Ya Bao Yesheng

Ya Bao Yesheng – młode pąki dzikiej odmiany drzew herbacianych rosnących w prowincji Yunnan. Z tych samych drzew najczęściej produkuje się herbaty pu-erh, przez co Ya Bao czasem nazywane jest „białym pu-erhem”.
Wygląd tej herbaty jest zupełnie odmienny od tego, do którego jesteśmy przyzwyczajeni – to nierozwinięte lub częściowo rozwinięte pąki zespolone ze sobą. Pochodzą one z drzew odmiany Camellia Sinensis var. dehongensis, nazywanej też „odmianą purpurową”.
Smak i aromat: bardzo unikalny i charakterystyczny dla tej herbaty, łączy w sobie słodkość z lekką ostrością sosnowych igieł. Arbuzowy posmak z wyczuwalną nutą wanilii. Całość bardzo lekka.
Sposób parzenia: Jeden gram herbaty odmierzamy na każde 50 ml wody. Polecamy parzyć tę herbatę dwa, trzy, maksymalnie cztery razy. Parzymy w temperaturze 95ºC przez 1,5 minuty, drugie parzenie 95ºC i 3 minuty, trzecie parzenie 5-6 minut również w temp. 95ºC.
* Dla uzyskania właściwego smak należy pamiętać, aby po każdym parzeniu oddzielić liście od naparu.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan
Ya Bao Yesheng

trwa wysyłanie opinii...



