KLASYCZNA PREMIUM BIAŁA ŻÓŁTA ZIELONA OOLONG ZIELONA Z DOD. CZARNA CZARNA Z DOD. PU ERH ZIOŁA ROOIBOS OWOCOWA YERBA MATE AKCESORIA
Gyokuro

Gyokuro

Aromat:
     
(ocena: 4.38/5)
Smak:
     
(ocena: 4.06/5)
Asortyment:
Gramatura i cena:
Opis produktu
Gyokuro –  (玉露 „Drogocenna rosa”) – jakościowo najwyższy gatunek zielonej herbaty japońskiej. Wytwarzana pracochłonną procedurą, czego rezultatem jest niepowtarzalny i bogaty smak!
 
Gyokuro to herbata charakteryzująca się przede wszystkim intensywnym umami („piąty smak”, częsty w wielu potrawach kuchni azjatyckiej). W posmaku słodka, długo utrzymuje się w ustach. Jest też bogata w aminokwasy i kofeinę. To orzeźwiający i dodający energii napój.
 
Stworzenie gyokuro wymaga zastosowania specjalnej metody uprawy. Po pierwsze, krzewy nie są przycinane do wysokości pasa, w przeciwieństwie do tych, z których robi się większość japońskich herbat. Najważniejsze jest jednak zacienianie krzewów gyokuro – na około 3 tygodnie przed zbiorami odcina się częściowo dopływ światła, osłaniając je płachtami materiału rozpiętymi na stelażach (w wypadku gyokuro najwyższej jakości używa się trzcinowych mat). W końcowej fazie wzrostu krzewów (kilka dni przed zbiorami) dopływ światła odcinany jest aż w 90%. Zapobiega to rozbijaniu aminokwasów na polifenole i wzmaga wytwarzanie kofeiny. Zbierane są tylko młode i delikatne listki, które jak najszybciej przewożone są do fabryki i tam poddawane działaniu pary wodnej przez około 30 sekund, aby zatrzymać utlenianie liści. Następnie liście są sortowane, rolowane są w postać drobnych igiełek i suszone. 
 
Gyokuro jest także w Japonii uznawane za herbatę wykwintną, spożywaną w małych ilościach. 
 
Gyokuro 'Yutaka', które obecnie mamy w ofercie, jest certyfikowane i pochodzi z ekologicznych upraw. 
Kraj pochodzenia: Japonia, prefektura Kagoshima
 
Sposób przygotowania: Należy zaparzać ok. 1,5 min wodą o temperaturze 65°C. należy odlać całą pozostałą wodę, aby uniknąć zgorzknienia kolejnego naparu przy kolejnym parzeniu. Czas drugiego parzenia należy skrócić do 20-30 sekund. Trzecie i czwarte parzenie kolejno wydłużamy do 1 min i 2 min. 

 

