Cena Ilość Wartość Rabat Usuń
Suma: 0 PLN

Logowanie

Zamawiam
Kod rabatowy:
KLASYCZNA PREMIUM BIAŁA ŻÓŁTA ZIELONA ZIELONA Z DODATKAMI OOLONG CZARNA CZARNA Z DODATKAMI PU ERH ZIOŁA ROOIBOS OWOCOWA YERBA MATE AKCESORIA
Kekecha

Kekecha

Aromat:
     
(ocena: 3.75/5)
Smak:
     
(ocena: 4.25/5)
Asortyment:
Gramatura i cena:
Opis produktu

Kekecha (harbata kakaowa, cocoa tea, 可可茶) nie pochodzi z krzewów Camellia Sinensis jak większość znanych nam herbat, lecz z liści rośliny Camellia Ptilophylla, która spokrewniona jest z C. Sinensis. Nie zawiera kofeiny!

Napar z tej rośliny od dawna spożywany był przez lokalną ludność chińskiej prowincji Guangdong, ale pierwsze badania naukowe nad Kekecha podjęto w roku 1988. Dopiero ostatnie lata przyniosły jednak dokładne analizy jej składu i wzrost zainteresowania tą rośliną.

Najważniejsze różnice między Kekecha a przeciętną zieloną herbatą to:

  • Znacznie wyższa zawartość teobrominy (substancja ta znajduje się w dużych ilościach w ziarnach kakao, stąd nazwa „herbata kakaowa” - nie znaczy to, że ma jakiekolwiek cechy wspólne ze smakiem kakao)

  • Całkowity brak kofeiny

  • Znacznie wyższa zawartość katechiny GCG

  • Większa całkowita zawartość przeciwutleniaczy

Liście są duże, wielokolorowe, z wyróżniającym się brązowym, złotym i zielonym charakterem. Uzyskiwany napar jest lekko korzenny w swoim końcowym posmaku, często jednak jest to słabo wyczuwalne. Kolor naparu można określić jako blado-różowy. Herbata jest dosyć łagodna w smaku i cudownie prosta, nieskomplikowana.

Herbata Kekecha jest zakwalifikowana w naszym sklepie do herbat żółtych, gdyż tak opisuje ją też nasz dostawca. Proces jej obróbki, a także sam materiał bazowy sprawia, że herbata prawdopodobnie nie powinna być tak klasyfikowana, jednak z powodu trudności w określeniu jej przynależności postanowiliśmy pozostawić ją w dziale herbat żółtych.

Region pochodzenia: Chiny, prowincja Guangdong

Krzew: Camellia Ptiophylla 

Sposób przygotowania: herbata dosyć szybko nabiera swojego charakteru - polecamy zaparzać nie więcej niż przez 3 minuty w temperaturze wody około 75-80 stopni.

Sposoby parzenia
3 g / 150 ml
75-85°C
2-3 min
Herbata dosyć szybko nabiera swojego charakteru - polecamy zaparzać nie więcej niż przez 3 minuty w temperaturze wody około 75-80 stopni.
Oceny i opinie
Taka sobie. Bez szału w żadną stronę. Może po prostu nie moja bajka, ale niczym się dla mnie nie wyróżnia. Kakao nie stwierdziłam.
Magdalena Weiner | 20:15 | 19.04
aromat:
     
(2/5)
smak:
     
(2/5)
Bardzo ciekawa herbata. Osobiście bardziej smakuje mi dłużej parzona od 3 do nawet 6-7 minut, wodą w okolicach 80 stopni. Wyciskam z niej w ten sposób cztery naprawdę smaczne napary. W smaku jest przyjemnie słodka bez cienia jakiejkolwiek goryczy. Na pewno warto spróbować, polecam :)
Łukasz Wiśniewski | 11:18 | 08.03
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Nie powaliła mnie. Wyczuwam dymne nuty, coś nawet jak tytoń. Skusiłam się na nią ze względu na brak kofeiny. Nie jest to mój typ
Joanna Keczeń | 07.09.2016
aromat:
     
(2/5)
smak:
     
(2/5)
Bardzo dobra herbata,nigdy nie piłam żółtej i kupiłam z ciekawości:) nie zawiodłam się. Kolor jakiś taki może nie zachęcający za to smak wyborny. Delektowaliśmy się całą rodziną a każdy znalazł inny smak. Zachęcam do wypróbowania ;)
Tyszewska-Tomczyk Anna | 24.02.2016
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(5/5)
Baaaardzo przyjemna herbatka :) Aromat nie jest jakiś wykfintnie szalony za to smak trzyma poziom.
Emilian Spychalski | 25.03.2015
aromat:
     
