Da Xue Shan Yesheng Maocha 2023
surowy, dziki pu-erh w formie liści luzem

Da Xue Shan Yesheng Maocha 2023 – świeży surowy pu-erh (sheng) w formie maocha, czyli przed prasowaniem w ciastka. Pochodzi z regionu góry Da Xue Shan i wytwarzany jest z drzew dzikiej odmiany (yesheng).
Intensywny aromat, w którym dominują akcenty kwiatów bzu i cytrusów. W pierwszym łyku może wydawać się bardzo lekka, ale po przełknięciu pozostawia bardzo intensywny posmak, który długo pozostaje w ustach – kwiatowy i słodki. Kolor naparu jest żółtawy i słomkowy.
Ta herbata wielu z Was jest już dobrze znana z ciastek Da Xue Shan Yesheng z roku 2019, w których użyto herbatę zebraną w roku 2017, a następnie oferowaliśmy ją w roku 2022 zarówno jako maocha jak i w formie ciastek. Tutaj mamy ją w bardzo świeżej wersji, jeszcze przed prasowaniem w ciastko. Dzięki temu herbata ma niezrównaną świeżość, która powinna też spodobać się wielbicielom herbat zielonych – bo technicznie rzecz biorąc surowa herbata pu-erh, szczególnie maocha przed prasowaniem w ciastka, jest jeszcze herbatą zieloną! Godna polecania zarówno dla początkujących jak i doświadczonych wielbicieli surowych herbat pu-erh.
Góra Da Xue Shan w Mengku słynie z obecności jednych z najstarszych drzew herbacianych świata, a także ich dużej różnorodności genetycznej. Ta herbata powstała z tzw. odmiany yesheng, co znaczy po prostu „dzika”, ale najczęściej odnosi się do purpurowej odmiany dehongensis.
Zbiory: marzec 2023
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Da Xue Shan
Odmiana krzewu: yesheng (prawdopodobnie Camellia sinensis var. dehongensis)
Intensywny aromat, w którym dominują akcenty kwiatów bzu i cytrusów. W pierwszym łyku może wydawać się bardzo lekka, ale po przełknięciu pozostawia bardzo intensywny posmak, który długo pozostaje w ustach – kwiatowy i słodki. Kolor naparu jest żółtawy i słomkowy.
Ta herbata wielu z Was jest już dobrze znana z ciastek Da Xue Shan Yesheng z roku 2019, w których użyto herbatę zebraną w roku 2017, a następnie oferowaliśmy ją w roku 2022 zarówno jako maocha jak i w formie ciastek. Tutaj mamy ją w bardzo świeżej wersji, jeszcze przed prasowaniem w ciastko. Dzięki temu herbata ma niezrównaną świeżość, która powinna też spodobać się wielbicielom herbat zielonych – bo technicznie rzecz biorąc surowa herbata pu-erh, szczególnie maocha przed prasowaniem w ciastka, jest jeszcze herbatą zieloną! Godna polecania zarówno dla początkujących jak i doświadczonych wielbicieli surowych herbat pu-erh.
Góra Da Xue Shan w Mengku słynie z obecności jednych z najstarszych drzew herbacianych świata, a także ich dużej różnorodności genetycznej. Ta herbata powstała z tzw. odmiany yesheng, co znaczy po prostu „dzika”, ale najczęściej odnosi się do purpurowej odmiany dehongensis.
Zbiory: marzec 2023
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Da Xue Shan
Odmiana krzewu: yesheng (prawdopodobnie Camellia sinensis var. dehongensis)
herbata:
funkcje:
smak:
aromat:
zbiory:
Parzenie
6g / 100 ml
90-96°C
I i II parzenie poniżej 10 s
III i IV poniżej 20 s
Kolejne parzenia stopniowo wydłużamy
III i IV poniżej 20 s
Kolejne parzenia stopniowo wydłużamy
Ok. 10 parzeń
Da Xue Shan Yesheng Maocha 2023
surowy, dziki pu-erh w formie liści luzem
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Jakub
smak 5.00
aromat
5.00
Dla mnie: fenomen. Przed Da Xue Shan traktowałem świeże zielone pu erh jako coś dobrego po posiłku albo coś zamiast yerba mate. Nic wysublimowanego. Zakładałem, że to półprodukt, który można kupić i doprawić czasem... Jak się umie zapewnić warunki... Tak nie jest z tą Maochą! Aromat samych suchych, nie podgrzanych liści zwala z nóg. Nie przypuszczałbym, że tak może pachnieć zielony Pu-erh (zwyle jest to coś około stęchłej szafy). Tutaj mamy tropikalne owoce, cytrus, a nawet czekoladę. W podgrzanym naczyniu oczywiście jest jeszcze lepiej. W naparze można odczuć cechy bardziej typowe dla świerzych shengów. Bardzo zbilansownego, ma trochę pazura pu erh, a jednocześnie można by "pomylić" z jakimś rodzajem zielonej herbaty. Na koniec jeszcze dostajemy miłą sztuczkę: liście, które suche są czarne, mokre stają się całkiem zielone (znika róznica pomiędzy tymi jasnymi i czarnymi liśćmi). Co ciekawe: Jak się poczeka, aby znowu herbata wyschła, spowrotem wraca do czarnego koloru. Genialna herbata, polecam każdemu (może nie każdy pokocha, ale jest co próbować)!
Paweł
smak 5.00
aromat
5.00
Dobra
Piotr
smak 3.00
aromat
5.00
Aromat świeży i nieco cytrusowy. W smaku przypomina Lao Mao Green ale z mniejszą goryczką i generalnie delikatniejszym smaku. Zdecydowanie bliżej jej do herbat zielonych niż pu-erh. Nie jest zła ale nie przemawia do mnie ani jako herbata zielona ani jako pu-erh. Muszę jednak podkreślić, że jestem fanem shu, a za większością herbat zielonych nie przepadam.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



