Matai Gushu Sheng Pu-erh 2023
świeży, surowy pu-erh ze starych drzew
![Matai Gushu Sheng Pu-erh 2023](/upload/products/2304/details/eherbata-pl-matai-gushu-sheng-pu-erh-2023-1.jpg)
Matai Gushu Sheng Pu-erh 2023 – młoda, surowa herbata Pu-erh świetnej jakości. Bardzo delikatna. Polecamy także fanom dobrych herbat zielonych.
Świeży, kwiatowo-ziołowy aromat. Smak delikatny, z minimalną jedynie goryczą. Posmak długi ale lekki, z przyjemną słodyczą i dosyć wyraźną nutą moreli. Napar koloru słomkowego, lekki, nieco mętny przez zawieszony meszek, którym pokryte są młode liście.
To herbata wytwarzana ze starych krzewów herbacianych w wieku od 100 do 200 lat, pochodzących z około 200-letniego ogrodu herbacianego w Matai, w regionie Lincang na zachodzie prowincji Yunnan. Ogród położony jest na wysokości około 1650 m n.p.m., a herbaciane krzewy rosną tutaj na bardzo skalistej glebie, wręcz bezpośrednio na wielkich skałach – dlatego tutejsza herbata jest nazywana także „yunnańską herbatą skalną”.
Prasowana w „ciastka” o rozmiarze i masie 200g. Ciastko nie jest mocno sprasowane, więc łatwo oddzielać liście bez ich łamania.
Zbiory: wiosna 2023
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Lincang, Matai
Szczep krzewu: yunnańska odmiana wielkolistna
Opcja 200g to całe ciastko w oryginalnym papierku. Pozostałe opcje to fragmenty ciastka i/lub liście luzem pakowane w nasze firmowe torebki.
Świeży, kwiatowo-ziołowy aromat. Smak delikatny, z minimalną jedynie goryczą. Posmak długi ale lekki, z przyjemną słodyczą i dosyć wyraźną nutą moreli. Napar koloru słomkowego, lekki, nieco mętny przez zawieszony meszek, którym pokryte są młode liście.
To herbata wytwarzana ze starych krzewów herbacianych w wieku od 100 do 200 lat, pochodzących z około 200-letniego ogrodu herbacianego w Matai, w regionie Lincang na zachodzie prowincji Yunnan. Ogród położony jest na wysokości około 1650 m n.p.m., a herbaciane krzewy rosną tutaj na bardzo skalistej glebie, wręcz bezpośrednio na wielkich skałach – dlatego tutejsza herbata jest nazywana także „yunnańską herbatą skalną”.
Prasowana w „ciastka” o rozmiarze i masie 200g. Ciastko nie jest mocno sprasowane, więc łatwo oddzielać liście bez ich łamania.
Zbiory: wiosna 2023
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Lincang, Matai
Szczep krzewu: yunnańska odmiana wielkolistna
Opcja 200g to całe ciastko w oryginalnym papierku. Pozostałe opcje to fragmenty ciastka i/lub liście luzem pakowane w nasze firmowe torebki.
herbata:
funkcje:
zbiory:
Parzenie
5-7g / 100ml
96°C (wrzątek)
I parzenie ok. 10 s.
II 10s
III 15s (kolejne parzenia stopniowo wydłużane)
II 10s
III 15s (kolejne parzenia stopniowo wydłużane)
ok. 10 parzeń
Powyższe parametry dotyczą parzenia w stylu gongfu cha, w gaiwanie lub małym czajniczku. Jeśli chcecie parzyć tę herbatę w dużym dzbanku, polecamy 4 gramy liści na 250 ml wody o temperaturze ok. 90°C. I parzenie 2 minuty, II 3-4 minuty.
Matai Gushu Sheng Pu-erh 2023
świeży, surowy pu-erh ze starych drzew
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
![](/assets/img/eherbata/darmowadostawa.jpg)
OPINIE
Krzysztof
29.06.2024
smak 4.00
aromat
5.00
Pamiętam, że moje pierwsze zetknięcie się z tą herbatą było pewnego rodzaju zawodem, ale kiedy do niej wróciłem, to znalazłem więcej ciekawych nut. Prawdopodobnie wynika to z tego, że piłem inny rocznik tej herbaty. 2023 jest trochę słabszy od 2022 albo 2021 (już nie pamiętam), ale też jest w porządku. W herbacie wyczuwalna jest kremowość, śmietanka, marcepan. Przypomina odrobinę jakąś białą herbatę pod tym względem. Jest też trochę palonego cukru, kwiatowości. Nie jest to jakaś wspaniała herbata, ale za tę cenę jest naprawdę spoko (przy czym inny rocznik był jeszcze lepszy).
Krzysztof
18.09.2021
smak 4.00
aromat
4.00
Trudna herbata, bardzo szybko ekstrahuje, puszczając do naparu dosyć mocną gorycz i cierpkość. Już przy 3-4 parzeniu gongfu zaczyna wytracać swoją moc, co za tym idzie także i walory aromatyczne. Może trzeba z nią poeksperymentować, zaparzyć inaczej lub poczekać aż dojrzeje. W obecnym stadium jej rozwoju, parząc wrzątkiem gongfu (ok. 10 g/100 ml, począwszy od 5-sekudnowych parzeń) wyczuwalny jest jej owocowy, morelowo-brzoskwiniowy aromat i bardzo mocno zaznaczona mineralność. Może trochę gumy balonowej i budyniowości. W posmaku nie ma szału, szybko zanika.
Oliwier
11.09.2021
smak 5.00
aromat
5.00
Jeden z moich ulubieńców w tym przedziale cenowym. Polecam spróbować :)
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane
![](/assets/img/eherbata/gwarancja.webp)
![](/assets/img/eherbata/gatunki.webp)
![](/assets/img/eherbata/doradztwo.webp)
![](/assets/img/eherbata/akcesoria.webp)