Gyokuro Saemidori Tsuyuhikari Organic 2024
ekskluzywna, pełna umami herbata zielona z południa Japonii
Gyokuro Saemidori / Tsuyuhikari 2024 – wyśmienite klasyczne gyokuro z południa Japonii, z ekologicznych upraw rodziny Nishi.
Gyokuro, które powinno zadowolić koneserów. Wyraźne umami oraz dużo słodyczy w aromacie i smaku. Lekko zaznaczone morskie akcenty, z zaskakującym posmakiem owoców leśnych. To wszystko uzyskane bez użycia sztucznych nawozów i środków ochrony roślin! Herbata ta pochodzi z pola położonego u podnóża wulkanu Kirishima. Ekologiczne rolnictwo, ponad 50 lat doświadczenia rodziny Nishi w uprawie i produkcji herbaty, oraz idealne środowisko naturalne to połączenie, którego wynikiem może być tylko świetne gyokuro!
Stworzenie gyokuro wymaga zastosowania specjalnej metody uprawy. Po pierwsze, krzewy nie są przycinane do wysokości pasa, w przeciwieństwie do tych, z których robi się większość japońskich herbat. Najważniejsze jest jednak zacienianie krzewów gyokuro – na około 3 tygodnie przed zbiorami odcina się częściowo dopływ światła, osłaniając je płachtami materiału rozpiętymi na stelażach (w wypadku gyokuro najwyższej jakości używa się trzcinowych mat). W końcowej fazie wzrostu krzewów (kilka dni przed zbiorami) dopływ światła odcinany jest aż w 90%. Zapobiega to rozbijaniu aminokwasów na polifenole i wzmaga wytwarzanie kofeiny. Zbierane są tylko młode i delikatne listki, które jak najszybciej przewożone są do fabryki i tam poddawane działaniu pary wodnej przez około 30 sekund, aby zatrzymać utlenianie liści. Następnie liście są sortowane, rolowane w postać drobnych igiełek i suszone. Gyokuro powszechnie uważane jest za najwyższej jakości gatunek herbaty japońskiej.
Zbiory: koniec kwietnia 2024
Pochodzenie: Makizono, prefektura Kagoshima, Japonia
Kultywary: saemidori, tsuyuhikari
Styl: chūmushi/asamushi (średnia/krótka obróbka parą – dowiedz się, co to oznacza)
Parzenie
Dla tak specjalnej herbaty zalecamy tradycyjne parzenie gyokuro:
I parzenie 2 minuty; temp. wody 40-60℃, 5g liści na 80-100 ml wody (!)
II parzenie 20 sekund; 50-60℃, ilość wody można lekko zwiększyć
III parzenie 1 minuta; 70℃
IV parzenie 1,5 minuty; 80℃
Można też parzyć ją podobnie jak herbatę sencha, ale z zachowaniem niższej temperatury (do 60℃). W ten sposób otrzymamy napar bardzo słodki i delikatny, ale z mniejszą głębią i bez umami.
Herbata pakowana w Japonii w torebki o masie 50g netto. Gramatura 25g jest pakowana w nasze torebki firmowe.
Herbata pakowana w Japonii w torebki o masie 50g netto. Gramatura 25g jest pakowana w nasze torebki firmowe.
herbata:
funkcje:
zbiory:
Parzenie
5-6g / 100 ml wody
40-60℃
I parzenie 2 minuty;
II 20s;
III 1 min
II 20s;
III 1 min
3-4 parzenia
Dla dokładniejszych informacji o parzeniu proszę zapoznać się z opisem herbaty.
Gyokuro Saemidori Tsuyuhikari Organic 2024
ekskluzywna, pełna umami herbata zielona z południa Japonii
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Krzysztof
26.06.2024
smak 2.00
aromat
3.00
Zawiodłem się. Nie jest to oczywiście zła herbata, nie ma w niej niepożądanych smaków czy aromatów. Nie ma też niestety niczego więcej. Bardzo klasyczny smak jak na gyokuro, kiedy próbuje go sobie przypomnieć, to nawet nie potrafię niczego szczególnego sobie zwizualizować. Parzyłem różnie, różnymi wodami, ale zawsze wychodził ten sam nudny smak. Dobra herbata, ale piłem bardziej wyraziste gyokuro za mniejsze ceny.
Tomasz
17.07.2023
smak 5.00
aromat
5.00
REWELACJA
Tomasz
14.07.2023
smak 5.00
aromat
5.00
Bardzo mocne umami, czuć wysoką jakość. obowiązkowa pozycja na specjalne okazje obok OOlonga z 1989'
Dorota
03.05.2022
smak 5.00
aromat
5.00
Bardzo mi smakuje - odpowiednio gorzka, wyrazista, każde parzenie odsłania coś nowego. Warta ceny :)
Oskar
18.06.2020
smak 5.00
aromat
5.00
Określenie jakim opiszę tą Gyokuro to "Niesamowita" Naprawdę ma w sobie ogromną ilość wyczuwalnego umami + pozostaje morski posmak w ustach, jednakże dopiero za 3 parzeniem uzyskuje najciekawszy efekt (Nie wiem jak z 4 i 5 parzeniem ponieważ nie próbowałem) wyraźnie mnie zaskoczyła i postawiła na nogi i pobudziła w ciągu kilku sekund. Stawiam ją na półce 1 miejsca razem z Shincha Sōfū 2020. Śmiało uznaję, że cena jak za 10g tej Gyokuro jest warta aromatu i smaku :)
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane