TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
do zapłaty 0 pln
kod promocyjny
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
Kekecha

Kekecha (herbata kakaowa, cocoa tea, 可可茶) nie pochodzi z krzewów Camellia Sinensis jak większość znanych nam herbat, lecz z liści rośliny Camellia Ptilophylla, która spokrewniona jest z C. Sinensis. Nie zawiera kofeiny!

Napar z tej rośliny od dawna spożywany był przez lokalną ludność chińskiej prowincji Guangdong, ale pierwsze badania naukowe nad Kekecha podjęto w roku 1988. Dopiero ostatnie lata przyniosły jednak dokładne analizy jej składu i wzrost zainteresowania tą rośliną.

Najważniejsze różnice między Kekecha a przeciętną zieloną herbatą to:

  • Znacznie wyższa zawartość teobrominy (substancja ta znajduje się w dużych ilościach w ziarnach kakao, stąd nazwa „herbata kakaowa” - nie znaczy to, że ma jakiekolwiek cechy wspólne ze smakiem kakao)

  • Całkowity brak kofeiny

  • Znacznie wyższa zawartość katechiny GCG

  • Większa całkowita zawartość przeciwutleniaczy

Liście są duże, wielokolorowe, z wyróżniającym się brązowym, złotym i zielonym charakterem. Uzyskiwany napar jest lekko korzenny w swoim końcowym posmaku, często jednak jest to słabo wyczuwalne. Kolor naparu można określić jako blado-różowy. Herbata jest dosyć łagodna w smaku i cudownie prosta, nieskomplikowana.

Herbata Kekecha jest zakwalifikowana w naszym sklepie do herbat żółtych, gdyż tak opisuje ją też nasz dostawca. Proces jej obróbki, a także sam materiał bazowy sprawia, że herbata prawdopodobnie nie powinna być tak klasyfikowana, jednak z powodu trudności w określeniu jej przynależności postanowiliśmy pozostawić ją w dziale herbat żółtych.

Region pochodzenia: Chiny, prowincja Guangdong

Krzew: Camellia Ptiophylla 

Sposób przygotowania: herbata dosyć szybko nabiera swojego charakteru – polecamy zaparzać nie więcej niż przez 3 minuty w temperaturze wody około 80-85°C.

Kekecha

smak
     
4.91
aromat
     
4.45
dostawa: od 7 PLN, darmowa dostawa od 100 PLN, wysyłki ZAGRANICZNE za 45 PLN (stały koszt)
wysyłka ekspresowa w ciągu 24h
opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-sb 10-20.00 KOSZT DOSTAWY - PŁATNOŚĆ - ZWROT
region:
chiny, guangdong
funkcjonalność:
przeciwutleniające, korzystnie wpływa na żołądek, bezkofeinowe
zapach:
korzenny
kolor:
żółty
Parzenie
5g / 250ml wody
ok. 85°C
2-3 min
Herbata dosyć szybko nabiera swojego charakteru - polecamy zaparzać nie więcej niż przez 3 minuty w temperaturze wody około 75-80 stopni.
OCEŃ PRODUKT
4.68 11 5 0
     
     

trwa wysyłanie opinii...

Tomasz smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Prawdą jest, że zaraz po zalaniu bardzo szybko nabiera mocnego aromatu. Jest to jedna z moich pierwszych żółtych herbat. Serdeczni polecam w szczególności za głębię, która niesamowicie działa na kubki smakowe.
Łukasz smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Bardzo ciekawa herbata. Osobiście bardziej smakuje mi dłużej parzona od 3 do nawet 6-7 minut, wodą w okolicach 80 stopni. Wyciskam z niej w ten sposób cztery naprawdę smaczne napary. W smaku jest przyjemnie słodka bez cienia jakiejkolwiek goryczy. Na pewno warto spróbować, polecam :)
Ludwika smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Ciekawa, delikatna, łagodna. Smak wyczuwalny, nie pomylisz z innym - ale łagodny. Przyjemnośc w przygotowaniu - te listki, kuszą, obiecują. Kupiłam ponownie i nie ostatni raz.
Małgorzata smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Po czarnej, białej i zielonej herbacie ta żółta to dla mnie nowość i rarytas. Miała być jednorazowym eksperymentem, ale zdaje się, że jeszcze po nią wrócę.
Mateusz smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Delikatny i unikalny smak... Miłość od pierwszego łyku. Po zupełnie przypadkowej degustacji podczas wakacji, obsesyjnie poszukiwałem tej herbaty... i tak zresztą trafiłem tutaj:). Nie zawiodłem się.
Tomasz smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Kekecha jest wyśmienita. Delikatna, pobudzająca podniebienie, rewelacja, polecam
Jacek smak  
     
5.00     aromat  
     
4.00
Bardzo dobra herbata, smak stosunkowo głęboki, wyczuwalna słodycz - warta spróbowania.
Mirosława smak  
     
5.00     aromat  
     
4.00
Cudowna,delikatna herbata. Zapach listkow przed parzeniem fantastyczny.Czekalam na nia z niecierpliwoscia i nie rozczarowalam sie. Kolejna i nie ostatnia herbatka do mojej kolekcji. Ciesze sie,ze znalazlam TAKIE miejsce w ktorym mozna nabyc fantastyczne herbaty i taki szeroki asortyment. :)
Tyszewska-Tomczyk smak  
     
5.00     aromat  
     
4.00
Bardzo dobra herbata,nigdy nie piłam żółtej i kupiłam z ciekawości:) nie zawiodłam się. Kolor jakiś taki może nie zachęcający za to smak wyborny. Delektowaliśmy się całą rodziną a każdy znalazł inny smak. Zachęcam do wypróbowania ;)
Patryk smak  
     
4.00     aromat  
     
4.00
Najlepszy napar wychodził mi przy większej temp tj. 85 stopniach. W takim przypadku smak był głęboki i posiadał wiele nut. W pierwszym parzeniu dominowała słodka owocowa nuta, podobnie jak w aromacie. W drugim parzeniu ta owocowa nuta była znacznie mniej zauważalna, przechodząc jakby w owoce suszone z domieszką cierpkości i świeżości. Przy niższych temp. parzenia owocowy posmak był mało wyczuwalny.
Jerzy smak  
     
5.00     aromat  
     
3.00
Nie powala aromatem po zaparzeniu, można wręcz powiedzieć że jest on nijaki. Ale wynagradza to smak - jest wprost obłędny. Taki bardzo wschodni, pomieszanie pomarańczy i dalekowschodnich korzeni delikatnie rozlewające się po języku. Nie ma w niej nic nachalnego, herbata wprost idealna do tego żeby usiąść przy oknie i nie myśląc o niczym podziwiać morze i delektować się smakiem tej herbaty - ulotnym jak każda mijająca chwila. Zasadniczo parzę ją tylko raz w temperaturze około 80 stopni - bez termometru więc czasem jest mniej, czasem więcej. Im niższa temperatura tym delikatniejszy napar, ale lepiej nie przesadzać bo wyjdzie woda. Kolejne zaparzenia są dobre, ale napar staje się trochę bardziej "nachalny" - wyczuwalna jest może nie goryczka, ale swoista cierpkość, jakby pomarańczę zastąpić skórką cytrynową.
ostatnio przeglądane