Jeoncha
koreańska herbata zielona w stylu japońskiej bancha
Jeoncha – koreańska herbata w przetwarzana w stylu japońskiej bancha. Obecna partia herbaty jeoncha pochodzi z upraw ekologicznych.
Herbata oddaje do naparu słodkawy i leciutko prażony smak orzechów laskowych. Ponieważ jest to herbata z późniejszego zbioru, jest stosunkowo intensywna, mniej wyrafinowana.
Aromat po wsypaniu do podgrzewanego naczynia, w którym parzymy herbatę jest intensywny, słodki, wzbudzający tylko pozytywne skojarzenia.
Herbaty koreańskie są uznawane za bliskie herbatom japońskim i chińskim, balansując smakowo pomiędzy tymi dwoma większymi kulturami. Prezentowana tu herbata jest koreańską wersją japońskiej sencha, ale można wyraźnie poczuć jej unikalny, koreański charakter.
Pochodzenie: Korea Południowa, wyspa Jeju, plantacja Osulloc
II 1 min
III 3 min
Jeoncha
koreańska herbata zielona w stylu japońskiej bancha
trwa wysyłanie opinii...