Sposoby parzenia
4-5 g / 150 ml
60-65°C
1,5 min.
Należy zaparzać ok. 1,5 min wodą o temperaturze 60°C. należy odlać całą pozostałą wodę, aby uniknąć zgorzknienia kolejnego naparu przy kolejnym parzeniu (nawet do 5 razy). Czas drugiego parzenia należy skrócić do 20-30 sekund. Trzecie i czwarte parzenie wydłużamy kolejno do 1 min, i 2 min.
Oceny i opinie
Bardzo dobrej jakości zielona herbata, delikatna w smaku i aromacie. Słodkawa, mi pachnie wodorostami a mojemu mężowi kukurydzą. W sam raz na letnie wieczory. Warto kupić i samemu spróbować określić smak i aromat.
Jolanta Jaworska | 12.06.2017
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(4/5)
Świetny aromat suchej jeszcze herbaty. Zaparzana pachnie równie dobrze. Smak wyraźny, głęboki, pozostawiajacy na długo posmak w ustach. Slodko-warzywno-specyficzny. Dobra, polecam schłodzić do temperatury pokojowej po zaparzeniu.
Karol Bat | 12.01.2017
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(4/5)
Niebo. Delikatna, ale pełna smaku zapachu świeżo skoszonej trawy, w pierwszym parzeniu, a z każdym kolejnym przechodzi bardziej w słodycz. W swoim rodzaju najlepsza.
Łukasz Chmielewski | 03.01.2016
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Herbatą jestem rozczarowana. Do dzisiaj nie wiedziałam dokładnie co oznacza szpinakowy smak zielone herbaty... po zaparzeniu (zgodnie z zaleceniami) Gyokuro już wiem. Słodkawa nuta i kolor są fajne, ale tak jak ktoś tu wcześniej pisał, wyczuwa się też rybny aromat, co jest już mniej przyjemne. Raczej nie dla mnie.
Magdalena Bogdan | 20.02.2013
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(3/5)
Po prostu znakomita. Tylko trzeba uważać na temperaturę parzenia(jak zamiast 60 stopni damy 66 już smak będzie gorszy).
Paweł Kamiński | 10.12.2012
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Wspaniała Herbata. Czekam na Kabuse Nr.1 Napewno bede zamawial.
Thomas Tuszynski | 23.03.2011
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Właśnie otworzyłem paczkę i ją jako pierwszą zaparzyłem właśnie Gyokuro. No cóż: smak szpinaku i ryb. Aromat zdecydowanie lepszy od smaku. Mam nadzieję, że z czasem zmienię zdanie.
Adam Kostecki | 03.03.2011
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(2/5)
Pierwszy raz piłem japońską, zieloną i jestem nią zachwycony. Wspaniały smak. Z trzech parzeń najbardziej smakował mi pierwszy. Również pierwszy raz dokonałem zamówienia na eherbata i także jestem zadowolony. Szybka przesyłka, nowe opakowania, którym pełną ocenę będę mógł wystawić po opróżnieniu opakowania, ale po pierwszej styczności z nimi jestem zadowolony i myślę, że zdadzą egzamin. Na opakowaniach jest dokładna instrukcja parzenia. Po prostu całkowita satysfakcja!!!:)
Patryk Nazimek | 13.01.2011
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(5/5)
Osobiście nie zawiodłem się na Gyokuro , zarówno jej smak jak i aromat idealnie trafiają w moje wymagania. Natomiast bogate właściwości jakimi obdarzony jest ten napar stawiają tą herbe w czubie mojego prywtnego rankingu
Mariusz Piotrowski | 17.10.2010
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Osobiście nie zawiodłem się na Gyokuro , zarówno jej smak jak i aromat idealnie trafiają w moje wymagania. Natomiast bogate właściwości jakimi obdarzony jest ten napar stawiają tą herbe w czubie mojego prywtnego rankingu
Mariusz Piotrowski | 17.10.2010
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Jak dla mnie to obłęd... ten zielony kolor. Cena może wydawać się wygórowana, ale coś za coś. Duże uznanie dla sklepu :)
Paweł Róg | 09.04.2010
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Najbardziej lubiana herbata przez naszych klientów. Szlachetna i wysoka jakość. Ten szpinakowy kolor i smak (bardziej wodorostowy) dowodzi że jest to oryginalna herbata Gyokuro. Nie jest to herbata dla każdego, nie każdy doceni jej wartości smakowe - ponieważ są one specyficzne.
Restauracja Sakura | 27.11.2009
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
uwielbiam szpinak, ale niekoniecznie herbatę o jej smaku :-) zaznaczam, że zieloną herbatę pijam często i bardzo lubię. rozaczarowanie
Anna Skoczeń | 01.06.2009
aromat:
     
(2/5)
smak:
     
(1/5)
Nic specjalnego. Słodka, mdła. Na początku mi smakowała, potem smak się ukształtował tak, iż niespecjalnie za nią tęsknię. Droga jak wszyscy diabli, elitarna, najlepsza, najcenniejsza i wiele innych naj-. Niemniej ja uważam, że choć Japończycy mają fantastyczne auta, to w herbacianym rzemiośle do Chińczyków nawet zbliżyć się na CAL nie są w stanie.
Marek Chrobot Apteka Z Plusem | 22.04.2009
aromat:
     
(3/5)
smak:
     
(3/5)
Naprawdę delikatna i wykwintna w smaku, nie dla szukających wielkich doznań.
Adam Bąk | 23.10.2008
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(4/5)
Godna polecenia herbata - silny napar klasycznej Gyokuro i piękny kolor herbaty. Kiedyś zamawiałem w internecie już herbatę o tej nazwie, ale to chyba była chińska podróbka - kolor żółty jak słoma, i smak bardzo blady i nieprzyjemny w porównaniu z tą herbatą.
Maciej Zawada | 18.04.2008
aromat:
     
(0/5)
smak:
     
(0/5)
Szybka dostawa w ciągu dwóch dni.
Anna Wojda - Dębek | 06.02.2008
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(4/5)
Kraków, Floriańska 13, tel: 604 133 733,
Website Security Test