Lao Mao Green Pu-erh
surowy (sheng) pu-erh, liście luzem

Lao Mao Green Pu-erh – surowy, dojrzewający pu-erh* (sheng) w formie liści luzem. Właśnie tak smakuje tradycyjny pu-erh.
Herbata ta po zerwaniu z krzewu jest suszona na słońcu, po czym podgrzewana w piecach lub na dużych wokach w celu dezaktywacji enzymów zawartych w liściach i częściowego zatrzymania dalszego utleniania. Liście podgrzewane są do niższej temperatury niż w przypadku produkcji herbaty zielonej, aby umożliwić dalsze dojrzewanie surowego pu-erha.
Zdecydowana większość surowych (sheng) herbat pu-erh po zakończeniu tego procesu prasowana jest w formę „ciastek”, natomiast prezentowana tu herbata to tzw. mao cha, czyli surowy pu-erh luzem, uznawany czasem za półprodukt w procesie wytwarzania herbaty pu-erh.
Jeśli do tej pory znaliście tylko fermentowane herbaty pu-erh, unikalny smak tradycyjnego, dojrzewającego pu-erha na pewno bardzo was zaskoczy!
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Pu'er, Lancang
*Herbata pu-erh jest też spotykana w Polsce pod błędną nazwą „czerwona herbata”.
Herbata ta po zerwaniu z krzewu jest suszona na słońcu, po czym podgrzewana w piecach lub na dużych wokach w celu dezaktywacji enzymów zawartych w liściach i częściowego zatrzymania dalszego utleniania. Liście podgrzewane są do niższej temperatury niż w przypadku produkcji herbaty zielonej, aby umożliwić dalsze dojrzewanie surowego pu-erha.
Zdecydowana większość surowych (sheng) herbat pu-erh po zakończeniu tego procesu prasowana jest w formę „ciastek”, natomiast prezentowana tu herbata to tzw. mao cha, czyli surowy pu-erh luzem, uznawany czasem za półprodukt w procesie wytwarzania herbaty pu-erh.
Jeśli do tej pory znaliście tylko fermentowane herbaty pu-erh, unikalny smak tradycyjnego, dojrzewającego pu-erha na pewno bardzo was zaskoczy!
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Pu'er, Lancang
*Herbata pu-erh jest też spotykana w Polsce pod błędną nazwą „czerwona herbata”.
herbata:
smak:
Parzenie
5g/250ml wody
85-95ºC
I parzenie: 1 min
II 2 min
III 5-6 min
II 2 min
III 5-6 min
3 parzenia
Zalecane jest jednak parzenie metodą gongfu cha, stosując ok. 5g liści na 100 ml wody i zaczynając od kilkusekundowych parzeń.
Lao Mao Green Pu-erh
surowy (sheng) pu-erh, liście luzem
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Krzysztof
smak 5.00
aromat
5.00
Pozytywnie mnie zaskoczyła. Znakomity balans pomiędzy słodkoscia a kwaśnoscia. Kojarzy mi się z dżemem morelowym ????
Igor
smak 5.00
aromat
5.00
Rzeczywiście w aromacie przypomina morele i pigwy. Doskonała do gaiwana - piękne duże listki i brak pyłu. Długo oddaje aromat. Dzięki niej zakochałem się w zielonych pu-erhach
Patryk
smak 5.00
aromat
5.00
Herbata z gratisu , jestem pozytywnie zaskoczony , szczególnie ceną w jakiej jest oferowana , bardzo świeży smak. Na pewno przy okazji kolejnego zamówienia wezmę więcej :)
Łukasz
smak 5.00
aromat
5.00
Bardzo dobra herbata, której smak jest bliższy herbatą zielonym niż puerom. Z pewnością zielone puery na stałe zagoszczą w moim menu i z niecierpliwościom czekam aż w eherbacie dostępne będą surowe ciastka. Polecam.
Jarek
smak 5.00
aromat
4.00
Pyszna, rzeczywiście taka śliwkowa, zgadzam się ze wszystkimi innymi tutaj opiniami. Jest słodka, smakuje prawie jak herbata owocowa! Tak 3/5 herbata owocowa 1/5 herbata pu erh 1/5 herbata zielona : D
Monika
smak 5.00
aromat
4.00
Krótko mówiąc kocham ją, mogłabym pić ją na okrągło. Zapach może nie jest kuszący,ale smak wszystko nadrabia. Zdecydowanie polecam ;)
Rafał
smak 5.00
aromat
4.00
Po pierwszy łyku od razu zostałem oczarowany. Wspaniały swierzy i jedwabisty smak oczarowany nutka anyżu. Nie sądziłem, że zielone pu-erhy tak miło mnie zaskoczą.
Dominik
smak 5.00
aromat
4.00
Mój pierwszy pu erh sheng, parzyłem gong fu w gaiwanie glinianym, 10 parzeń.
Śliwkowy zapach, czuć też może winogrona i wiśnie, trochę anyż. Na początku troszeczke słony.
Później dość cierpki i suchy, ale nadal mocno owocowy. Od 7 parzenia czuć coś dymnego.
W zapachu czuć skórę, owoce, trochę siano i dym.
Liście po parzeniu od ciemnożółtych do ciemnozielonych, niektóre bardziej brązowe.
Według mnie bardzo smaczna i interesująca herbata, nie przypomina pu erhów shu, choć myślałem, że będą miały coś wspólnego w smaku. Polecam :D
Michał
smak 4.00
aromat
5.00
Nie spodziewałem się wiele po tej herbacie, ale jestem bardzo pozytywnie zaskoczony! Zaparzam zawsze w stylu gong fu, ok. 5g/100ml w 95° wodzie. Aromat suchych liści przypomina mi las po deszczu, płatki zbożowe oraz żółte owoce. W smaku jest bardzo mineralny i słodki, z wyraźnym hui gan. Wytrzymuje nawet 10 parzeń ale jest tak mocny, że zwykle wytrzymuję tylko 7 :)
Serdecznie polecam!
Riley
smak 4.00
aromat
4.00
To pierwszy świeży Pu'er jaki piłem i muszę powiedzieć, że jest bardzo specyficzny. Jego smak był dość dużym, ale na szczęście pozytywnym zaskoczeniem. Przypomina mi odrobinę dym z ogniska. Naprawdę świetna herbata, pomimo, że nie zaliczyłbym jej do mojej dziesiątki najlepszych. Polecam.
Krzysztof
smak 4.00
aromat
3.00
Na początku zwyczajny, smaczny pu erh sheng (mimo, że po zalaniu napar niezwykle mocno się pieni): jest słodycz w gardle, goryczka i ziołowa cierpkość. Przy późniejszych parzeniach pojawia się jednak coś dziwnego, ciężkiego do opisania w posmaku.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



