TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
do zapłaty 0 pln
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Matcha Uji Premium

Matcha Uji Premium
funkcjonalność:
odpornościowe, pobudzające, źródło witamin i minerałów, przeciwutleniające
region:
uji, japonia
Matcha Uji Premium – wysokiej jakości sproszkowana zielona herbata z okolic Uji w prefekturze Kioto, najbardziej cenionego regionu w japońskiej tradycji herbacianej. Matcha powstaje po zmieleniu tencha – wysokogatunkowej herbaty pochodzącej z zacienianych plantacji, a więc uprawianej podobnie jak gyokuro, choć przetwarzanej w odmienny sposób. Na świecie kojarzona głównie z japońską ceremonią parzenia herbaty Chanoyu. Pochodzi z upraw organicznych. 

Matcha jest bogata w antyoksydanty, witaminy (zawiera szczególnie dużo witaminy C) i aminokwasy (teaninę). Ze względu na wysoką zawartość kofeiny (teiny), Matcha, obok Gyokuro, jest najbardziej pobudzającą z herbat.
 
Sposób przygotowania: Choć dogłębne poznanie i przyswojenie sobie zasad ceremonii Chanoyu wymaga wielu lat praktyki, to jednak codzienne przygotowanie herbaty Matcha wcale nie musi być skomplikowanym rytuałem. W domowych warunkach wystarczy nam większa czarka lub nawet zwykła miseczka i coś, co pozwoli nam rozrobić herbaciany proszek w wodzie. Najlepiej sprawdzi się tutaj tradycyjna bambusowa miotełka Chasen, która przy odpowiedniej technice ubijania (tzn. przy wykonywaniu energicznych ruchów na kształt litery M lub W) pozwoli nam uzyskać kremową konsystencję naparu z charakterystyczną pianką na powierzchni. Jeśli nie dysponujemy Chasenem, można eksperymentować np. z elektrycznym, ręcznym spieniaczem do mleka lub ewentualnie z łyżeczką czy małą trzepaczką kuchenną. Niezależnie od narzędzia, którym będziemy się posługiwać, warto dodatkowo przesiać herbatę przez sitko przed zmieszaniem jej z wodą. Dzięki temu unikniemy grudek i łatwiej będzie nam spienić napar.
Do codziennego picia zalecamy przyjąć proporcje: ok. 3 g herbaty (1 płaska łyżeczka) na 150-200 ml wody o temp.  70-80 C. Mieszamy szybkimi ruchami, aż do rozpuszczenia się proszku i pojawienia się pianki. Napar wypijamy w całości!
 
Zobacz także akcesoria potrzebne do Chanoyu:
  • chasen (bambusowa miotełka)
  • chashaku (bambusowa łyżeczka)
  • matchawan (duża czarka do parzenia)
Kraj pochodzenia: Japonia.
 
Parzenie
3 g / 150 ml
70-80°C

Matcha Uji Premium

smak
     
4.75
aromat
     
4.50
dostawa: od 7 pln, darmowa dostawa od 100 pln, wysyłka ekspresowa do 24h,
za granicę za 36 pln (stały koszt)
KOSZT DOSTAWY - PŁATNOŚĆ - ZWROT opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-sb 10-20.00
OPINIE
4.63 4 5 0
Kasper smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Bardzo przyjemna matcha, fajnie czuć umami •‿•
Anita smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Wspaniała matcha, warta każdej złotówki.
Wiktor smak  
     
5.00     aromat  
     
4.00
Delikatna i przyjemna matcha. Smak opisał bym tak: świeżo skoszona trawa z wyczuwalną nutą warzywną na końcu. Polecam
Jerzy smak  
     
4.00     aromat  
     
4.00
Miłośnikiem zielonej herbaty nie jestem, zwłaszcza japońskiej (glony, fuj), ale ta matcha kupiona z ciekawości mnie do siebie przekonała. Ma delikatny smak, faktycznie jak pisał Wiktor, trawiasta. Nie ma obrzydliwe dla mnie smaku innych japońskich czy koreańskich zielonych herbat. Pobudzać nie pobudza, ale ja jestem raczej odporny na kofeinę.
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane