Huang Xiao
najpopularniejsza herbata żółta – prosta, ale pyszna
Huang Xiao – żółta herbata znana jest od czasów dynastii Ming. Mówi się, że metoda jej produkcji zaginęła i została odtworzona w latach 70-tych XX wieku.
Huang Xiao Cha, dosłownie „mała żółta herbata”, to jeden z tradycyjnych stylów herbaty żółtej. Jest wytwarzana z młodych, lecz już w pełni rozwiniętych liści, w przeciwieństwie do herbat typu huang ya (żółtych pąków). Jest mocniej pieczona, napar charakteryzuje się dużą pełnią i przyjemnym orzeszkowym aromatem, z zaskakującymi nutami czekoladowymi w smaku. Zdobyła duże uznanie i otrzymała liczne nagrody, jak np. China's Tea Cup w 1999 roku. Jedną porcję herbaty żółtej można zaparzać kilkukrotnie. To prosta, ale niezwykle przyjemna herbata.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Anhui
II 3 min
III 5-6 min
Huang Xiao
najpopularniejsza herbata żółta – prosta, ale pyszna
trwa wysyłanie opinii...