TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
do zapłaty 0 pln
kod promocyjny
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
Woojeon
Woojeon (Ujeon) – wysokiej jakości, najmłodsza zielona herbata pochodząca z koreańskiej wyspy Jeju. Nazwa Woojeon znaczy „sprzed deszczu” (chiń. yuqian), co w wywodzącej się z Chin klasyfikacji odnosi się do herbaty zbieranej przed 20 kwietnia. Chociaż w Chinach zbiory najlepszych herbat odbywają się przed 4, 5 kwietnia (mingqian), w Korei, ze względu na nieco chłodniejszy klimat, pierwszy zbiór przypada ok. 2 tyg. później. To kolejna, po sejaku, koreańska herbata dostępna w naszym sklepie. 
 
Herbatę Woojeon cechuje łagodny, lekko warzywny smak, z pojawiającą się od pierwszego łyku delikatną prażoną nutą w tle. W smaku napar kojarzy się z japońską herbatą kamairicha, w której również oksydacja jest zatrzymywana poprzez podgrzanie, zamiast parowania. 
 
Tradycyjna klasyfikacja zielonych herbat koreańskich, ze względu na porę zbioru i wielkość zebranych liści:
 
1. Woojeon - zbiory zaczynają się przed 20 kwietnia (przed Gogu). Zrywane są wówczas najmłodsze, delikatne listki. To najbardziej ceniona koreańska zielona herbata.
2. Sejak - drugie zbiory, zaczynające się od Gogu (20 kwietnia) i trwające około 2 tyg., do pierwszych dni maja (Ipha).
3. Joongjak (Jungjak) - letnie zbiory, rozpoczynające się po Ipha, czyli w okolicach 5, 6 maja; zrywane są już tylko większe liście.
4. Deajak - najpóźniejsze zbiory, przypadające na czerwiec. Do produkcji Deajak wykorzystuje się duże, starsze liście, z niższych partii krzewu. Przeznaczane są one na masowo wytwarzane, często ekspresowe herbaty.

Pochodzenie: Korea Południowa, wyspa Jeju
 

Woojeon

smak
     
5.00
aromat
     
4.50
dostawa: od 7 PLN, darmowa dostawa od 100 PLN, wysyłki ZAGRANICZNE za 45 PLN (stały koszt)
wysyłka ekspresowa w ciągu 24h
opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-sb 10-20.00 KOSZT DOSTAWY - PŁATNOŚĆ - ZWROT
typ:
zielona, klasyczna
region:
Korea
zbiory:
wiosenne/first flush
Parzenie
4-5 g / 250 ml
70°C
1-2 min.
Herbatę można zaparzać kilkukrotnie.
OCEŃ PRODUKT
4.75 2 5 0
     
     

trwa wysyłanie opinii...

Łukasz smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Naprawdę wspaniała i wyśmienita herbata... wyjątkowy aromat, intrygujący smak. Polecam nie tylko jako herbacianą ciekawostkę :)
J smak  
     
5.00     aromat  
     
4.00
Herbata jest bardzo dobra, niemniej cena dla mnie to początek pułapu pod tytułem "golenie snobów". W dodatku nie jest otoczona tradycją jak drogie, regionalne herbaty chińskie, które warto spróbować przynajmniej ze względów kulturowych. Mniejsza cierpkość od Sejak, trochę większa słodycz i umami. Czy różnica jest warta 40% wyższej ceny? NIE. Generalnie nie można się do niczego przyczepić: napar to gładkie, słodkie umami o pięknym kolorze. Zero goryczy i cierpkości, bardzo niska warzywność, zerowa trawiastość. Moc dobra. Myślę, że to korzystniejsza oferta od wielu herbat japońskich, choć bezpośrednio nie można porównywać, bo te herbaty w których utlenianie enzymatyczne zatrzymywane jest gorącą wodą smakują słodko-gładko, te parowane smakują świeżo-trawiasto.
ostatnio przeglądane