Xi Zi Hao Pasha Shu Pu-erh 2008
dojrzały pu'er bardzo wysokiej jakości
Xi Zi Hao Pasha Shu Pu-erh 2008 – dojrzała herbata pu-erh słynnej butikowej marki z Tajwanu, Xi Zi Hao.
Do produkcji tej herbaty wykorzystano materiał używany zazwyczaj do produkcji wysokiej klasy surowych herbat pu-erh: liście starszych drzew herbacianych z Pasha Laozhai. Napar jest czerwony i klarowny W aromacie nuty szlachetnego drewna mieszają się z dojrzałymi owocami i wanilią. Smak słodkawy, raczej delikatny, w pierwszych parzeniach z niuansami mineralno-metalicznymi. W kolejnych naparach smak staje się pełniejszy, pojawiają się nuty ściółki leśnej i kadzidła. Bardzo przyjemny zapach ciepłych mokrych liści. Jeden z najlepszych dojrzałych pu-erhów z jakimi mieliśmy do czynienia.
Marka Xi Zi Hao 囍字號 to herbaty pu-erh najwyższej klasy produkowane na zlecenie tajwańskiej firmy Sanhetang. Bezkompromisowa jakość zarówno herbat surowych, jak i dojrzałych. Znani są także z pięknych i odważnych opakowań herbat.
Czy warto wykorzystywać tak cenny materiał do produkcji dojrzałej herbaty pu-erh? Czy taka cena jest adekwatna za dojrzałego pu-erha? Te kwestie na pewno pozostaną sporne w środowisku herbacianym. To herbata dla koneserów i kolekcjonerów.
Data produkcji: 9 września 2008
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Menghai, Pasha Laozhai
Odmiana krzewu: yunnańska odmiana wielkolistna.
Herbata prasowana w ciastka o nominalnej masie 380g. Rzeczywista masa ciastek po latach leżakowania to 360g. Opcja 360g to całe ciastko w oryginalnym papierku. Pozostałe opcje to fragmenty ciastka i/lub liście luzem pakowane w nasze firmowe torebki.
Do produkcji tej herbaty wykorzystano materiał używany zazwyczaj do produkcji wysokiej klasy surowych herbat pu-erh: liście starszych drzew herbacianych z Pasha Laozhai. Napar jest czerwony i klarowny W aromacie nuty szlachetnego drewna mieszają się z dojrzałymi owocami i wanilią. Smak słodkawy, raczej delikatny, w pierwszych parzeniach z niuansami mineralno-metalicznymi. W kolejnych naparach smak staje się pełniejszy, pojawiają się nuty ściółki leśnej i kadzidła. Bardzo przyjemny zapach ciepłych mokrych liści. Jeden z najlepszych dojrzałych pu-erhów z jakimi mieliśmy do czynienia.
Marka Xi Zi Hao 囍字號 to herbaty pu-erh najwyższej klasy produkowane na zlecenie tajwańskiej firmy Sanhetang. Bezkompromisowa jakość zarówno herbat surowych, jak i dojrzałych. Znani są także z pięknych i odważnych opakowań herbat.
Czy warto wykorzystywać tak cenny materiał do produkcji dojrzałej herbaty pu-erh? Czy taka cena jest adekwatna za dojrzałego pu-erha? Te kwestie na pewno pozostaną sporne w środowisku herbacianym. To herbata dla koneserów i kolekcjonerów.
Data produkcji: 9 września 2008
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Menghai, Pasha Laozhai
Odmiana krzewu: yunnańska odmiana wielkolistna.
Herbata prasowana w ciastka o nominalnej masie 380g. Rzeczywista masa ciastek po latach leżakowania to 360g. Opcja 360g to całe ciastko w oryginalnym papierku. Pozostałe opcje to fragmenty ciastka i/lub liście luzem pakowane w nasze firmowe torebki.
herbata:
funkcje:
aromat:
zbiory:
Parzenie
6-8g / 100 ml
96°C (wrzątek)
I parzenie 10 sekund
II 10 s
III 15s...
II 10 s
III 15s...
10 parzeń
Zalecamy parzenie w stylu gongfu. Ale dla osób kupujących tę herbatę jest to raczej oczywiste... :-)
Xi Zi Hao Pasha Shu Pu-erh 2008
dojrzały pu'er bardzo wysokiej jakości
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Michał
25.11.2022
smak 5.00
aromat
5.00
Doskonała herbata. Naprawdę ciężko opisać. Aromat śliczny, z intrygującą, dominującą nutką olejku cytrynowego (eterycznego). Smak rozwija się kilka pierwszych zaparzeń i przedstawia się następująco: niezwykle słodka, kandyzowana wiśnia; delikatna, przyjemna ziemistość; orzechy brazylijskie, popcorn i wiele, wiele innych. Dawno nie piłem tak dobrej herbaty- cena zdecydowanie nie jest zawyżona.
Krzysztof
20.01.2022
smak 4.00
aromat
5.00
Bardzo ciekawa herbata. Sam smak bardzo delikatny, jak na mój gust herbata zbyt długo leżakowana, za mało po tym względem wyrazista, jestem jednak zwolennikiem intensywniejszych shu. W smaku czuć wilgoć, trochę drzewności i ziemistości. Rzeczywiście wyczuwalne są nuty mineralne i metaliczne. Zapach przywodzi na myśl długo leżakowane shengi: trochę ściółki i sporo skorupek orzechów włoskich. Zdecydowanie jednak najciekawszy jest posmak. Bardzo długo się utrzymuje, ewoluuje i bogaty jest w aromaty dość rzadko spotykane w herbatach: mineralna, "jaskiniowa" wilgoć, orzechowość i słodycz czerwonych owoców (jak dla mnie jagody goji i jeszcze coś, czego nie potrafię nazwać).
Piotr
24.11.2021
smak 5.00
aromat
5.00
W opisie pada pytanie czy tak cenny materiał warto wykorzystywać do produkcji herbaty w typie Shu. Odpowiem tak, zaopatrzyłem się już w bodaj 8 ciastek tego cuda i ciągle mi mało. Nie jestem miłośnikiem typu Sheng, za to Shu z wyższej półki podbił moje serce. Xi Zi Hao Pasha Shu jest na ten moment najdoskonalszym przedstawicielem tego gatunku spośród wszystkich jakie miałem przyjemność pić.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane