Sejak

Sejak – dobrej jakości herbata zielona koreańska, harmonijna, pełna i gładka w smaku.
Typowe dla herbat japońskich nuty trawiaste i morskie przeplatają się z bardziej charakterystycznymi dla herbat chińskich aromatami kwiatowymi i pieczonymi. Smak jest orzeźwiający, a napar ma kremową strukturę.
Sejak oznacza koreańską herbatę zieloną zbieraną pomiędzy 20 kwietnia a 5 maja, gdy zaczyna się lato.
Herbata zbierana jest z dwóch listków i pąku na szczycie gałązki krzewu herbacianego.
Przy parzeniu, koniecznie podgrzewamy naczynie w którym parzymy, delektując się aromatem wrzuconych tam liści.
Pochodzenie: Korea Południowa, wyspa Jeju, plantacja Osulloc
Parzenie: 3 gramy na 200 ml, zalewamy wodą o temperaturze 75 stopni na 2-3 minuty. Można również parzyć stosując wodę 60-65 stopni na 1,5 minuty - jak dla gyokuro japońskiego. Obniżenie tej temperatury sprawia że tłumimy szybkie wydzielanie się katechin, na rzecz wydobycia aminokwasów co jest istotne dla orzeźwiającego charakteru naparu. Herbatę można zaparzać trzykrotnie.
Sejak

trwa wysyłanie opinii...