(3/5)
smak:
     
(4/5)
Kekecha jest wyśmienita. Delikatna, pobudzająca podniebienie, rewelacja, polecam
Tomasz Kułakowski | 25.10.2014
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Kupiłam z ciekawości, bo jeszcze nie piłam żółtej herbaty. Zgodzę się z powyższym opisem smaku. Gdyby nie był tak łagodny przypominałby mi czerwoną herbatę. Aromat wg mnie bez szału. Kolor faktycznie jest jakby blado różowy - ja to w kazdym razie widzę. Właśnie ją popijam i będę jeszcze testować na gościach. Zła nie jest, ale to raczej nie mój typ.
Hanna Moniuszko Moniuszko | 25.01.2014
aromat:
     
(2/5)
smak:
     
(3/5)
Nie powala aromatem po zaparzeniu, można wręcz powiedzieć że jest on nijaki. Ale wynagradza to smak - jest wprost obłędny. Taki bardzo wschodni, pomieszanie pomarańczy i dalekowschodnich korzeni delikatnie rozlewające się po języku. Nie ma w niej nic nachalnego, herbata wprost idealna do tego żeby usiąść przy oknie i nie myśląc o niczym podziwiać morze i delektować się smakiem tej herbaty - ulotnym jak każda mijająca chwila. Zasadniczo parzę ją tylko raz w temperaturze około 80 stopni - bez termometru więc czasem jest mniej, czasem więcej. Im niższa temperatura tym delikatniejszy napar, ale lepiej nie przesadzać bo wyjdzie woda. Kolejne zaparzenia są dobre, ale napar staje się trochę bardziej "nachalny" - wyczuwalna jest może nie goryczka, ale swoista cierpkość, jakby pomarańczę zastąpić skórką cytrynową.
Jerzy Jabłoński | 29.11.2013
aromat:
     
(3/5)
smak:
     
(5/5)
Spodziewałem sie czegos lepszego..mieszane uczucia... smakuje jak slabsze herbaty... bede ja nadal testowal ale po pierwszym parzenie jest srednio..
Bartosz Leśko | 30.10.2012
aromat:
     
(3/5)
smak:
     
(3/5)
Cudowna,delikatna herbata. Zapach listkow przed parzeniem fantastyczny.Czekalam na nia z niecierpliwoscia i nie rozczarowalam sie. Kolejna i nie ostatnia herbatka do mojej kolekcji. Ciesze sie,ze znalazlam TAKIE miejsce w ktorym mozna nabyc fantastyczne herbaty i taki szeroki asortyment. :)
Mirosława Stasiewicz | 17.09.2012
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(5/5)
Bardzo dobra herbata, smak stosunkowo głęboki, wyczuwalna słodycz - warta spróbowania.
Jacek Lisewski | 24.04.2012
aromat:
     
(3/5)
smak:
     
(5/5)
Najlepszy napar wychodził mi przy większej temp tj. 85 stopniach. W takim przypadku smak był głęboki i posiadał wiele nut. W pierwszym parzeniu dominowała słodka owocowa nuta, podobnie jak w aromacie. W drugim parzeniu ta owocowa nuta była znacznie mniej zauważalna, przechodząc jakby w owoce suszone z domieszką cierpkości i świeżości. Przy niższych temp. parzenia owocowy posmak był mało wyczuwalny.
Patryk Nazimek | 01.01.2012
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(4/5)
Prawdą jest, że zaraz po zalaniu bardzo szybko nabiera mocnego aromatu. Jest to jedna z moich pierwszych żółtych herbat. Serdeczni polecam w szczególności za głębię, która niesamowicie działa na kubki smakowe.
Tomasz Mikietyn | 28.03.2011
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Delikatny i unikalny smak... Miłość od pierwszego łyku. Po zupełnie przypadkowej degustacji podczas wakacji, obsesyjnie poszukiwałem tej herbaty... i tak zresztą trafiłem tutaj:). Nie zawiodłem się.
Mateusz Turski | 06.01.2011
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Po czarnej, białej i zielonej herbacie ta żółta to dla mnie nowość i rarytas. Miała być jednorazowym eksperymentem, ale zdaje się, że jeszcze po nią wrócę.
Małgorzata Knycz | 16.12.2010
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Ciekawa, delikatna, łagodna. Smak wyczuwalny, nie pomylisz z innym - ale łagodny. Przyjemnośc w przygotowaniu - te listki, kuszą, obiecują. Kupiłam ponownie i nie ostatni raz.
Ludwika Radziszewska | 03.09.2010
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Rekomendacje
Kraków, Floriańska 13, tel: 604 133 733,
Website Security Test