TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Jesteś w: Herbaty białe z dodatkami

Biała herbata z dodatkami

 

Herbaty białe są bardzo cenione za swój delikatny i szlachetny smak. Wiele osób lubi też to, że białe herbaty nie wymagają w parzeniu tak dużej uwagi, jak herbaty zielone. Dlatego białe herbaty aromatyzowane są popularnym wyborem na popołudniową chwilę relaksu. 
 

Informacje ogólne o białej herbacie 

Herbaty białe to liście przetworzone w bardzo małym stopniu. Aby uzyskać białą herbatę, wystarczy poddać świeżo zerwane listki suszeniu – brzmi łatwo, ale wymaga od mistrzów herbacianych dużego doświadczenia i wyczucia, bo diabeł tkwi w szczegółach. Kolebką białej herbaty są Chiny i także w większości aromatyzowanych herbat białych bazę stanowi herbata chińska. Biała herbata
 

Polecane herbaty białe z dodatkami

Tradycyjnie, naturalnie aromatyzowana jaśminem herbata biała to cudowne połączenie, o czym możecie przekonać się próbując herbaty Phoenix Pearl lub rozkwitającej Jasmine Lychee Ball. Herbaty białe wytwarzane z bardziej dojrzałych liści mają intensywny smak, co sprawia, że dobrze łączą się z mocniejszymi dodatkami. Efektem tego połączenia są przyjemne, słodkie herbaty „deserowe”, jak Bai Mu Dan Rose czy Biały Anioł. Dla wielbicieli naturalnych, ale także intensywnych aromatów, mamy świetnej jakości białą herbatę z Malawi – Marakuja i Brzoskwinia
 

Połączenie białej i zielonej herbaty

Biała herbata obecna jest też w niektórych mieszankach, w których pierwsze skrzypce gra herbata zielona. Jest to zaskakująco udane połączenie, szczególnie wtedy, gdy kompozycję dopełniają kwiaty i owoce. Najpopularniejsza herbata  tego typu to kwiatowe Anielskie Łąki. Fanów tropikalnych smaków zainteresuje natomiast Martynika.
 

Jak parzyć białą herbatę z dodatkami? 

W wielu miejscach można spotkać informacje, że biała herbata wymaga wody o wyraźnie obniżonej temperaturze. W rzeczywistości tradycyjna herbata biała nie jest tak kapryśna – można ją parzyć wrzątkiem lub tylko lekko ostudzoną wodą, bo liście nie przechodzą w procesie obróbki zwijania, więc aby oddały swoje substancje do naparu, wymagają bardziej zdecydowanego traktowania. W wypadku aromatyzowanych herbat białych sytuacja jest podobna i większość z nich będzie czuła się dobrze w temperaturze 90°C. Bardziej trzeba uważać na wspomniane wyżej mieszanki herbaty zielonej i białej. W ich przypadku temperatura parzenia musi być dostosowana do herbaty zielonej. Także Phoenix Pearl, jaśminowa herbata biała zwijana w perełki preferuje niższą temperaturę. Proces zwijania czyni ją bardziej podatną na przeparzenie w zbyt gorącej wodzie. Idealne będzie dla niej 85°C.