Gruzińska Likhauri 2023
owocowa, łagodna, deserowa herbata z Gruzji

Gruzińska Likhauri – bardzo przyjemna, lekka, deserowa czarna herbata reprezentująca nową generację wysokiej jakości herbat gruzińskich.
Smak owocowy, słodkawy oraz lekki. Lubimy określać takie herbaty czarne mianem „dżemowych”. Może być pyszną herbatą codzienną, ale przy większym skupieniu odkryjemy w jej smakowaniu, że posiada nieco cech znacznie droższych czarnych herbat z Japonii i Tajwanu. Napar jest klarowny, o złoto-pomarańczowej barwie.
Producentem tej herbaty jest Davit Tenieshvili, wielokrotnie nagradzany za najlepsze herbaty gruzińskie. Herbata pochodzi z odrodzonego ogrodu, który (jak większość gruzińskiego przemysłu herbacianego) znacznie podupadł w końcowych latach istnienia Związku Radzieckiego. Stosuje się tu wyłącznie naturalne nawozy. To zupełne odejście od typowej strategii uprawy w Gruzji, która nastawiona była wyłącznie na masową produkcję herbaty pośledniej jakości. Coraz więcej gruzińskich rolników decyduje się, tak jak w tym wypadku, na plony mniejsze, ale dające produkt o zdecydowanie wyższych walorach smakowych. Nazwa „Likhauri”, której tu używamy, pochodzi z małego nieporozumienia z przeszłości – w rzeczywistości pochodzi ze wsi Bakhvi, ale pozostawiamy nazwę, pod którą dostępna jest u nas już od lat.
Pochodzenie: Gruzja, Guria, wieś Bakhvi
Producent: Davit Tenieshvili
Zbiory: maj 2023
Parzenie:
4-5g/250ml wody, wrzątek
I parzenie 2-3min; II parzenie 6-8 minut
Dobre efekty smakowe daje też jednorazowe parzenie przez 5-6 minut.
herbata:
funkcje:
region:
zbiory:
Parzenie
4-5g/250ml wody
96°C
I parzenie 2-3min;
II 6-8 minut
II 6-8 minut
2 parzenia
Dobre efekty smakowe daje też jednorazowe parzenie przez 5-6 minut. Aby w pełni cieszyć się aromatem liści, należy pamiętać o rozgrzaniu czajniczka wrzątkiem przed wrzuceniem liści.
Gruzińska Likhauri 2023
owocowa, łagodna, deserowa herbata z Gruzji
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Hanna
smak 5.00
aromat
5.00
Genialna. Zawsze świetnie się zaparza. Smak jest totalnym unikatem... Troszkę koniakowy? Troszkę mineralny? Troszkę owocowy? Troszkę dymny? Uwielbiam. Po zaparzeniu widać pięknie rozwinięte całe liście! Polecam z całego serca.
Piotr
smak 5.00
aromat
5.00
Ostatnimi czasy naprawdę zasmakowałem w herbatach z Gruzji. Pewnie wiele osób nie podzieli mojej opinii ale bardziej odpowiada mi subtelny smak Likhauri od mocniejszej i bardziej wyrazistej Kvenobani. Żałuję, że nie dane mi było spróbować białej herbaty z Gruzji. Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś wróci do oferty...
Xiaomir
smak 5.00
aromat
5.00
W smaku i aromacie ma w sobie coś z Tajwańskiej wysokogorskiej czarnej herbaty, jednak tutaj walory te są bardziej ulotne (parzona 5min/250/5g). Miododajne kwiatki, kandyzowane w lekki, przyjemny sposób owoce. Orzeźwiająca. Solidna :)
Piotr
smak 5.00
aromat
5.00
Ciekawa herbata. W smaku Herbata delikatna ale głęboka. Czuć w niej smak lekko kwiatowy, słodkawy.
