Bai Hao Yin Zhen

Bai Hao Yin Zhen (Srebrna Igła, Silver Needle) - to jedna z najbardziej cenionych i poszukiwanych herbat. Niewielkie ilości wytwarzanej herbaty czynią ją trudno dostępną i drogą. Jej skład stanowią tylko młode, nierozwinięte pąki liściowe o srebrnawym odcieniu, które po ręcznym zerwaniu są natychmiast poddawane więdnięciu i suszeniu naturalnymi metodami. Dzięki obecności jedynie pączków herbata ta posiada najwięcej cennych właściwości, które odnoszą się do herbat białych.
Yin Zhen (Srebrna Igła) pochodzi z Fujian, prowincji chińskiej słynącej z produkcji najlepszych oolongów i herbat białych. Suchy liść tej herbaty jest obrazem perfekcji chińskiego herbatyzmu. Srebrne, gęsto owłosione tipsy w kształcie małych, grubych igiełek dają napar o niesamowicie lekkim aromacie i subtelnym smaku. Yin Zhen jest herbatą pobudzającą, dobrze przygotowana ma gładki, niemalże eteryczny smak, czasami przypominający gruszki, śmietanę albo suchą, jesienną łąkę.
Proponujemy przygotowanie na dwa sposoby:
1) Pierwsze parzenie ok. 2 min./temp. 85ºC. 1 gram na 100ml wody. Drugie wydłużyć do 5 min. Ostatnie parzenie może trwać nawet ok. 10 min.
2) 3g liści na 150 ml wody zalewamy 90-95ºC i parzymy 2 minuty. Drugie parzenia w tej samej temperaturze wody wydłużamy do 4 minut. Ostatnie, trzecie parzenia może trwać do 10 minut.
Kraj pochodzenia: Chiny, prowincja Fujian
* Należy pamiętać, aby dla uzyskania właściwego smaku po każdym parzeniu oddzielić liście od naparu.
Bai Hao Yin Zhen

trwa wysyłanie opinii...



