KLASYCZNA PREMIUM BIAŁA ŻÓŁTA ZIELONA OOLONG ZIELONA Z DOD. CZARNA CZARNA Z DOD. PU ERH ZIOŁA ROOIBOS OWOCOWA YERBA MATE AKCESORIA
Bai Hao Yin Zhen

Bai Hao Yin Zhen

Aromat:
     
(ocena: 4.17/5)
Smak:
     
(ocena: 4.33/5)
Asortyment:
Gramatura i cena:
Opis produktu

Bai Hao Yin Zhen (Srebrna Igła, Silver Needle Tea, Yin Zhen) - to jedna z rzadkich, najbardziej cenionych i poszukiwanych herbat. Niewielkie ilości wytwarzanej herbaty czynią ją bardzo niedostępną i drogą. Jej skład stanowią tylko młode, nierozwinięte pączki (white tips) o srebrnawym odcieniu, które po ręcznym zerwaniu są natychmiast poddawane więdnięciu i suszeniu naturalnymi metodami. Dzięki obecności jedynie pączków herbata ta posiada najwięcej cennych właściwości, które odnoszą się do herbat białych. 

Dawniej herbaty białe przeznaczone były wyłącznie dla cesarza i jego dworu, nawet dziś trudno kupić jakościową przedstawicielkę tego rodzaju herbat, nie wydając majątku. Yin Zhen (Srebrna Igła) pochodzi z Fujian, prowincji chińskiej słynącej z produkcji najlepszych oolongów i herbat białych. Suchy liść tej herbaty jest obrazem perfekcji chińskiego herbatyzmu. Srebrne, gęsto owłosione tipsy w kształcie małych, grubych igiełek dają napar o niesamowicie lekkim aromacie i subtelnym smaku. Yin Zhen jest herbatą lekko pobudzającą, dobrze przygotowana ma gładki, niemalże eteryczny smak, czasami przypominający gruszki, śmietanę albo suchą, jesienną łąkę. 

Proponujemy przygotowanie na dwa sposoby:

1) Uzyskanie pełnego, ale delikatniejszego naparu. Pierwsze parzenie ok. 2 min./temp. 85ºC. Drugie wydłużyć do 3-4 min. Ostatnie parzenie może trwać nawet ok. 10 min.
2) 3g liści na 150 ml wody zalewamy 90-95ºC i parzymy 2 minuty. Drugie parzenia w tej samej temperaturze wody wydłużamy do 4 minut. Ostatnie, trzecie parzenia może trwać do 10 minut. 

Kraj pochodzenia: Chiny, obszar Fuding, prowincja Fujian

* Dla uzyskania właściwego smaku i "wydobycia" z herbaty zdrowotnych właściwości, należy pamiętać, aby po każdym parzeniu oddzielić liście od naparu.

Zobacz nasz nowy filmik!

 

Sposoby parzenia
3 g/150 ml
90-95ºC
2-4 min.
Oceny i opinie
Herbata godna polecenia. Coś w niej jest ;)
Małgorzata Łubiarz | 07.01.2016
aromat:
     
(3/5)
smak:
     
(3/5)
Delikatna herbata. Przy pierwszym parzeniu wyczuwam bardzo delikatny posmak słodkich orzechów włoskich.
Kinga Białek | 06.10.2013
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Nic specjalnego. Smak lekko owocowy, kwaskowaty jakiś.
Zbigniew Janicki | 15.06.2012
aromat:
     
(3/5)
smak:
     
(3/5)
Naprawdę rewelacyjna! Pijąc pierwszą czarkę miałem mieszane uczucia - smaki;) -, ale kończąc drugą byłem już pewien, że takiej herbaty jeszcze nigdy nie miałem przyjemności próbować. Polecam!!
Marcin Molski | 21.01.2011
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Zgadzam sie z poprzednimi komentarzami ! faktycznie na początku jest trochę a moze sie mi wydaje goryczkowata , choc to normalne ! ale puzniej ta mała gozycz przechodzi w cos co nieumie okreslic :) poprostu Bajera mód w gębie :) ze tak bzytko sie wyraze , wysyłka expresowa jak teleportacja :)
Andrzej Śmieszek | 05.01.2011
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(5/5)
...no... to co czytałem o Bai Hao Yin Zhen - białej herbacie - jest PRAWDĄ, słusznie w rankingu białych SKARBÓW stoi nie za a obok PAKLUM. Natychmiast po otrzymaniu przesyłki z tą herbatą /do 48 godzin na miejscu i to z premią w postaci paczuszki Ding Gu Da Fang/ wykonałem DWA parzenia !!!... dzięki Ci CZARECZKO za to \\\"niebo w ustach\\\" Igorecki
Witold Grudecki | 16.09.2010
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Długo szukałem tej herbaty, w końcu znalazłem. Muszę przyznać, że choć pierwsze wrażenie było takie, że nie odbiega ona za wiele od innych białych herbat klasycznych, bez dodatków - to jednak już pod koniec picia pierwszego naparu poczułem, że ma coś w sobie ta herbata, może ten długi smak pozostający w ustach, może ta dostojność.. nie wiem, ale chętnie po nią będę sięgał od święta.
Marcin Łapiński | 04.09.2007
aromat:
     
(0/5)
smak:
     
(0/5)
Kraków, Floriańska 13, tel: 604 133 733,
Website Security Test