TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Bulang Mountain Shu Pu-erh

Bulang Mountain Shu Pu-erh
Bulang Mountain Shu Puerh (布朗山熟普洱) - klasyczny pu’er fermentowany (shu/ripe) ze znanego regionu upraw. Zdecydowany smak dla tych, którzy szukają w herbatach pu’er nieco więcej mocy. 
 
Herbaty z Bulang uważane są za najbardziej wyraziste ze wszystkich pu’erów. Mają najwięcej pobudzającej „energii” oraz nieco więcej goryczki. Prezentowana przez nas herbata charakteryzuje się nutą suszonych grzybów w smaku i aromacie. 
 
Nazwa gór „Bulang” wywodzi się od nazwy grupy etnicznej zamieszkującej ten region. To właśnie ten lud jako pierwszy wykorzystywał w Yunnanie herbatę do celów leczniczych oraz najprawdopodobniej stworzył technikę obróbki herbat pu’er. Niewykluczone jest też, że była to pierwsza grupa etniczna na świecie zajmująca się uprawą krzewów herbacianych.
 
Herbata pu’er typu shu (ang. ripe) jest tworzona przez kilkutygodniowe dojrzewanie liści w warunkach zwiększonej wilgotności i w podniesionej temperaturze. Proces ten nazywany jest po chińsku wò dūi (渥堆) i został opracowany na początku lat 70. XX wieku, w celu osiągnięcia rezultatów przypominających te, do jakich herbata dochodzi po kilkudziesięciu latach naturalnego leżakowania. Stąd też nazywany jest często procesem przyspieszonego dojrzewania. Po ukończeniu fermentacji herbata musi odleżeć przynajmniej kilka miesięcy, aby ulotniły się z niej nieprzyjemne zapachy związane z działaniem mikrobów w czasie fermentowania. Niestety, często herbata pu’er sprzedawana jest bez dopełnienia tego punktu – na szczęście nie tym razem, bo ta herbata z Bulang  wytraciła już wszystkie niepożądane aromaty. 
 
Tradycyjne prasowanie w ciastka o gramaturze ok. 357 gramów. Udostępniamy możliwość zakupienia mniejszej części ciastka (50g lub 100g).
 
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, powiat Menghai.
aromat:
region:
Parzenie
4-5g/250 ml
96°C (wrzątek)
I parzenie 2-3 min
II 5-6 min
2-3 parzenia
Polecamy też parzenie w stylu gongfu cha - dużą ilość liści (ok.6g/100ml wody) parzymy wielokrotnie bardzo krótkimi parzeniami, zaczynając od kilku sekund i stopniowo je wydłużając.

Bulang Mountain Shu Pu-erh

smak
     
4.33
aromat
     
4.33
50g - 24 zł
100g - 48 zł
357g - 152 zł
wysyłka: w ciągu 1-2 dni roboczych zamów przez telefon   604 133 733   pn-pt 8-16:30
OPINIE
4.33 3 5 0
Konrad smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
W przeciwieństwie do przedmówcy, mnie zarówno zapach suchych liści, jak smak naparu bardzo pasuje - jak dla mnie klasyczny puerh. Parzenie: ok 4 g/ gaiwan nr 1, cztery do pięciu parzeń. Czas parzenia 30 sekund przez pierwsze trzy infuzje, wydłużany w czwartym parzeniu do 45s, a w ostatnim - do 1 minuty.
Grzegorz smak  
     
5.00     aromat  
     
4.00
Mocny smak, klasyczny. W tej cenie super.
Łukasz smak  
     
3.00     aromat  
     
4.00
Aromat jest ziemisty - nieszczególny, ale zgodny z rodzajem herbaty. Smak jest znacznie bardziej kontrowersyjny: faktycznie, jak w opisie na stronie sklepu, jest on wyraźnie grzybowy, co już samo w sobie nie każdemu podpasuje, ale co gorsza do tego dochodzi lekka słodycz. Słodzone suszone grzyby? No dla mnie - fuj. Na szczęście drugie parzenie daje trochę bardziej standardowy pu-erhowy smak. Parzona dwa razy w proporcjach ok. 5g na 250 ml wody.
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane