden liść”, czyli nie zawsze jest typową herbatą pąkową. Ponadto, w Huoshan coraz częściej odchodzi się od produkcji herbaty żółtej i pod nazwą Huang Ya sprzedawana jest herbata zielona, na którą jest nieporównanie większy popyt na rynku chińskim.

 

2. Produkcja herbaty żółtej

 

Jej obróbka różni się od produkcji herbaty zielonej dodaniem jednego kroku – żółknięcia pod przykryciem (chin. 闷黄 mènhuáng). Po częściowym zatrzymaniu utleniania poprzez podgrzewanie herbaty na wokach (proces shāqīng), ciepłe nadal liście zawijane są w papier lub materiał. W przypadku najwyższej jakości herbat żółtych, jak Junshan Yin Zhen, jest to proces wielostopniowy, składający się z kilkukrotnego podgrzewania liści i ponownego zawijania w papier. W zależności od herbaty, proces menhuang może trwać od kilkunastu godzin do 4 dni. W trakcie żółknięcia w liściach zachodzi lekka oksydacja, gdyż enzymy nie zostały całkowicie dezaktywowane w trakcie podgrzewania – temperatura podgrzewania jest niższa niż w wypadku herbaty zielonej; herbatę żółtą podgrzewa się także krócej.  Porównajmy więc obróbkę herbaty zielonej i żółtej:

 

Świeże liście ⇨ więdnięcie ⇨ zatrzymanie oksydacji (shaqing) ⇨ suszenie ⇨ herbata zielona

Świeże liście ⇨ więdnięcie ⇨ zatrzymanie oksydacji (shaqing) ⇨ żółknięcie (menhuang) ⇨ suszenie ⇨ herbata żółta

 

3. Parzenie herbaty żółtej

 

Herbatę żółtą należy parzyć jak chińskie herbaty zielone, ale temperatura wody może być minimalnie wyższa (85-90℃). Zalecamy użyć więc ok. 4g liści na 250 ml wody. Pierwsze i drugie parzenie powinno trwać około 1-2 minuty. W kolejnych zalaniach wydłużamy czas parzenia.

Do parzenia herbat żółtych idealnie nadają się naczynia szklane lub porcelanowe. Herbaty te najlepiej parzyć bez przykrycia, aby nie „dusić” liści – korzystnie wpływa to na jakość drugiego i kolejnych parzeń.