Szymon
smak 5.00
aromat
4.00
Bardzo nietypowa, warta spróbowania z mocnym aromatem kojarzącym się z trochę z wyżej oksydowanymi herbatami turkusowymi, ale też dominujące nuty suszonych, kandyzowanych owoców, szczególnie kojarzy mi to się z śliwką w czekoladzie. W smaku śliwka pozostaje, ale dochodzą wszelkie możliwe owoce. Od nienachalnych cytrusów (np. grejpfruta), przez owoce leśne aż do dominujący czereśni. Fajna ciekawostka, a może i dla kogoś regularna herbata.
Maciej
smak 5.00
aromat
4.00
Polecam parzyć w stylu gongfu - smak faktycznie potrafi kojarzyć się z oolongami lub dobrymi chińskimi czarnymi herbatami. Zdecydowanie warta spróbowania.
ProstymiSłowami
smak 5.00
aromat
4.00
Pachnie bardzo przyjemnie, zarówno sucha, jak i zaparzona.
Nie za mocna. Ma trochę owocowy, a trochę miodowy posmak. "Pewniak", każdemu przypadnie do gustu.
Krzysztof
smak 5.00
aromat
4.00
Bardzo dobra. Lubię parzyć na raz, przez ok. 10 minut, dla wydobycia całości charakteru tej herbaty. Może nie jest tak wyrazista jak Kvenobani, ale chyba przypasowała mi bardziej. Już w aromacie mokrych liści wyczuwam kurz (w przyjemnym znaczeniu, jeśli takie jest poza moją głową) i gotowane ziemniaki. W smaku jest za to zupełnie coś innego: delikatna owocowość. Głównie przejrzałe jabłka i cytrusy (aromat skórki grejpfruta) z nutą przypraw korzennych. W posmaku znów odzywają się gotowane ziemniaki oraz grejpfrut. Jest delikatnie słodka, a przy przełknięciu cierpka.
Julian
smak 5.00
aromat
4.00
Herbata być może nie jest niezwykle złożona, ale nie jest też tak trywialna jak wskazywałby na to opis.
Polecam parzyć I parzenie minimum 5 minut żeby naprawdę wydobyć jej smak. Niesamowicie owocowa, winna, lekko kwaskowaty, pozbawiona goryczy, o pięknym czerwono-brązowym kolorze. Z zapachu przypomina suszone owoce.
II parzenie przez 10 minut daje delikatniejszy, ale również bardzo smaczny napar. Podobnie jak w opinii wyżej (Jerzy), nie nazwałbym jej herbatą śniadaniową, ale raczej podwieczorkową, na słoneczne jesienne popołudnie.
smak 4.00
aromat
4.00
W pierwszym momencie , pomyślałem , że przez pomyłkę posłodziłem , tak jest lekko miodowa jednocześnie cytrusowa bardzo smaczna herbata .
Czajosław
smak 4.00
aromat
4.00
Bardzo delikatna herbata. Brak goryczy, cierpkości, za to ma w sobie taki górski posmak świeżości. Jak piłem ją czułem się jak na Kaukazie. Aby uzyskać aromat parzyć nie mniej niż 4 minuty.
Jerzy
smak 4.00
aromat
4.00
Susz ładny, czarno-brązowy o aromacie południowego wina: ni to leśna darń, ni to suszone owoce. Bardzo przyjemny, choć dość mocno atakuje nos. Napar parzony 7-8 minut w 95 stopniach dał wywar o miodowym kolorze i aromacie lekko podsuszonych jabłek. Takich że strychu na wsi - z nutką kurzu i pleśni. Nie jest to nic złego, raczej kojarzy mi się z milymym buszowaniem po stryszku u dziadków na wsi. Smak owocowy, może nie do końca harmonizuje z zapachem - jest ciut kwaskowaty, ale mimo wszystko przyjemny. Herbata niebanalna, nie nazwałbym jej śniadaniówką. Szkoda według mnie marnować potencjał herbatki. Jest przyjemnie orzeźwiająca w smaku i na świetnie nadawała by się na deser po śniadaniu, jeżeli ma się na to czas.
Jaskier
smak 4.00
aromat
4.00
Tą herbatę definitywnie należy parzyć w pierwszym parzeniu minumum 6 minut, a nawet dłużej. Herbata rustykalnie-jesienno-owocowa, smaczna, pozbawiona goryczy, delikatna.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



