TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
do zapłaty 0 pln
kod promocyjny
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
Nepal Everest

Nepal Everest - to wybitna herbata pochodząca z ekologicznej plantacji Jun Chiyabari, położonej na wysokości 1400-1800 m n.p.m.

Ta niezwykła i aromatyczna herbata o większych liściach ma w sobie zarówno niebywałą moc i świeżość jak również ciekawą i zrównoważoną ostrość smaku. Stanowi ona o charakterze tej herbaty zbieranej w postaci dwóch listków i jednego pączka. Napar uzyskiwany z tej herbaty jest bogaty, o wyraźnym posmaku muskatelowym charakterystycznym dla Darjeelingów.    

Produkcja nepalskich herbat jest ściśle uwarunkowana sprzyjającymi warunkami klimatycznymi, jak również wytycznymi gospodarki Nepalu, które nie pozwalają na wzbogacanie produkcji metodami sztucznymi. Dzięki temu otrzymujemy herbaty organiczne, pozbawione pestycydów. Plantacja jest wspierana przez HOTPA (Himalayan Orthodox Tea Producers Association), oraz jest członkiem VOIDTH (Vaidya's Organization of Industries and Trading House).

Pochodzenie: Nepal, ogród Jun Chiyabari

Parzenie: 1 łyżeczka na około 200 ml, parzyć w temperaturze 96 stopni przez około 3 minuty. Aby wydobyć większą pełnię i moc tej herbaty - dobrze jest wydłużyć parzenie do około 3,5 - 5 minut, w zależności od preferencji dotyczących mocy naparu. Polecamy też jak zawsze ogrzać czajniczek wrzątkiem i po wsypaniu do gorącego czajniczka herbaty i potrząśnięciu go - delektować się niezwykłym aromatem.

Zobacz nasz filmik o herbatach z Nepalu!

 

 

Nepal Everest

smak
     
4.00
aromat
     
4.00
dostawa: od 7 PLN, darmowa dostawa od 100 PLN, wysyłki ZAGRANICZNE za 45 PLN (stały koszt)
wysyłka ekspresowa w ciągu 24h
opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-sb 10-20.00 KOSZT DOSTAWY - PŁATNOŚĆ - ZWROT
typ:
czarna, klasyczna
region:
nepal
cechy szczególne:
większe liście
smak:
bogaty, wyraźny
kolor:
ciemny
Parzenie
3 g / 200 ml
96° C
3,5-5 min
1 łyżeczka na około 200 ml, parzyć w temperaturze 96 stopni przez około 3 minuty. Aby wydobyć większą pełnię i moc tej herbaty - dobrze jest wydłużyć parzenie do około 3,5 - 5 minut, w zależności od preferencji dotyczących mocy naparu.
OCEŃ PRODUKT
4.00 3 5 0
     
     

trwa wysyłanie opinii...

Tomasz smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Przepyszna! Sugerując się opisem poniżej zaparzyłem 3g/100ml (gaiwan) nie lubię mocnych herbat dlatego troszkę zmniejszyłem czasy... 20sec, 35sec, 50sec - do tego momentu była dla mnie idealna... następne parzenie 1,5min wydaje się za krótkie... więc ostatnie dałem na 5min i było ok... na pewno będę dalej eksperymentował z tą herbatą! Następna pozycja do "muszę mieć zawsze zapas" ;)
Paweł smak  
     
4.00     aromat  
     
4.00
Zacznijmy od informacji dla Marcina. Darjeeling do Indie a Nepal to Nepal. Nepale są podobne do Darjee, aczkolwiek klasą ustępują. Herbata robiona na podobieństwo Darjee. Jest to chyba FF co wnioskuje po nutach orzechowo muscatelowych i po wyglądzie liści. Jest mocno utleniona. Aromat unoszący się z gaiwana jest obiecujący. Miałem dylemat jak parzyć tę herbatę. Wysokogórskie o tym wyglądzie suchych liści są wydajne. Z kolei fakt iż to FF nakazuje zrobić 3/4 parzenia by każde było zbilansowane. Skorzystałem z 2 opcji. 2,5g/100ml parzenia 45 sek, 2 min, 4 min, 8 min. Ostatnie troszkę cierpkie, ale pokazujące charakterek. Herbata ciekawa, miłośnikom hong cha na pewno przypadnie do gustu i będą sięgać po nią nie raz. Pozdrawiam
Marcin smak  
     
3.00     aromat  
     
3.00
Zestawiając z innymi Darjeelingami plasuje się gdzieś pośrodku mojej subiektywnej listy:) Nadaje się wyłącznie do jednokrotnego zaparzania.
ostatnio przeglądane