Fuding Longzhu Baicha
biała herbata w formie kulek

Fuding Longzhu Baicha – oryginalna biała herbata z Fuding. Zwinięta w kształt „smoczych pereł”, czyli longzhu, sezonowana przez kilka lat. Słodka i łagodna herbata z ekologicznych upraw.
Pierwszy kontakt tej herbaty z gorącą wodą uwalnia kuszący i jednoznacznie słodki aromat. Można poczuć aromaty kojarzące się z dojrzałymi owocami i wanilią. Jest to cecha charakterystyczna dla sezonowanych herbat białych, a prezentowana herbata przed formowaniem w kulki dojrzewała przez 2 lata. Jest to nadal młoda herbata biała, ale już zaznaczone są cechy typowe dla dłużej leżakujących herbat. Smak jest słodko - kwaskowy, dominują akcenty ziołowe i owocowe. Każda kulka waży około 5 gramów.
To herbata, która nadaje się do długiego parzenia w większej ilości wody, ale także do parzenia w stylu gongfu cha. Warto dać jej albo więcej czasu, albo „przepłukać” ją wrzątkiem, żeby pozwolić zbitej kulce otworzyć się.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian, Fuding
Kultywar: Fuding Dahao (co to jest i jakie ma znaczenie?)
Pierwszy kontakt tej herbaty z gorącą wodą uwalnia kuszący i jednoznacznie słodki aromat. Można poczuć aromaty kojarzące się z dojrzałymi owocami i wanilią. Jest to cecha charakterystyczna dla sezonowanych herbat białych, a prezentowana herbata przed formowaniem w kulki dojrzewała przez 2 lata. Jest to nadal młoda herbata biała, ale już zaznaczone są cechy typowe dla dłużej leżakujących herbat. Smak jest słodko - kwaskowy, dominują akcenty ziołowe i owocowe. Każda kulka waży około 5 gramów.
To herbata, która nadaje się do długiego parzenia w większej ilości wody, ale także do parzenia w stylu gongfu cha. Warto dać jej albo więcej czasu, albo „przepłukać” ją wrzątkiem, żeby pozwolić zbitej kulce otworzyć się.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian, Fuding
Kultywar: Fuding Dahao (co to jest i jakie ma znaczenie?)
herbata:
funkcje:
zbiory:
Parzenie
1 szt. / 250-300 ml
96°C (wrzątek)
I parzenie 3 minuty
II 3 minuty
III 6-7 minut
II 3 minuty
III 6-7 minut
3 parzenia
Polecamy także parzenie w stylu gongfu cha: 1 kulka na 100-120 ml, wrzątek. Przed właściwym parzeniem kulkę należy „obudzić” przelewając wrzątkiem i pozostawiając w wodzie na około 20 sekund. Tę wodę wylewamy i przystępujemy do pierwszego parzenia, które powinno trwać około 20 sekund.
Fuding Longzhu Baicha
biała herbata w formie kulek
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Konrad
smak 5.00
aromat
5.00
Bardzo przyjemny i słodki smak, szczerze polecam
TomEk
smak 5.00
aromat
5.00
Ciekawa biała herbata. Bogaty aromat. Czuć słodycz i owocową nutę charakterystyczną dla białych herbat sezonowanych ????
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



