TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Czajniczki i dzbanki do herbaty

(27)
Czajniczki i dzbanki
 

Tradycyjne czajniczki do herbaty


Czajnik to od stuleci najczęstsze naczynie do parzenia herbaty. W Chinach ewoluował z naczyń do serwowania wina i rozwinął się do dziś znanej nam formy wraz z popularyzacją herbaty liściastej w czasach dynastii Ming. Wtedy też czajniki trafiły do Europy. Były duże, a herbatę parzyło się w nich długo – ten styl parzenia przyjął się w zachodnim świecie i króluje w zasadzie do dziś! 

W Europie czajnik stosowany jest czasem jako naczynie wyłącznie do podawania naparu, bez liści w środku. To coś niespotykanego w Azji, gdzie w czajniku albo parzy się liście, albo gotuje wodę. 

W późniejszych latach (dynastia Qing) w Chinach zaczęły rządzić bardzo małe czajniczki, dostosowane do parzenia herbat oolong w stylu gongfu cha. Najsłynniejsze tego typu czajniczki pochodzą z miasta Yixing i wytwarzane są z tak zwanej glinki purpurowej – zisha

Najbardziej tradycyjne kształty czajniczków do herbaty to: czajniczek z tylnym uchem, z boczną rączką lub z górną rączką. Czajniczek z tylnym uchem jest nam najlepiej znany i niewątpliwie jest najpopularniejszy.
Czajnik z boczną rączką jest szczególnie kojarzony z Japonią i japońską herbatą zieloną, chociaż jest też dominującym naczyniem w koreańskiej ceremonii herbacianej, a również w Chinach można go spotkać. Przyjęło się nazywać taki czajniczek z japońskiego – kyūsu. Trzeba jednak zaznaczyć, że kyūsu po japońsku oznacza każdy typ czajniczka, nie tylko z boczną rączką! 
Ostatni typ czajniczka, czyli czajnik z górną rączką wykonaną z bambusa, drewna lub metalu, nazywany po japońsku dobin, ale popularny w całej Azji południowo-wschodniej. 

 

Szklane czajniczki i dzbanki 


Bardzo dużą popularnością cieszą się szklane czajniczki, które pięknie prezentują liście i napar. Szczególnie polecamy szklane czajniczki z wygodnym, wyciąganym filtrem w dzióbku, które idealnie filtrują nawet herbaty o drobnych listkach. Szklane dzbanki są także częstym wyborem do codziennego, luźnego parzenia herbaty lub podawania naparu. Szklane czajniczki i dzbanki polecamy szczególnie do parzenia delikatnych herbat zielonych.
 

Chahai – „morze herbaty” 


W tej kategorii znajdziecie również małe dzbanuszki używane w parzeniu chińską metodą gongfu cha. Nazywane są one chahai (morze herbaty) lub gongdaobei (kubek sprawiedliwości). Do tego naczynia trafia napar z czajniczka i z niego jest następnie rozlewany do czarek. Morza herbaty mają wiele różnych form, a wykonane są ze szkła lub ceramiki. Szczególnie popularnym wyborem jest nasz chahai szklany 250 ml.
 

Czajniczek dla początkujących


Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z wysokiej jakości herbatą liściastą, prawdopodobnie nie chcesz wydawać zbyt dużo na artystyczny, ręcznie wykonany czajniczek. Dla początkujących dobrym wyborem są wygodne czajniczki w stylu japońskim – czajniczek Ling i czajniczek Fung. Te średniej wielkości czajniki wyposażone są w duże, wyjmowane sitka. Przystępna cena czyni je najpopularniejszymi czajniczkami w naszym sklepie.