Ya Bao Yesheng
jedna z najbardziej zaskakujących herbat

Ya Bao Yesheng – młode pąki dzikiej odmiany drzew herbacianych rosnących w prowincji Yunnan. Z tych samych drzew najczęściej produkuje się herbaty pu-erh, przez co Ya Bao czasem nazywane jest „białym pu-erhem”.
Wygląd tej herbaty jest zupełnie odmienny od tego, do którego jesteśmy przyzwyczajeni. Jej wygląd, aromat i smak sprawiają, że wiele osób zastanawia się, czy te liście, a właściwie same pąki, w ogóle pochodzą z krzewów herbacianych. Pochodzą, lecz są to pąki spoczynkowe i pąki kątowe wielu yunnańskich odmian wielkolistnych, a w rzadszych przypadkach pąki szczytowe niektórych odmian dzikich. Pąki te zbierane są tuż po zimie, w styczniu i lutym. Prezentowana wersja Ya Bao pochodzi z Dehong w zachodniej części Yunnanu i rośnie około 1800 m n.p.m.
Smak i aromat: bardzo unikalny i charakterystyczny dla tej herbaty, łączy w sobie słodkość z lekką ostrością sosnowych igieł. Arbuzowy posmak z wyczuwalną nutą wanilii. Całość bardzo lekka.
Sposób parzenia: Jeden gram herbaty odmierzamy na każde 50 ml wody. Polecamy parzyć tę herbatę dwa, trzy, maksymalnie cztery razy. Parzymy w temperaturze 95ºC przez 1,5 minuty, drugie parzenie 95ºC i 3 minuty, trzecie parzenie 5-6 minut również w temp. 95ºC.
* Dla uzyskania właściwego smaku należy pamiętać, aby po każdym parzeniu oddzielić liście od naparu.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Dehong
II 3 min
III 6 min
Ya Bao Yesheng
jedna z najbardziej zaskakujących herbat

trwa wysyłanie opinii...



