Gyokuro
klasyczne gyokuro z prefektury Kagoshima

Gyokuro – (玉露 „Drogocenna rosa”) – jakościowo najwyższy gatunek zielonej herbaty japońskiej. Wytwarzana pracochłonną procedurą, czego rezultatem jest niepowtarzalny i bogaty smak!
Gyokuro to herbata charakteryzująca się przede wszystkim intensywnym umami („piąty smak”, częsty w wielu potrawach kuchni azjatyckiej). W posmaku słodka, długo utrzymuje się w ustach. Jest też bogata w aminokwasy i kofeinę. To orzeźwiający i dodający energii napój.
Za unikalny smak gyokuro odpowiada specjalna metoda uprawy tej herbaty. 3-4 tygodnie przed zbiorami krzewy są przykrywane i ogranicza się dopływ światła słonecznego. Dzięki temu listki zawierają więcej chlorofilu, aminokwasów i kofeiny, a mniej tanin. W związku z tym smak gyokuro jest słodszy i gładszy.
Gyokuro jest także w Japonii uznawane za herbatę wykwintną, spożywaną w małych ilościach.
Gyokuro 'Yutaka', które obecnie mamy w ofercie, jest certyfikowane i pochodzi z ekologicznych upraw.
Kraj pochodzenia: Japonia, prefektura Kagoshima
herbata:
funkcje:
aromat:
zbiory:
Parzenie
7-8g / 250 ml
I parzenie 60°C;
II 70°C;
III 85°C
II 70°C;
III 85°C
I parzenie ~1,5 min;
II 20s;
III 40-60s
II 20s;
III 40-60s
3 parzenia
Napar należy odlać do ostatniej kropli, aby jak najmniej wody zostało w liściach pomiędzy parzeniami.
Gyokuro
klasyczne gyokuro z prefektury Kagoshima
smak
aromat
dostawa w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
dostawa zagraniczna:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Mariusz
smak 5.00
aromat
5.00
Osobiście nie zawiodłem się na Gyokuro , zarówno jej smak jak i aromat idealnie trafiają w moje wymagania. Natomiast bogate właściwości jakimi obdarzony jest ten napar stawiają tą herbe w czubie mojego prywtnego rankingu
Mariusz
smak 5.00
aromat
5.00
Osobiście nie zawiodłem się na Gyokuro , zarówno jej smak jak i aromat idealnie trafiają w moje wymagania. Natomiast bogate właściwości jakimi obdarzony jest ten napar stawiają tą herbe w czubie mojego prywtnego rankingu
Restauracja
smak 5.00
aromat
5.00
Najbardziej lubiana herbata przez naszych klientów. Szlachetna i wysoka jakość. Ten szpinakowy kolor i smak (bardziej wodorostowy) dowodzi że jest to oryginalna herbata Gyokuro. Nie jest to herbata dla każdego, nie każdy doceni jej wartości smakowe - ponieważ są one specyficzne.
Łukasz
smak 5.00
aromat
5.00
Niebo. Delikatna, ale pełna smaku zapachu świeżo skoszonej trawy, w pierwszym parzeniu, a z każdym kolejnym przechodzi bardziej w słodycz. W swoim rodzaju najlepsza.
Paweł
smak 5.00
aromat
5.00
Po prostu znakomita. Tylko trzeba uważać na temperaturę parzenia(jak zamiast 60 stopni damy 66 już smak będzie gorszy).
Paweł
smak 5.00
aromat
5.00
Jak dla mnie to obłęd... ten zielony kolor. Cena może wydawać się wygórowana, ale coś za coś. Duże uznanie dla sklepu :)
Nikodem
smak 5.00
aromat
5.00
Faktycznie, jak ktoś szuka umami to to jest bomba, dla mnie aż za bardzo chyba, coś jak kostka warzywna albo miałem dziwny dzień ;) drugie zalanie bardziej morskie, konkret herbata, mnie przytłoczyła.
