TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Vintage Gaoshan Liu Bao 2005

tradycyjna chińska herbata ciemna sezonowana w Malezji

Vintage Gaoshan Liu Bao 2005
Vintage Gaoshan Liu Bao 2005 – herbata ciemna Liu Bao z górskich upraw –  dzięki długiemu przechowywaniu w wilgotnym klimacie Malezji nabrała gładkiego i słodkiego smaku. 
           
Aromat ziemisty i słodki, lekko drzewny. W smaku jest to herbata bardzo dojrzała, łagodna i słodka. Wybijają się nuty smakowe kojarzące się z grzybami i korzeniami wykorzystywanymi w dalekowschodniej medycynie naturalnej, jak fu ling (Wolfiporia extensa) czy żeń-szeń, a przy długim parzeniu dominujące stają się akcenty czekoladowe. 

Niezbyt wiele informacji o tej herbacie można podać z całkowitą pewnością. Pochodzi ponoć z wysokogórskich upraw, co w przypadku Liu Bao oznacza herbatę rosnącą na wysokości około 1000 metrów n.p.m. lub nieco wyżej. Pochodzi z Wuzhou – jak przystało na Liu Bao – ale istnieje prawdopodobieństwo, że jest to mieszanka liści z różnych regionów, co również jest w przypadku Liu Bao powszechne. Na pewno wykorzystano młode i drobne listki z wiosennych zbiorów, bardzo dobrej jakości. Wiadomo z całą pewnością, że wprowadzona została na rynek w roku 2005, prasowana w dużych bambusowych koszach zawierających 40 kg herbaty, ale liście zostały na pewno zebrane we wcześniejszych latach. Jest też pewne, że była to herbata Liu Bao w tradycyjnym „surowym” stylu, będącym odpowiednikiem surowych herbat pu-erh, ale przechowywanie od 2005 roku w Kuala Lumpur zmieniło tę herbatę nie do poznania i żadnych „surowych” nut już w niej nie znajdziemy.  Rekomendujemy tę herbatę wszystkim, którzy tęsknią za wyprzedaną Four Gold Coins Liu Bao.

Pochodzenie: Chiny, Guangxi, Wuzhou
Zbiory: lata 2001-2004
Parzenie
4g / 250 ml
96°C (wrzątek)
I parzenie 2-3 minuty
II 6 minut
III 10 minut+
3 parzenia
Zdecydowanie zalecamy parzenie w stylu gongfu cha, używając 5-6g liści na 100 ml wody. Pierwsze parzenie powinno trwać około 20-30 sekund, kolejne stopniowo wydłużamy.

Polecamy też wypróbować długie parzenie tej herbaty w termosie: 1 gram liści na każde 100 ml wody, parzenie przez 20-30 minut.
przeglądane