TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Matcha Uji Premium

wysokiej klasy organiczna matcha na wagę

Matcha Uji Premium
Matcha Uji Premium – wysokiej jakości sproszkowana zielona herbata z okolic Uji w prefekturze Kioto, najbardziej cenionego regionu w japońskiej tradycji herbacianej. Matcha powstaje po zmieleniu tencha – wysokogatunkowej herbaty pochodzącej z zacienianych plantacji, a więc uprawianej podobnie jak gyokuro, choć przetwarzanej w odmienny sposób. Na świecie kojarzona głównie z japońską ceremonią parzenia herbaty Chanoyu. Pochodzi z upraw organicznych. 

Matcha jest bogata w antyoksydanty, witaminy (zawiera szczególnie dużo witaminy C) i aminokwasy (teaninę). Ze względu na wysoką zawartość kofeiny (teiny), matcha, obok gyokuro, jest najbardziej pobudzającą z herbat.
 
Sposób przygotowania: Choć dogłębne poznanie i przyswojenie sobie zasad ceremonii chanoyu wymaga wielu lat praktyki, to jednak codzienne przygotowanie herbaty matcha wcale nie musi być skomplikowanym rytuałem. W domowych warunkach wystarczy nam większa czarka lub nawet zwykła miseczka i coś, co pozwoli nam rozrobić herbaciany proszek w wodzie. Najlepiej sprawdzi się tutaj tradycyjna bambusowa miotełka chasen, która przy odpowiedniej technice ubijania (tzn. przy wykonywaniu energicznych ruchów na kształt litery M lub W) pozwoli nam uzyskać kremową konsystencję naparu z charakterystyczną pianką na powierzchni. Jeśli nie dysponujemy chasenem, można eksperymentować np. z elektrycznym, ręcznym spieniaczem do mleka lub ewentualnie z łyżeczką czy małą trzepaczką kuchenną. Niezależnie od narzędzia, którym będziemy się posługiwać, warto dodatkowo przesiać herbatę przez sitko przed zmieszaniem jej z wodą. Dzięki temu unikniemy grudek i łatwiej będzie nam spienić napar.
Do codziennego picia zalecamy przyjąć proporcje: ok. 2-3 g herbaty (1 płaska łyżeczka) na 100-150 ml wody o temp.  70-80 °C. Mieszamy szybkimi ruchami, aż do rozpuszczenia się proszku i pojawienia się pianki. Napar wypijamy w całości!
 
Zobacz także akcesoria potrzebne do chanoyu:
  • chasen (bambusowa trzepaczka)
  • chashaku (bambusowa łyżeczka)
  • chawan (duża czarka do przygotowania i picia herbaty matcha)
Pochodzenie: Japonia, prefektura Kioto, Uji
Parzenie
2-3 g / 100 ml
65-80°C
nie dotyczy
Przesiany przez sitko proszek zalewamy małą ilością wody i roztrzepujemy do momentu otrzymania jednorodnej zawiesiny z warstwą pianki.

Matcha Uji Premium

wysokiej klasy organiczna matcha na wagę

smak
     
4.86
aromat
     
4.57
10g - 18,50 zł
25g - 43,50 zł
50g - 86 zł
100g - 172 zł
wysyłka: w ciągu 1-2 dni opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-16:30
OPINIE
4.72 7 5 0
Ania smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Pije matcha od wielu lat i to jedna z najlepszych jakie pilam. Dobra na poczatek przygody z ta herbata ze wzgledu na delikatny jak jedwab smak. W tej cenie trudno znalesc lepsza! Polecam!
Michał smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Genialna matcha. Jeden z najlepszych stosunków ceny do jakości jaki spotkałem. Serdecznie polecam!
Kasper smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Bardzo przyjemna matcha, fajnie czuć umami •‿•
Anita smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Wspaniała matcha, warta każdej złotówki.
Wiktor smak  
     
5.00     aromat  
     
4.00
Delikatna i przyjemna matcha. Smak opisał bym tak: świeżo skoszona trawa z wyczuwalną nutą warzywną na końcu. Polecam
ProstymiSłowami smak  
     
5.00     aromat  
     
4.00
Bardzo dobra, ale wrażliwa na sposób przygotowania. Jeśli będzie zalana zbyt gorącą wodą i za mało napowietrzona, otrzymamy gorzki napar o przeciętnym aromacie. Dobrze komponuje się z mlekiem.
Jerzy smak  
     
4.00     aromat  
     
4.00
Miłośnikiem zielonej herbaty nie jestem, zwłaszcza japońskiej (glony, fuj), ale ta matcha kupiona z ciekawości mnie do siebie przekonała. Ma delikatny smak, faktycznie jak pisał Wiktor, trawiasta. Nie ma obrzydliwe dla mnie smaku innych japońskich czy koreańskich zielonych herbat. Pobudzać nie pobudza, ale ja jestem raczej odporny na kofeinę.
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane