TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
Akcesoria do Yerba Mate
 

Jak parzyć yerba mate?


Yerba mate można parzyć na wiele sposobów. W domowych warunkach wiele osób pomaga sobie zaparzaczami używanymi do kawy lub herbaty. Całkiem dobrze sprawdzi się do tego na przykład kawiarka typu french press. Yerba mate da się parzyć podobnie jak herbatę zieloną – w temperaturze ok. 70-75°C, używając ok. 1 gram suszu na każde 50 ml wody. Jeszcze inni do parzenia yerba mate używają filtrów do herbaty. To nie jest jednak tradycyjne parzenie yerba mate i nie pozwala na doświadczenie prawdziwego smaku mate takiego, jaki ma w swojej ojczyźnie. 

Tradycyjne parzenie yerba mate zakłada użycie bardzo dużej ilości suszu – między ¼ a nawet ⅔ pojemności naczynia, z którego pijemy. Tak duża ilość suszu jest wielokrotnie zalewana niedużą ilością wody. Jedna porcja yerba mate starcza na cały dzień. Do tradycyjnego przygotowania yerba mate potrzebne są jednak specjalne akcesoria.

 

Bombilla – rureczka z filtrem do yerba mate 


Najważniejsza jest bombilla, rurka z ustnikiem na jednym końcu i z filtrem na drugim końcu. To przez nią pije się napar z yerba mate. Bombilla znaczy dosłownie „pompeczka”. Wykonana jest najczęściej ze stali nierdzewnej. Popularnym materiałem jest też tzw. alpacca (stop miedzi, niklu i cynku). Najwyższej klasy bombille wykonane są ze srebra, a na drugim końcu spektrum cenowego znajdziemy naturalne bombille z bambusa – niestety filtrują one gorzej i szybciej się niszczą. 

Bombilla wyposażona jest w filtr – typ filtra ma duży wpływ na funkcjonalność i przyjemności użytkowania bombilli. Powszechne są bombille z filtrem w kształcie łyżeczki z dziurkami. Nie bez powodu są one popularne! FIltrują bardzo dobrze, nawet pylaste paragwajskie yerba mate. Ich minusem jest to, że zazwyczaj nie są rozkręcane, przez co trudniej umyć je w środku. 

 

Matero, tykwa, calabaza, porongo, palo santo, guampa – naczynia do yerba mate 


Naczynia, z których pije się yerba mate, mogą być wykonane z wielu różnych materiałów i przybierać różne kształty. Większość naczyń charakteryzuje się jednak tym, że zwęża się ku otworowi. Najpopularnie jest u nas matero ceramiczne – trwałe i łatwe w utrzymaniu. Tradycyjnym naczyniem na yerba mate jest wydrążony owoc tykwy, inaczej calabaza lub porongo. Przed pierwszym użyciem tykwę trzeba odpowiednio przygotować, a następnie odpowiednio o nią dbać, żeby nie pękła lub nie spleśniała. Kolejnym naturalnym i tradycyjnym naczyniem jest palo santo, czyli  „święte drzewo”. To naczynie wykonane z wonnego drewna, którego olejki pozytywnie wpływają na smak yerba mate. Najważniejszym z tych olejków jest gwajakol, który jest też substancją antyseptyczną. Palo santo najczęściej okute jest metalem lub powleczone skórą. Jego pojemność jest najczęściej nieduża, około 100-200 ml. 
Guampa to natomiast naczynie wykonane z rogu lub kopyta bawołu. Nadaje się tylko do przygotowania yerba mate na zimno, tzw. terere. W kontakcie z gorącą wodą z dużym prawdopodobieństwem pęknie.

Wszystkie te naczynia niewątpliwie zwiększają przyjemność z picia yerba mate. Nie są jednak koniecznie wymagane.

Więcej o naczyniach do yerba mate dowiecie się na naszym blogu.

 

Inne przydatne akcesoria do yerba mate


Ponieważ yerba mate trzeba zalewać wodą o nieco niższej temperaturze, przydatny jest termometr lub czajnik z wyświetlaczem pokazującym temperaturę. 
Jedną porcję yerba mate zalewa się wielokrotnie – ciągłe grzanie wody do pożądanej temperatury może być kłopotliwe, więc lepiej wyposażyć się w termos.