Paulina
smak 5.00
aromat
5.00
Zielona z przytupem, mój ukochany rodzaj herbaty:) Zaparzona zgodnie z zaleceniami jest mocna, niewykluczone że potrzeba entuzjasty herbat zielonych aby ją udźwignąć. Umami pierwsza klasa, będę musiała niedługo kupić jej więcej :)
Thomas
smak 5.00
aromat
5.00
Wspaniała Herbata.
Czekam na Kabuse Nr.1
Napewno bede zamawial.
Michał
smak 5.00
aromat
4.00
Fajna pierwsze parzenie wykonałem wodą w temperaturze pokojowej i parzyłem przez 14 min chciałem zobaczyć ile da się z niej wyciągnąć smaku Umami. Bardzo mocny smak Umami pojawiają się te warzywne nuty głównie ziemniaka ale też jak to umami słodki finnish na języku bardzo fajne Gyokuro
Anna
smak 4.00
aromat
5.00
Szybka dostawa w ciągu dwóch dni.
Michał
smak 5.00
aromat
4.00
Drogocenna rosa, starannie cieniowana perła, kolorowy wykwit zrelaksowanej koncentracji.
tak
Bardzo smaczna, przyjemna herbata : obowiązkowa pozycja przy moim każdym zakupie.
Nasycony żółto-zielony kolor naparu, szczególnie przy pierwszym zalaniu. Wyraźne gyokurowe umami i idące za nim l-teaninowe działanie.
Uwaga : jest to 'podstawowe' gyokuro dostępne w tej zacnej herbaciarni, czyt. wyżej jest tylko lepiej :)
Biorąc to pod uwagę jestem regularnie zadziwiany tak dobrym stosunkiem cena/jakość.
Pozdrawiam ekipę eherbaty
Kacper
smak 5.00
aromat
4.00
Bardzo ciekawa herbata pod względem smaku oraz samego koloru i metody parzenia, można powiedzieć że jest jak najbardziej unikalna !
Jeżeli chodzi o jej walory smakowe to ciężko wychwycić konkretną nutkę ale osobiście przypomina mi to smak słodkiego ryżu nacechowanego sporą ilością smaku typowego umami. Warto zwrócić uwagę na to herbatę, osobiście serdecznie polecam
Patryk
smak 5.00
aromat
4.00
Pierwszy raz piłem japońską, zieloną i jestem nią zachwycony. Wspaniały smak. Z trzech parzeń najbardziej smakował mi pierwszy.
Również pierwszy raz dokonałem zamówienia na eherbata i także jestem zadowolony. Szybka przesyłka, nowe opakowania, którym pełną ocenę będę mógł wystawić po opróżnieniu opakowania, ale po pierwszej styczności z nimi jestem zadowolony i myślę, że zdadzą egzamin. Na opakowaniach jest dokładna instrukcja parzenia. Po prostu całkowita satysfakcja!!!:)
Karol
smak 4.00
aromat
5.00
Świetny aromat suchej jeszcze herbaty. Zaparzana pachnie równie dobrze. Smak wyraźny, głęboki, pozostawiajacy na długo posmak w ustach. Slodko-warzywno-specyficzny. Dobra, polecam schłodzić do temperatury pokojowej po zaparzeniu.
Jolanta
smak 4.00
aromat
4.00
Bardzo dobrej jakości zielona herbata, delikatna w smaku i aromacie. Słodkawa, mi pachnie wodorostami a mojemu mężowi kukurydzą. W sam raz na letnie wieczory. Warto kupić i samemu spróbować określić smak i aromat.
Adam
smak 4.00
aromat
4.00
Naprawdę delikatna i wykwintna w smaku, nie dla szukających wielkich doznań.
Oliwier
smak 4.00
aromat
4.00
Nie wystawię niskich gwiazdek w opinii, aby kogoś nie zmylić. Jeśli ktoś szuka smaku umami, to to jest chyba jego najczystsza forma, jaką czułem. Nie podoba mi się, ponieważ dla mnie pachnie gotującymi się udkami z kurczaka, podobnie smakuje- jak woda z gotowania udek z kurczaka. Nie lubię udek z kurczaka. Warto spróbować, na prawdę warto, ale mi nie podeszło.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



