Gyokuro Kyoto 2023

Gyokuro Kyoto 2023 – wysokiej klasy gyokuro, pochodzące z jednego z najbardziej cenionych regionów upraw. Ciemnozielony, pierwszorzędny liść zwinięty w połyskujące igiełki. Certyfikowana uprawa ekologiczna.
To klasyczne gyokuro z intensywnym umami i słodkim posmakiem. W aromacie obecne są nuty morskie, kwiatowe i łąkowe. Napar ma piękny, intensywnie zielony kolor. Przyjemna, oleista struktura naparu.
Gyokuro zawdzięcza swój unikalnych charakter temu, że na około 3 tygodnie przed zbiorami krzewy herbaciane zostają przykryte i aż do zbiorów rosną w cieniu. Historia gyokuro sięga roku 1835, kiedy Yamamoto Kahei zastosował tę technikę, wcześniej stosowaną już przy uprawie krzewów na herbatę matcha, przy uprawie krzewów przeznaczonych na herbatę liściastą.
Gyokuro jest herbatą ekskluzywną i na specjalne okazje. Na co dzień w Japonii pije się takie herbaty jak sencha, bancha, kukicha, genmaicha czy hojicha.
Ze względu na wyższą niż w większości herbat zawartość L-teaniny, gyokuro nie tylko dobrze pobudza, ale też wspomaga koncentrację i pracę mózgu.
Pochodzenie: Japonia, prefektura Kioto, Ujitawara (kliknij w link, aby przejść do mapy)
Zbiory: maj 2023
Kultywary: yabukita i okumidori
Kultywary: yabukita i okumidori
Sposób pakowania: Opakowanie – płaska torebka 50g, pakowana w Japonii. W przypadku zamówienia 25 gramów, herbata jest zapakowana w nasze standardowe opakowanie – szczelnie zamkniętą torebkę ze strunowym zamknięciem, doskonale zabezpieczającą herbatę. Oryginalna torebka 50g z certyfikatem JAS.
Parzenie:
Dla gyokuro wysokiej jakości zalecamy tradycyjne parzenie:
I parzenie 1,5 minuty; temp. wody 40-50℃, 5g liści na 50-70 ml wody (!)
II parzenie 20 sekund; 50℃, ilość wody zwiększamy do 100 ml
III parzenie 1 minuta; 60℃
IV parzenie 1,5 minuty; 70℃
V parzenie 5 minut; 80℃
Można też parzyć ją podobnie jak herbatę sencha, ale z zachowaniem niższej temperatury (do 60℃).
Jak dokładnie przebiega produkcja gyokuro?
Na około 3-4 tygodnie przed zbiorami (w momencie zawiązywania pąków liściowych), cała plantacja zostaje przykryta płachtami materiału, lub w przypadku bardziej tradycyjnej produkcji herbat najwyższej jakości – bambusowymi i trzcinowymi matami. W początkowych dniach dopływ światła jest blokowany w około 60%, a następnie gęstość pokrycia jest zwiększana i światło odcinane jest w 90%. Sprawia to, że młode listki zmuszone są do produkcji większej ilości chlorofilu, kofeiny i aminokwasów. Zawierają natomiast mniej tanin, co skutkuje słodszym i subtelniejszym smakiem. Obecnie zbiory gyokuro przeprowadza się głównie maszynowo, ale nadal zdarza się herbata zbierana ręcznie.
Zebrane liście transportowane są jak najszybciej do fabryki. Tam poddaje się je działaniu pary wodnej przez około 20-30 sekund. Następnie liście są suszone powietrzem, sortowane, a ostatecznie formowane i ostatecznie suszone na podgrzewanych blatach, aż do otrzymania poziomu wilgoci w liściach w granicach 3%.
herbata:
funkcje:
zbiory:
Parzenie
5 g / 150 ml
50-60°C
I parzenie 1 min;
II 20s;
III 45s
II 20s;
III 45s
3 parzenia
Dokładniejsze wskazówki dotyczące parzenia w opisie herbaty.
Gyokuro Kyoto 2023
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Paweł
smak 5.00
aromat
5.00
Wyśmienita herbata,
Jestem fanem zielonej herbaty
Piłem około czterdziestu odmian zielonej herbaty , ta jest wyjątkowa .
Polecam
Dziękuje
Oskar
smak 5.00
aromat
5.00
Jest to moja ulubiona Gyokuro jaką piłem :) Igiełki. ładne i wyglądające bardzo żywo. Faktycznie intensywne umami i słodki posmak a w aromacie bardziej wyczułem nuty kwiatowe i łąkowe. Jak na razie jedna z ulubionych herbat Japońskich jakie piłem. :)
Andrzej
smak 5.00
aromat
5.00
Cieszy mnie, że u Państwa mogłem zakupić tą herbatę. Mój lekarz własnie polecał mi picie tej herbaty, ale nigdzie nie mogłem dostać dokładnie tej Giokuro z Kioto, o której mówił. Teraz wiem że to niezwykła herbata zielona.
Łukasz
smak 5.00
aromat
4.00
Mi bardzo smakuje ta herbata o poranku, kiedy się przyroda budzi do życia oraz wieczorem. Polecam pić na łonie przyrody, gdzie jej niepowtarzalny kolor i zapach nabiera prawdziwej mocy.
marcin
smak 4.00
aromat
4.00
dzisiaj ją pije pierwszy raz smak okej:) bardzo szybka obsługa polecam ten sklep.
Olga
smak 3.00
aromat
3.00
Powiem uczciwie, że zawiodła mnie dość mocno. Bardzo mało morskich akcentów, body dość gęste, ale nie wiem czy można mówić o intensywnym umami. Suche liście mało aromatyczne, sama herbata po zaparzeniu wpada nieco w słodko-maślane nuty charakterystyczne dla Gabalonga. Może niektórzy odkryją urok w nietypowym Gyokuro, ale ja szukałam czegoś tradycyjnego do przetestowania świeżo zakupionego dzbanka z glinki z Tokoname i nie mogę powiedzieć, żebym była zadowolona.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



