TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

HK Sheng Pu-erh 1998

tradycyjna herbata pu-erh w stylu hongkońskim

HK Sheng Pu-erh 1998
NOWOŚĆ
HK Sheng Pu-erh 1998 – wyjątkowa stara herbata sheng pu-erh w hongkońskim stylu. Prawdziwy smak zanikającej tradycji.

Klasyczne nuty starej herbaty pu-erh, przede wszystkim mieszanka aromatów drzewnych i kadzidlanych, z małą dawką piwnicznego czy ziemistego charakteru. Mimo wieku w herbacie tej nadal drzemie moc i taniczność, dzięki czemu nie ma uczucia, że pije się herbatę shu pu-erh – to z całą pewnością jest sheng! Bardzo rozgrzewająca. Pozostawia w ustach długi i pełny posmak. 


Ta herbata trafiła do Hong Kongu w roku 1998 w postaci „ciastek” świeżej, zielonej herbaty pu-erh. Ciastka zostały od razu pokruszone do stanu luźnych liści i małych grudek, a następnie zaczął się proces ich sezonowania – tradycyjnie hongkoński, w kontrolowanej podwyższonej wilgotności, z okresami „odpoczynku” herbaty w bardziej suchych warunkach. Taki proces wykończenia tej herbaty trwał ponad 15 lat, a po tym czasie trafiła ona na Tajwan, gdzie nadal dojrzewała w naturalnych warunkach. 


Tak o tej herbacie mówi Olivier Schneider, największy europejski autorytet w kwestii herbaty pu-erh: 
To herbata sheng puerh z 1998 roku, co znaczy, że była surowa kiedy opuszczała Yunnan. Następnie przeszła bardzo dobre, tradycyjne hongkońskie sezonowanie, znane też jako „mokre” przechowywanie. Hongkońskie mokre przechowywanie to tradycyjna metoda sezonowania herbaty pu-erh, praktykowana w Hong Kongu i Guangzhou od bardzo dawna. 
Kiedy mowa o „HK storage”, to wielu początkujących myśli, że jest to tylko kwestia przechowywania herbaty w wilgotnym hongkońskim klimacie, ale w rzeczywistości tak nie jest. Tradycyjne HK storage to metoda na stworzenie herbaty dojrzałej, kontrolowana i przyspieszona, ale w przeciwieństwie do szybkiej industrialnej metody tworzenia herbaty shu pu-erh, gdzie proces ten zajmuje 6 tygodni, stworzenie wysokiej jakości produktu zajmuje tu 15 lat. To prawdziwa sztuka, jak leżakowanie whiskey czy dojrzewanie sera. Kiedy wykona się to źle, to herbata jest naprawdę okropna (z typowym zapachem pleśni), ale kiedy zrobi się to jak należy, to powstają wspaniałe herbaty! 


Zbiory: przed 1998
Szczep krzewu: yunnańska odmiana wielkolistna
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan 

Wyjątkowo postanowiliśmy sprzedawać tę herbatę wyłącznie pakowaną po 5 gramów. 
 
region:
zbiory:
Parzenie
5g / 80-100 ml
96°C (wrzątek)
Seria krótkich parzeń, rozpoczynając od kilkusekundowych, stopniowo wydłużanych
Ponad 10 parzeń
Herbatę należy parzyć w stylu gongfu cha, w gaiwanie lub małym czajniczku. Zalecamy kilkusekundowe płukanie liści przed pierwszym parzeniem
przeglądane