Kekecha
naturalnie bezkofeinowa herbata zielona
Kekecha (herbata kakaowa, cocoa tea, 可可茶) – nie pochodzi z krzewów Camellia Sinensis jak większość znanych nam herbat, lecz z liści krzewu herbacianego Camellia Ptilophylla, który spokrewniony jest z C. Sinensis. Nie zawiera kofeiny.
Napar z tej rośliny od dawna spożywany był przez lokalną ludność chińskiej prowincji Guangdong, ale pierwsze badania naukowe nad Kekecha podjęto w roku 1988. Dopiero ostatnie lata przyniosły jednak dokładne analizy jej składu i wzrost zainteresowania tą rośliną.
Najważniejsze różnice między Kekecha a przeciętną zieloną herbatą to:
-
Znacznie wyższa zawartość teobrominy (substancja ta znajduje się w dużych ilościach w ziarnach kakao, stąd nazwa „herbata kakaowa” – nie znaczy to, że ma jakiekolwiek cechy wspólne ze smakiem kakao)
-
Brak kofeiny
-
Znacznie wyższa zawartość katechiny GCG
-
Większa całkowita zawartość przeciwutleniaczy
Liście są duże, wielokolorowe, z wyróżniającymi się brązowymi większymi liśćmi i srebrnymi pąkami. Wrzucone do ogrzanego naczynia emitują aromat kojarzący się z wanilią. Uzyskiwany napar jest delikatny i słodkawy, lekko korzenny i wędzony. Pozostawia słodki, świeży i orzeźwiający posmak. Kolor naparu można określić jako blado-słomkowo-różowy. Herbata jest dosyć łagodna w smaku i prosta. Smaczna, ale przy tym jej smak i aromat jest dosyć „nieherbaciany”. Dla niektórych to wada, a dla niektórych atut i okazja do nowych doświadczeń smakowych.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Guangdong
Odmiana krzewu: Camellia Ptilophylla (可可茶)
II 4-5 min
Kekecha
naturalnie bezkofeinowa herbata zielona
trwa wysyłanie opinii...