TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Herbata z żurawiną | Herbata żurawinowa

(4 produkty)

Herbata żurawinowa


Żurawina jest popularnym dodatkiem do herbat i częstym składnikiem herbatek owocowych. Wnosi do takiej mieszanki orzeźwiający, lekko kwaskowy i soczysty smak. W naszym sklepie znajdziecie zieloną herbatę z żurawiną, żurawinową herbatę pu-erh, owocowe herbatki z dodatkiem żurawiny i pyszny rooibos żurawinowy. To staranna selekcja herbat z żurawiną, które sprzedajemy już od wielu lat. Cieszą się one dużą popularnością wśród naszych stałych klientów.


 

Właściwości żurawiny


Żurawina zawiera wiele substancji, które skutecznie wzmacniają naturalną odporność organizmu, a nawet pomagają w walce z lekkimi schorzeniami. Żurawina była stosowana w ziołolecznictwie i medycynie ludowej od wieków, ale również akademickie badania nad jej wpływem mają długą historię. Pozytywny wpływ żurawiny na drogi moczowe został potwierdzony już w 1840 roku. 
W owocach żurawiny znajdziemy witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, E i K. Żurawina ma też taniny i flawonoidy, które mają właściwości przeciwutleniające. Wśród flawonoidów w żurawinie wyróżniamy między innymi kwercetynę i kemferol, a także poliantocyjanidy i glikozydy flawonoidowe. Sok z żurawiny działa antyoksydacyjnie w podobnym stopniu, co czerwone wino. 

Żurawina jest ceniona przede wszystkim za pozytywny wpływ na drogi moczowe. Poleca się ją przy infekcjach dróg moczowych, bo ma zdolność wypłukiwania bakterii, które odpowiadają za te infekcje. Zapobiega również powstawaniu kamieni nerkowych, a w małym stopniu może nawet pomóc w ich rozbijaniu. Herbaty żurawinowe są polecane dla kobiet w ciąży, bo są one szczególnie narażone na infekcje dróg moczowych. Antybakteryjne działanie żurawiny pomaga chronić także przed chorobami żołądka. Żurawina rozszerza naczynia krwionośne, tym samym redukując ciśnienie tętnicze i zmniejszając ryzyko powstawania zakrzepów. Wśród pomniejszych pozytywnych właściwości żurawiny można wymienić ochronę zębów i dziąseł oraz łagodzenie objawów menopauzy. Badania laboratoryjne nad żurawiną wykazują jej działanie przeciwgrzybiczne, ale nie wiadomo, czy te wyniki można przełożyć na żurawinę w naszej diecie.


 

Żurawina – przeciwwskazania


Żurawiny i jej przetworów nie mogą spożywać osoby, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe zawierające w swoim składzie warfarynę. Żurawina utrudnia naturalne wydalanie tej substancji z naszego organizmu, co ostatecznie może prowadzić do wystąpienia krwotoków.


 

Czy herbata żurawinowa zachowuje swoje właściwości?


Tak, wysoka temperatura nie uszkadza zawartych w żurawinie substancji, w związku z czym pozytywne właściwości ma nawet żurawina w zastosowaniach kulinarnych, na przykład gotowana. Suszone owoce żurawiny zachowują te właściwości przez długie lata.