TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
do zapłaty 0 pln
kod promocyjny
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Herbaty oolong – wprowadzenie


Co to jest herbata oolong?

 

To herbata częściowo utleniana (potocznie półfermentowana, częściowo fermentowana). W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że to herbata pomiędzy zieloną a czarną. Oolongi charakteryzują się dużą różnorodnością i skomplikowanym procesem produkcji. Wytwarzane są głównie w Chinach i na Tajwanie. Herbata oolong bywa też nazywana turkusową (po chińsku 青茶 qīngchá), ale można się spotkać z błędnym określeniem jej mianem herbaty „niebieskiej” lub „czerwonej”. Oolong nie jest odmianą herbaty zielonej, jak sprzedawany jest w wielu sklepach. Nie jest też odmianą herbaty czerwonej, cokolwiek miałoby to znaczyć. Nie jest też herbatą czarną, jak może postrzegać ją wiele osób pamiętających jeszcze herbatę „ulung”. Oolong to zupełnie odrębny typ herbat, jedna z  podstawowych kategorii obok zielonej, żółtej, białej, czarnej (w Azji nazywanej czerwoną), oraz herbat „fermentowanych” (pu-erh i heicha). Jest też zdecydowanie najbardziej zróżnicowaną kategorią herbat.
 

Prawidłowa transkrypcja nazwy oolong z języka chińskiego nakazywałaby nam pisownię „wulong”, jednak forma oolong dobrze zadomowiła się już na Zachodzie. Prawidłowa wymowa tej nazwy wyrażona w Międzynarodowym Alfabecie Fonetycznym brzmi /ˈuːlɒŋ/. Chińska nazwa wūlóng 烏龍 znaczy dosłownie „czarny smok” i pochodzi od wyglądu liści tej herbaty, poruszających się w wodzie niczym czarne smoki.

 

Jak powstaje herbata oolong?

 

1. Zbiór
Zrywane są najczęściej pąki i 3 lub 4 szczytowe liście – do wytworzenia oolonga potrzebne są większe, bardziej rozwinięte liście, niż na przykład do produkcji herbaty zielonej. Wyjątkiem jest tajwański oolong bai hao, przy którym stosuje się standard zbliżony zielonej herbacie (jest to herbata wyjątkowa na tle oolongów, więc dla uproszczenia pominiemy tu jej dokładny opis, a zainteresowanych zachęcam do lektury oddzielnego artykułu o niej). Zbiory liści, z których robi się oolongi, najczęściej przypadają na kwiecień i maj, a zbiór jesienny (nazywany zimowym na Tajwanie) na październik i listopad.

 

2. Więdnięcie

Zerwane liście są obsuszane. W przypadku oolongów proces ten jest zazwyczaj nieco wydłużony, aby wzmocnić właściwe im kwiatowe aromaty.

 

3. Wzbudzenie utleniania i utlenianie
Liście są celowo lekko uszkadzane poprzez podrzucanie lub potrząsanie. Całe utlenianie trwa kilka godzin, w ciągu których liście są podrzucane kilkukrotnie w regularnych odstępach. W wyniku podrzucania/potrząsania uszkadzane są ściany komórkowe w liściach, dzięki czemu enzymy w liściach mogą wejść w reakcję z tlenem – zaczyna się oksydacja, objawiająca się ciemnieniem liści.

 

4. Zatrzymanie utleniania

Liście poddawane są obróbce cieplnej, aby zdezaktywować enzymy i tym samym zatrzymać utlenianie.

 

5. Zwijanie / kształtowanie liści

Liście są zwijane w kształt odpowiedni dla danego gatunku. W przypadku niektórych oolongów liście są zwijane w kształt podłużny, a innym nadaje się formę mniej lub bardziej regularnych kuleczek.

 

6. Palenie (opcjonalnie)
Wiele herbat oolong przechodzi finalny proces palenia, czasem kilkukrotny i bardzo rozłożony w czasie – tradycyjne oolongi z gór Wuyi, zebrane w kwietniu i maju, mogą być palone kilkukrotnie. W przypadku oolongów leżakujących palenie musi być powtarzane, początkowo co kilka miesięcy, a w późniejszym okresie leżakowania – co kilka lat.

