TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Xi Zi Hao Pasha Shu Pu-erh 2008

Xi Zi Hao Pasha Shu Pu-erh 2008
NOWOŚĆ
herbata:
zbiory:
region:
Xi Zi Hao Pasha Shu Pu-erh 2008 – dojrzała herbata pu-erh słynnej butikowej marki z Tajwanu, Xi Zi Hao. 

Do produkcji tej herbaty wykorzystano materiał używany zazwyczaj do produkcji wysokiej klasy surowych herbat pu-erh: liście starszych drzew herbacianych z Pasha Laozhai. Napar jest czerwony i klarowny W aromacie nuty szlachetnego drewna mieszają się z dojrzałymi owocami i wanilią. Smak słodkawy, raczej delikatny, w pierwszych parzeniach z niuansami mineralno-metalicznymi. W kolejnych naparach smak staje się pełniejszy, pojawiają się nuty ściółki leśnej i kadzidła. Bardzo przyjemny zapach ciepłych mokrych liści. Jeden z najlepszych dojrzałych pu-erhów z jakimi mieliśmy do czynienia.

Marka Xi Zi Hao 囍字號 to herbaty pu-erh najwyższej klasy produkowane na zlecenie tajwańskiej firmy Sanhetang. Bezkompromisowa jakość zarówno herbat surowych, jak i dojrzałych. Znani są także z pięknych i odważnych opakowań herbat. 

Czy warto wykorzystywać tak cenny materiał do produkcji dojrzałej herbaty pu-erh? Czy taka cena jest adekwatna za dojrzałego pu-erha? Te kwestie na pewno pozostaną sporne w środowisku herbacianym. To herbata dla koneserów i kolekcjonerów. Mieliśmy nadzieję zakupić tej herbaty więcej, ale udało nam się nabyć tylko kilka ciastek.

Data produkcji: 9 września 2008
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Menghai, Pasha Laozhai
Odmiana krzewu: yunnańska odmiana wielkolistna.

Herbata prasowana w ciastka o nominalnej masie 380g. Rzeczywista masa ciastek po latach leżakowania to 360g. Próbki (gramatury mniejsze niż pełne ciastko) pakowane będą w nasze firmowe torebki.
Parzenie
6-8g / 100 ml
96°C (wrzątek)
I parzenie 10 sekund
II 10 s
III 15s...
10 parzeń
Zalecamy parzenie w stylu gongfu. Ale dla osób kupujących tę herbatę jest to raczej oczywiste... :-)
przeglądane