 

Dowiedz się więcej: gatunki herbat oolong

 

 

 

Parzenie herbaty oolong

 

W krajach ojczystych herbat oolong parzy się je niemal wyłącznie w stylu gongfu cha, czyli stosując dużą ilość liści, małą ilość wody i parząc jedną porcję liści wielokrotnie, lecz przez bardzo krótki czas.

Do parzenia oolongów najczęściej stosuje się gaiwan (czarkę z pokrywką) lub mały czajniczek z nieszkliwionej glinki. Zazwyczaj mają one 70-150 ml pojemności, chociaż zdarzają się mniejsze (nawet 30 ml!) i większe.
 

Ogólne wytyczne do tradycyjnego parzenia oolongów przedstawiają się następująco:
– Stosunek ilości liści do ilości wody:
Od 5 do nawet 8 gramów liści na 100 ml wody.


– Temperatura parzenia:
Zazwyczaj świeżo zagotowana woda (temp. 90-96°C).

– Czas parzenia:
Pierwsze parzenie trwa od kilku do około 30 sekund, w zależności od gatunku herbaty. Kolejne parzenia stopniowo wydłuża się o kilka sekund każde. W wypadku użycia dużej ilości liści pierwsze 3 parzenia powinny być jednakowo krótkie – mowa o 7-8g na 100ml, stosowanych najczęściej przy oolongach z gór Wuyi i oolonach Dan Cong.

– Płukanie liści:
Dobrą praktyką jest przepłukiwanie liści przed pierwszym parzeniem. Służy to ogrzaniu i otwarciu liści przed pierwszym, właściwym parzeniem.

 

W razie parzenia „w stylu zachodnim”, czyli w większej ilości wody i stosując mniejszą ilość liści, zalecamy następujące parametry wyjściowe:

5 gramów liści na 250 ml wody, temperatura ok. 90-95°C.

I parzenie: 1,5 minuty; II parzenie 30-60 sekund; III parzenie 2 minuty; IV parzenie 4-5 minut

 

Właściwości i skład herbat oolong

 

Każda herbata jest mieszaniną dziesiątek olejków eterycznych, jednak to właśnie w oolongach ich występuje ich największe zróżnicowanie. Wśród najważniejszych występujących w oolongach olejków eterycznych można wyróżnić damascenon, geraniol czy linalool – związki, które używane są m. in. do produkcji perfum i kosmetyków.
 

Tak jak każda herbata, oolongi są bogate w substancje o działaniu przeciwutleniającym, chociaż jest to działanie słabsze niż w wypadku herbat zielonych, białych i czarnych. Nie należy jednak przykładać do tego zbyt dużej uwagi, gdyż nie ma dowodów na skuteczne działanie przeciwutleniające tych związków w ludzkich ciałach – wyjątkiem jest długotrwała ochrona wzroku, która została potwierdzona w wieloletnich badaniach.
 

Ponieważ oolongi wytwarza się z większych, bardziej dojrzałych liści, mają one średnio więcej fluoru, a mniej kofeiny niż herbaty zielone, żółte, białe czy czarne. Fluor jest korzystny dla zdrowia zębów, jednak w nadmiarze może szkodzić.
 

W liściach herbaty oolong zawarte są też witaminy (A, B, C, E, K), minerały (wapń, mangan, miedź, selen, potas), karotenoidy, kwas foliowy i niacyny. Oczywiście znajdziemy w nich także charakterystyczne dla wszystkich herbat związki, jak teaflawiny, tearubiginy, teofilinę i teobrominę.
 

Herbaty oolong są czasami podawane jako najskuteczniejsze ze wszystkich herbat pod względem walki z tkanką tłuszczową – w Chinach ta właściwość oolongów jest podkreślana nawet bardziej, niż w wypadku herbat pu-erh czy zielonych. Regularnie spożywane oolongi mogą przyczynić się do obniżenia poziomów cholesterolu i cukru we krwi.
 

Trzeba jednak pamiętać, że herbata nie jest lekarstwem i nie należy stosować jej w celach medycznych!

 

Autor tekstu: Konrad Pociask

 

Czytaj dalej: gatunki herbat oolong